Page arrow

Čarolija mučnog odrastanja

Large napoli Napoli (Foto: Roving-Aye! / Flickr)
Naslov knjige: Genijalna prijateljica Autor knjige: Elena Ferrante Prevoditelj: Ana Badurina (tal) Izdavač: Profil Godina izdanja: 2016.
Utorak
28.02.2017.
U vrijeme 'bigbrotherovskog' načina života, suvremenom dobu kad dominiraju društvene mreže, digitalizacija i sveopća upućenost u najskrivenije kutke tuđih života, ostati anoniman, a svjetski prepoznatljiv, čini se nedostižnim poput hodanja na Mjesecu. No nemoguće je, u slučaju Elene Ferrante, ipak postalo moguće te je i nakon romana Dani zaborava i tetralogije Napuljski romani pravi identitet književnice ostao posve nepoznat. Naravno, brojna su nagađanja o kome se zapravo radi, no sva ta naklapanja još uvijek nisu naišla na službene potvrde o identitetu ove genijalne književnice (književnika?) 
Nakon Dana zaborava, Genijalnu prijateljicu (d)očekivala sam sa strahom. Hoće li nastaviti u istom književnom ključu, hoću li se razočarati, hoće li biti nešto posve suprotno od onog što očekujem? Srećom, već prve stranice prvog dijela tetralogije uljuljkale su me u lakoću i čarobnu maštu Ferrantinog pisanja. 
Roman Genijalna prijateljica započinje u sadašnjosti, trenutkom kad protagonisticu Elenu nazove razmaženi Lilin sin s viješću kako je Lila (ponovo) nestala. Elenu to nimalo ne brine i ne iznenađuje jer ovo nije prvi put. Zna kako je Lila uvijek žudjela za nestankom, onim pravim kad ne želiš da te itko pronađe. Razmišljajući o njezinom bijegu, Elena se vraća u pedesete godine prošlog stoljeća, u doba kad su se njih dvije upoznale i započele svoje nesvakidašnje prijateljstvo. 
Bile su posve različite, Elena je bila povučenija, mirnija i uvijek na oprezu dok je Lila bila sve suprotno: divlja, neobuzdana, svojeglava i dominantna. Krajolik Napulja i Italije pedesetih godina odlična su kulisa za sve ono što se ovim (tada) djevojčicama događa na njihovom putu kroz odrastanje. Unatoč različitostima koje ih nerijetko zbunjuju i dovode do granica, Lila i Elena kroz sve godine ostaju nerazdvojne i odlične prijateljice. 
Osim na karakternom polju, dvije se prijateljice razlikuju i na intelektualnom. Dok Elena uspjeh u školi postiže mukotrpnim radom i učenjem, Lili i najteži predmeti gotovo spontano polaze za rukom. Jednoj je obrazovanje iznimno važno, a drugoj je tek sporedna karika u životu. Obje, ipak, žude za ljubavlju, partnerskom, obiteljskom, prijateljskom. A na tom putu k ljubavi upoznajemo ostatak zanimljivih likova. Iako se čine sporednima zbog Elenine i Liline dominacije, bez njih bi i njihovi životi na različite načine ostali drukčiji i prazniji. 
Koloplet različitih likova i situacija u kojima se pronađu oslikava napuljsku svakodnevicu tog vremena. Siromaštvo, sitne krađe i nepodopštine, tradicija koju se ne propitkuje, zavist i netrpeljivost prema određenim susjedima, nejednakost koju uzrokuje novac, priče koje uličnim razgovorima postaju urbane legende, uvlače nas u talijansku vrevu i još nam više približavaju njihov jedinstveni mentalitet. 
Upravo pitanje novaca Lilu naglo, iz razigranog i maštovitog djetinjstva, povlači u svijet odraslih te se njezin karakter, gotovo preko noći, uozbiljuje i pojednostavljuje. Dok se Elena i dalje školuje, Lila pristaje na bračnu ponudu te postaje suprugom u svojoj petnaestoj godini. Zamijenile su uloge te Elena postaje snažnom i sposobnom, a Lila poniznom ženom pomirenom sa sudbinom. Prvi dio tetralogije završava upravo Lilinim vjenčanjem – simboličnim prijelazom iz jednog životnog perioda u drugi. 
Stil Elene Ferrante poprilično je izbrušen te se čini kako su iza književnice godine i godine predanog književnog rada. Ono što definitivno izdvaja djela Elene Ferrante iz cjelokupne književne produkcije su karakterizacija likova u kojoj oni postaju opipljivi, živi, prepoznatljivi i dojmljivi; vrijeme i mjesto radnje koji nas uvlače u svoje zakonitosti, te nevjerojatna čarolija atmosfere koja nastaje kombinacijom navedenih elemenata. 
Genijalna prijateljica izaziva emocije, i pozitivne i negativne. Čitajući ovu knjigu niste uljuljkani u svijet koji se pred vama otvara već vas upravo taj svijet tjera na razmišljanje i na angažman. U vama izaziva bijes i nervozu, ljubav prema likovima, razumijevanje prema situaciji i tradiciji, nostalgiju spram vremena. A to je ono što bi svaki čitatelj trebao osjetiti dok čita neko djelo. 
Ostaje nada kako neumorivi tražitelji pravog identiteta Elene Ferrante neće prijeći granicu i izazvati autoricu na prestanak pisanja. Jer ono što ovaj pseudonim stvara, trenutno definitivno spada u sam vrh književnosti.
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage vince fleming vmr8bgurexo unsplash 20.11.2020.

Kakva teta, takva nećakinja

Roman 'Lažljivi život odraslih' još je jedna uspješnica iz majstorske radionice pripovijedanja Elene Ferrante.

Piše: Anja Tomljenović

Pisma Pukovniku
Homepage napulj 27.09.2018.

Nemoguća misija: Elena Ferrante u Booksi!?

Na jesenjem zasjedanju u Booksi Nadstojnik je prihvatio bačenu rukavicu i pokrenuo operaciju neviđenih razmjera.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu