Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Revija malih književnosti

Large 72217577 2537569266279506 2538196706953003008 o

Od 2005. svake godine organiziramo književni festival Revija malih književnosti. Da, znamo da čudno zvuči, ali budimo iskreni, neke književnosti jednostavno izgledaju male jer knjige iz njih ne možemo naći u našim knjižarama. Zato smo odlučili svake godine pod svjetla reflektora staviti upravo te zemalje ili cijele regije i na domaću književnu kartu dodati njihove stvarne književne veličine. Reklo bi se: "Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali."

Počeli smo s kim drugim nego s Bosnom i Hercegovinom. Te 2005. bila nam je dalje od Zimbabwea, kako je to prenio Večernji list. Narednih deset godina nastavili smo turu po Balkanu i predstavili kod nas neobjavljene autorice i autore iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Kosova, Grčke i Albanije. Onda smo shvatili da male književnosti ne stanuju samo na Balkanu, već i u uređenoj Europi, pa smo tako dva izdanja posvetili regiji Beneluxa (to su vam one male, a bogate zemlje gdje stanuje EU – Belgija, Nizozemska i Luksemburg) i regiji Baltika (to su vam one male zemlje koje stanuju između Rusije i Baltičkog mora, a zovu se Litvanija, Litva i Estonija). I tad smo jednostavno rekli: dosta nam je komšiluka i uređene Europe, idemo na Mediteran, i to njegove neeuropske obale. Tako smo kroz tri godine domaću publiku upoznavali sa suvremenim arapskim književnicama i književnicima s Levanta (to vam je tzv. Bliski istok – tj. Palestina, Jordan, Libanon i Sirija), iz Magreba (e, to vam je sjeverna obala Afrike, tj. Maroko, Alžir, Libija i Tunis) i iz Egipta (to vam je ono gdje stanuju piramide). Pandemijsku 2020. godinu posvetili smo književnosti Polarnog kruga te autoricama i autorima koji pripadaju autohtonim narodima iz Norveške, Švedske, Finske i Kanade (to su vam pripadnici naroda Saami na Skandinavskom poluotoku i plemena Dogrib Tłı̨chǫ sa sjevera Sjeverne Amerike). 

Svake godine uz festival premijerno objavimo tekstove gostiju u antologijama koje možete naći ovdje ili kupiti u klubu Booksa.

I tako, do sad brojimo 16 antologija, 29 zemalja i preko 160 novih književnih imena čije su se knjige u međuvremenu počele pojavljivati i u našim knjižarama.

Revija 2021. godine bila je posvećena, zamislite, Hrvatskoj. Pandemijsko gledanje u pupak, a dalje ovisi o epidemiološkim mjerama.

Revija malih književnosti: Malta 2023.

Revija malih književnosti: Island 2022.

Revija malih književnosti: Hrvatska 2021.

Revija malih književnosti: Polarni krug 2020.

Revija malih književnosti: Egipat 2019.

Revija malih književnosti: Magreb 2018.

Revija malih književnosti: Levant 2017.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu