Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Što smo ove godine posuđivali iz knjižnica?

Large susan yin 2jivbogleho unsplash Susan Yin; Unsplash.
Ponedjeljak
28.12.2020.

Ni knjižnice nisu umakle vjetrometini i izbjegle pošasti koje je sasula godina 2020. Mnoštvo otkazanih programa, privremena zatvaranja i nemogućnost korištenja čitaonica samo su neka od ograničenja kojima su morale, i još moraju, doskočiti. No knjige smo ipak posuđivali, iako ne bezbrižno kao ranije, uz sanjive šetnje među policama. Tportal je zavirio u knjižnice nekoliko gradova i provjerio koji su nam naslovi najčešće pravili društvo u ovoj dugogodišnjoj godini. 

U Knjižnicama grada Zagreba najveći strani hit ove godine bio je najnoviji roman Elene Ferrante, Lažljivi život odraslih, dok drugo mjesto drži Karl Ove Knausgård s tetralogijom Moja borba. Na listi je i Linda Boström Knausgård sa svojom stranom priče, knjigom Oktobarsko dijete. Čitala se i Sally Rooney i njeni romani Razgovori s prijateljima i Normalni ljudi, te Jo Nesbø i njegovo Kraljevstvo.

Sally Rooney popularna je bila i u riječkoj knjižnici, no ondje su na vrh ipak zasjele Male žene Louise May Alcott. Listu najposuđivanijih naslova u Rijeci zaokružuju Gonič zmajeva Khaleda Hosseinija, Lažljivi život odraslih i Genijalna prijateljica Elene Ferrante, te Napuklina, triler Ragnara Jónassona.

Knjige-u-skartocu-brza-i-sigurna-posudba-knjiga-u-Gradskoj-knjiznici-Rijeka-article-full
Riječke Knjige u škartocu, GKR

U Dubrovačkim knjižnicama najveći hit među stranom prozom bila je Djevojka iz močvare Delije Owens, a slijede je Maja Lunde i njena Povijest pčela te Genijalna prijateljica i Mučna ljubav Elene Ferrante. Popularan je bio i Japanski ljubavnik Isabel Allende te roman 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu Elif Shafak, a među žene se ugurao i Lee Child s krimićem Ponoćna crta.

Krimići su bili najposuđivanije strane knjige u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Pet najpopularnijih bili su Lažljivac među nama Karen M. McManus, Pustila sam te Clare Mackintosh, Paket Sebastiana Fitzeka, Strankinja u kući Shari Lapene te Kći Jane Shemilt.

123799691-3574716405955211-547671321541416749-o
Osječka Knjižnica na kućnom pragu, Facebook.

Od domaćih naslova, u KGZ-u su se najviše posuđivale knjige Bekima Sejranovića - Dnevnik jednog nomada, Tvoj sin Huckleberry Finn, Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj. Zagrepčani su birali i Rastanke Mani Gotovac, Pedeset cigareta za Elenu Marine Vujčić te Proslavu Damira Karakaša. Čitane bile i dvije knjige poezije - Divlje i tvoje Olje Savičević Ivančević i Vrijeme prije jezika Monike Herceg.

Rastanci su bili najposuđivaniji domaći naslov u Rijeci, a nakon Mani Gotovac, najviše se čitalo Bekima Sejranovića (Tvoj sin Huckleberry Finn i Ljepši kraj), potom Ciganina, ali najljepšeg Kristiana Novaka te U malu je uša đava Tisje Kljaković Braić.

Najposuđivaniji domaći roman u Osijeku bila je Kijevska piletina Osječanina Drage Hedla, a slijedi ga Pavao Pavličić s romanom Štićena osoba. Čitali su se i Susjed i Pedeset cigareta za Elenu Marine Vujčić te Rastanci Mani Gotovac. 

U Dubrovniku je ove godine omiljena domaća autorica bila Mihaela Gašpar s romanom Nemirnica, a slijede je Novak s Ciganinom, Karakaš s Proslavom i Vujčić sa Susjedom.

Što se tiče e-knjiga, tri najposuđivanija naslova zagrebačkih knjižnica su Devet potpunih neznanaca Liane Moriarty, potom publicističko štivo Snaga osjetljivosti Elaine N. Aron i triler Gledam te Terese Driscoll. Top tri e-naslova u Rijeci su ljubić Otok kamelija Tabee Bach, Dječak iz Toskane Rhys BowenAnatomija jednog skandala Sarah Vaughan.

Sve u svemu, raznolik popis naslova - poneki klasik u društvu pozamašnog broja recentnih izdanja. Nek nam 2021. bude jednako čitalački zanimljiva, a na svim ostalim područjima manje virusna i potresna! 

Izvor: Tportal

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu