Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

O nama

Otkud da krenemo, a da ne zakompliciramo?

Idemo probati...

Najkraće rečeno – Booksa je fizički i online prostor posvećen književnosti u svim njezinim oblicima i pojavama, svima koji u književnom polju sudjeluju pa tako i vama – publici i čitateljima..

Sad kad smo to razjasnili, krenimo u detalje...

Književni klub Booksa naći ćete u Martićevoj, vodi ga Udruga za promicanje kultura (da to je množina, a ne tipfeler) Kulturtreger još od siječnja 2004. godine, a za njegovo postojanje kriva je jedna nova godina, jedan film i tri nesmotrene žene.

U Booksi se preko dana druži, čita, radi, priča, pije kava, dogovaraju projekti, razmjenjuju iskustva (i poneki trač), čita, lješkari, pregovara, dogovara, i još malo čita. Navečer se održavaju razni programi – književni, glazbeni, putopisni, aktivistički, neodređeni… (Bez panike, ako ste neki program propustili, pogledajte ga ovdje!) No to nije sve, ima još trotočja! Tu su i radionice kreativnog pisanja proze i poezije, čitateljski klubovi, Raspričavanja, radionica umjetničke fotografije… Eh da, i jedna sitnica: imamo i članarine.

 

Od 2004. godine održali smo teško (u)brojive programe, tribine, festivale, edukativne programe i radionice, i kako se gore spomenuta nesmotrenost urezala u organizacijsku memoriju, nastavljamo i dalje. Neke ipak možemo posebno izdvojiti:

Revija malih književnosti

Booksin književni program

Edukativni program

Booksa u parku

Centar za dokumentiranje nezavisne kulture

Kritika - jučer, danas, sutra

I to je pitanje kulture?

Koja je tvoja priča?

Peripheral Visions - towards a trans(l)national publishing culture

Zajedno smo jači - znanjem protiv krize

Arhivi odozdo - organizacijsko pamćenje kao element održivosti civilnog društva

A sada riječ-dvije o komadu virtualnog prostora na kojem se upravo nalazite...

Portal Booksa.hr dignuli smo 2004. godine, kada smo naivno mislili da će služiti isključivo kao info-centar za program književnog kluba Booksa. Kako nam je bilo malo književnosti u medijima, stranicu smo 2007. godine pretvorili u književni portal koji prati suvremenu domaću i stranu književnost s ambicijom da postane najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Krenuli smo pod kreativnom palicom urednice Vanje Bjelić Pavlović, nastavili s urednikom Lukom Ostojićem, a danas ga uređuje Ivana Dražić.  Portal sve ove godine na dnevnoj bazi prati domaću i stranu književnu produkciju, predstavlja mlade književnike i književne kritičare iz Hrvatske i regije, donosi informacije o književnim događajima u zemlji i inozemstvu, objavljuje književne radove – poeziju i prozu – kolumne, podcaste, video snimke književne natječaje i vijesti. Ako želite naći nova izdanja, i ona su tu.

Portalom i njegovim sadržajem želimo vratiti književnost u svakodnevni život, na sva zvona objaviti: Književnost je važna, književnost je zanimljiva, književnošću se vrijedi baviti! Nevjerojatno? Znamo, i mi se čudimo.

Impressum portala pronađite ovdje.

Žene iza crvenih vrata iliti u Booksi rade

IMG-0675
Fotografija: Sanja Merćep.

Miljenka Buljević. Diplomirala je engleski i češki jezik (na kojem se "imam ideju" kaže "mám nápad"). Nakon nekoliko godina rada u odvjetničkom uredu jedne je Nove godine dobila nápad i suosnovala Kulturtreger i klub Booksa u kojem je stekla različita korisna iskustva od posluživanja kave do vođenja međunarodnih projekata. Pokrenula je, vodila ili i dalje vodi ključne programe i projekte udruge. Učlanjivanjem Kulturtregera u lokalne (SU Operacija grad), nacionalne (SU Klubtura) i europske (Eurozine) mreže obrela se u kojekakvim upravnim odborima udruga i ustanova u kulturi. Uređuje knjige, razgovara s piscima, povremeno otputuje na književne festivale ili nešto prevede. Kad nema nápad, vozi ili pliva.

IMG-0797
Fotografija: Sanja Merćep.

Dušica Parezanović. Diplomirala je opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu, a karijeru započela u Kulturnom centru Rex u Beogradu i već 20 godinа rаdi u području kulturnog menаdžmentа, koordinаcije i provođenja kulturnih аktivnosti kao organizatorica, urednicа progrаmа, koordinаtorica projekаtа i financijska menadžerica u području suvremene, društveno аngаžirane umjetnosti i kulture. Ima iskustvo rada, koordiniranja i provođenja lokalnih, regionalnih i međunarodnih projekata. Aktivno je surаđivala i surađuje u umrežаvаnju nа nacionalnom i europskom nivou. Radila je s mladima kroz različite mentorske programe, a od 2008. do 2015. bila je koordinatorica i mentorica u projektima Europskog volonterskog servisa. Drugim riječima – ne postoji pitanje iz područja nezavisne kulture na koje Dušica ne zna odgovor! U Martićevu je došla 2015. godine i radi kao financijska menadžerica i koordinatorica projekata. Možete je zateći na biciklu, na većini kulturnih događanja u gradu i šire, a ljeti na plaži.

IMG-0837
Fotografija: Sanja Merćep.

Magdalena Sofeska Isakoski. Diplomirala je Vanjsku trgovinu i magistrirala Poduzetništvo u Skoplju. Za vrijeme studiranja pisala je za lokalni tjednik i bila aktivna u radu Udruga IPG i ADI. U Booksu je prvi put došla volontirati davne 2006. godine, a budući da joj u Martićevoj nije bilo loše, 2007. godine se vratila i odradila još godinu dana. Nakon toga, u Skopju je jedanaest godina radila u banci, ali joj je korporativnog svijeta bilo dosta i 2019. spakirala je kofere i s obitelji došla pravac Zagreb! Vratila se svojim NGO korijenima i sada u Booksi koordinira europske projekte. Izvan Bookse najviše vremena posvećuje jednoj predškolki, novim filmovima, kolačima i ponekad šivanju.

IMG-0763
Fotografija: Sanja Merćep.

Ivana Dražić. Diplomirala je kroatistiku i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kamo je stigla ravno iz Brodskog Stupnika. Od 2015. radi u nezavisnoj kulturi na različitim tipovima poslova. Uređivala je nekoliko online i tiskanih publikacija, radila u administraciji udruga te se redovito bavi lekturom i iza sebe ima nekoliko desetaka lektoriranih publikacija. U Booksu je došla u studenom 2017. godine na stručno osposobljavanje i nikad se nije osvrnula! Od 2019. uređuje književni portal Booksa.hr i vodi Booksine društvene mreže. Nesklona zabavnim (auto)biografijama.

Fotografija: Marko Radoš

Lara Mitraković. Opću gimnaziju završila je u Visu, a magistrirala je kroatistiku i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od svoje šesnaeste godine radi različite sezonske i studentske poslove, a od stalnih bi izdvojila rad u nakladničkoj kući Egmont (2019) gdje je bila asistentica u marketingu te u nakladničkoj kući Fraktura (2021-2023) gdje je radila kao asistentica uredništva te producentica Festivala svjetske književnosti. Od svibnja 2023. zaposlena je u književnom klubu Booksa kao asistentica koordinatorice programa. Od 2015. aktivno se bavi pisanjem pa je tako njena poezija objavljena u više časopisa, zbornika i na portalima. Bila je članica književne grupe 90+ s kojima je objavila zbornik Netko podvikne, djeca odrastu (Fraktura, 2018). Ima objavljene dvije zbirke poezije: Brojanje pogrešaka (Matica hrvatska Karlovac, 2016) za koju je osvojila nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak i Dva puta za jug (Fraktura, 2019). Sudjelovala je na različitim književnim i glazbenim festivalima. Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki i francuski.

Naše malo misto - likovi

Nemoguće je pobrojati sve koji su u Booksi i s Booksom radili ili još uvijek rade, ali neke moramo spomenuti: prije svega Vanju Bjelić Pavlović i Maju Župan koje su s još jednom nepromišljenom osnovale Booksu, čovjeka koji je promišljeno Booksi dao ime – Božidara Pavlovića, Mariju Mladinu -zaslužnu za prvi vizualni identitet kluba i udruge, Vedrana Gulina - zaslužnog za sadašnji vizualni identitet; Anu Profetu, Dunju Kučinac i Luku Ostojića koji su natukli deset godina radnog staža u Booksi, Zorana Ferića koji još uvijek neumorno vodi radionicu kratke priče, Zorana Đukića koji nam dizajnira knjige i skoro sve ostale materijale, pokretača Škrabice – Antu Perkovića, Age Šimunović koja nam godinama pomaže da ostanemo uredni, Saru Tomac koja tehnički još piše za portal i vodi čitateljski klub, Marinu Radić koja je uberuspješno vodila šank, sve novinare koje možete naći ovdje i voditelje programa koje možete naći u programima.

Iza Bookse stoji i jedna cijela svita studenata, književnika, susjeda, umjetnika, čitatelja, prevoditelja, urednika, aktivista, prijatelja i drugih sumnjivaca koji s nama osmišljavaju i vode programe, prave kave, podučavaju na radionicama, čitaju i tumače knjige, prevode tekstove, snimaju filmove, namještaju tehniku, fotkaju i rade sve ostalo što nam padne na pamet. Uglavnom, svi s nama još uvijek piju kavu.

Ali to još nije sve!

Kao i svaka udruga koja drži do sebe, jako smo ponosni na dugotrajnu suradnju s hrvatskim i regionalnim udrugama, institucijama i organizacijama u kulturi. Redovito surađujemo s preko 50 organizacija civilnog društva i institucija iz Hrvatske, regije i EU, festivalima, strukovnim udruženjima, klubovima i mrežama. Od svih njih s Kurzivom i Multimedijalnim institutom iz Zagreba najbliže surađujemo na zajedničkim programima i projektima, i još uvijek pijemo kavu.

Financijsku podršku radu udruge dosad su pružili: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, EACEA (Culture 2007 – 2013), EU program Kreativna Europa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Agencija za elektroničke medije.

Financijski izvještaji

Narativni izvještaj 2023.
Financijski izvještaj za 2023.
Operativni i financijski plan za 2024.
Narativni izvještaj 2022.
Financijski izvještaj 2022.
Narativni izvještaj 2021.
Financijski izvještaj 2021.
Planovi za 2021. godinu
Narativni izvještaj 2020.
Financijski izvještaj 2020.
Izvješće o uvidu u GFI
Narativni izvještaj 2019.
Financijski izvještaj 2019.
Narativni izvještaj 2018.
Financijski izvještaj 2018.
Narativni izvještaj 2017.
Financijski izvještaj 2017.
Narativni izvještaj 2016.
Financijski izvještaj 2016.
Narativni izvještaj 2015.
Financijski izvještaj 2015.
Narativni izvještaj 2014.
Financijski izvještaj 2014.
Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu