Srijeda
13.11.2019.

Kijevska piletina
A+ A-

U Kijevskoj piletini - nastavku kriminalističke trilogije Izborna šutnja i Ispovjedna tajna - čitatelj prati iste glavne junake: policajca Vladimira Kovača i novinara Stribora Kralja. Isti je i glavni negativac, kao i niz sporednih likova, od srpskih mafijaša, beogradskih novinarki, slavonskih svećenika do osječkih tinejdžera i tinejdžerki.

Radnja Kijevske piletine počinje praktički netom nakon svršetka Ispovjedne tajne, kao da je riječ o TV seriji u kojoj je prethodna epizoda okončala cliffhangerom. U Kijevskoj piletini Drago Hedl, međutim, blago mijenja žanrovski model. Ako je do sada dominantni žanrovski kod bio onaj whodunnit krimića, s trećim romanom trilogija se preusmjeruje prema političkom trileru, a radnja dodatno internacionalizira fabularnom linijom koja se zbiva u nemirnoj Ukrajini.

„S Kijevskom piletinom hrvatski su čitatelji konačno dočekali zaokruženu najvažniju trilogiju žanrovske književnosti u suvremenoj hrvatskoj prozi."
(Jurica Pavičić)

„Drago Hedl trenutno je zasigurno jedan od najintrigantnijih i najkvalitetnijih autora kriminalističkih romana u Hrvatskoj."
(Jagna Pogačnik, Jutarnji list)

„Drago Hedl se dokazuje kao vrlo talentirani pisac krimića, na pola puta između američke klasike i suvremenog skandinavskog trilera i stvara pravi balkanski noir, pun napetosti i emocija."
(Diego Zandel, La Voce del popolo)

„Hedlovi romani nisu trivijalni trileri, niti se mogu pravilno definirati kao trileri, niti mogu jednostavno biti detektivske priče. Oni su istraživački romani i romani o razotkrivanju. Da otvorimo oči."
(Marlia Piccone, Stradanove)

Drago Hedl (Osijek, 1950.), hrvatski je novinar i književnik. Kijevska piletina njegov je peti roman i završni dio krim trilogije (Izborna šutnja, Ispovjedna tajna). Produkcijska kuća Drugi plan iz Zagreba otkupila je autorska prava za snimanje televizijske serije (tri sezone po šest epizoda) po motivima Hedlovih kriminalističkih romana. Prva dva romana krim trilogije, prevedeni kao Silenzio eletorale i Segreto di Maša objavila je talijanska izdavačka kuća Marsilio (u prijevodu Estere Miočić). Silenzio eletorale u Italiji je doživio i drugo izdanje: uvršten je među 33 najbolja krimića u 2018. u izboru dnevnih novina la Repubblica i l’Espresso i objavljen u ediciji Passione noir. Hedlov roman Donjodravska obala nagrađen je Kočićevim perom, a u produkciji osječkog Hrvatskog narodnog kazališta i u režiji Zlatka Svibena ambijentalno je uprizoren u Osijeku, u ljeto 2019. Autor živi i radi u Osijeku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.