Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: F. B.

Nemoguća misija: Elena Ferrante u Booksi!?

Large napulj Napulj (foto: Harshil Shah / Flickr)
Četvrtak
27.09.2018.

Zadovoljan samim sobom i dobro obavljenim poslom Nadstojnik Luciano sjedio je u svom uredu, srkao pristojno rashlađen pjenušac i tek s djelomičnom pozornošću pratio radnju jednog od onih novozelandskih brejkdens filmova s puno plesnih nadmetanja i čudesnih obrata. Gostovanje Davida Mitchella, prvo u Zagrebu, pa onda i u bajkovitom Dubrovniku, prošlo je u skladu s očekivanjima. Ne može svatko dovesti takvog kapitalca – ta nije Mitchell posvuduša, pa će klamzati po nedođijama književnog vilajeta samo tako.

Iz najširih kulturnjačkih krugova stizahu premijeru Bookse brojni čestitarski telegrami iz zemlje i inozemstva. I umjesto da neko vrijeme zasluženo drijema na lovorikama, neugodno iznenađenje ili ako hoćete – nož u leđa – doletje mu iz same Bookse!

Na jesenjem zasjedanju užeg prezidija literarne ubožnice, književnog kombinata Booksa (LUKK.B), koji je po svemu morao proteći u svečarskom raspoloženju, Anči uze riječ i nasrnu na velmožu upravo šekspirijanskom silinom.

"Pa evo, dragi moji, na početku još jedne sezone, htjela bih izreći koju o programskim smjernicama i, ako smijem primijetiti, opasnom kursu i devijacijama kojima smo svjedočili proteklih dana. Uvaženi Nadstojnik od samih početaka svojeg mandata nije krio odbojnost i nelagodu koju osjeća naspram klasične književnosti. Srcem i dušom okrenut je suvremenoj književnosti i literatima o čijim djelima struka još nije izrekla konačan sud. A i kako bi k jarcu, ta ovi još uvijek rade i njihovo djelo nije zaokruženo!"

Prostorijom se začuše dva žamora – žamor negodovanja i žamor odobravanja.

Anči uze zraka, pa nastavi: "Jesam li ja, na priliku, čitala Atlas oblaka? Ili bilo što drugo od Mitchella? Nisam…"

Dvama postojećim žamorima pridruži se žamor šoka & nevjerice.

"Ta, ispričaj se, bogati", dobaci netko srdito, "ako nisi čitala Atlas, ispričaj se pismenim putom!"

"Molim, molim… ne prekidajte me. I odmah ću reći – ne kanim se ispričavati. Osamdeset posto svog štiočkog vremena potrošim na klasike, molit ću, a na suvremenu književnost preostalih dvadeset posto. Pomnjivo biram što proučiti i čemu pokloniti pozornost iz te nepregledne džungle zvane suvremena književnost. Predsjedavam dvama book-klubovima i tamo se trsimo u suvremenoj književnosti prepoznati živuće klasike – ako me razumijete što hoću reći…"

Nadstojnik Luciano lupi svojim nadstojničkim štapom po stolu: "Ti si, uvažena kolegice, guja u njedrima – eto što si! Počujte je, molim, pa kakve su ovo neinteligentne tirade? Ponavljam ono što još davnih dana rekoh u vezi klasike i klasičarenja – ne mogu, štovana kumo, prirediti književnu večer s Balzacom ili Jesenjinom. I kad bih to htio – ne mogu, klasičari su odavno napustili ovaj svijet. Nisam prizivač duhova!"

Posprdan smijeh Nadstojnikovih promitchellski raspoloženih pristaša zašušori i zašumori dvoranom.

"Uvaženi premijer ponavlja se kao papagalo", preuze riječ Anči, "a ne čuje ili ne želi čuti da ovdje govorim i o živim ili ako vam je draže – živućim klasicima."

"A koji su to živući klasici i tko je to odlučio? Vaši book-klubovi!?" dobaci netko iz Nadstojnikova tabora.

"Hajde, brate, tko si da si – zašuti, bit će ti sve rečeno", umiješa se Dr. Dunja Draguljče i tako se svrsta na Ančinu stranu.

Anči se nakašlja, pa nastavi: "Nadstojnik Luciano hvasta se ovih dana s Mitchellom. Kad proučim Atlas – bit ću pametnija, ali nešto drugo jesmo pročitali na book-klubu, a to su prva tri romana tetralogije Genijalna prijateljica talijanske genijalne spisateljice Elene Ferrante. Ta gospođa je živući književni klasik i ovom našem zaključku priklonili su se i ovdje nazočni: Dr. Draguljče i Dr. Slonek, pa potonjem prepuštam riječ."

Dr. Slonek očisti prhut s rukava i pogleda uprta u pod nadoda: "A istina je, uvaženi Nadstojniče, doveli ste Mitchella i svaka vama čast, ama počujte me… priznajem, bijah nesklon čitati do nebesa razvikanu Genijalnu prijateljicu, ali kad napokon, na nagovor naše Anči, prionuh – mogu reći, pa to je uistinu velebno štivo. Gospođa Ferrante zaslužuje da je kujemo u zvijezde i ja to ovdje i sada činim. Iskoristite, molim, svoje neograničene nadstojničke moći i dovedite nam dotičnu u Booksu…"

Nadstojnik Luciano: "Dr. Slonek, zar ste pojeli pogrešne gljive ili što? Pa kako nek dovedem gospođu Ferrante!?"

Anči: "Da, neće biti lako, no ako ste pravi čovjek na pravom mjestu – možda uspijete. Vidite, gospođa Ferrante tj. njezini romani, točka su u kojoj se mogu pomiriti suvremenost i klasika. Ovom prigodom predajem vam, evo, peticiju s brojnim potpisima – dovedite nam Elenu Ferrante u goste. Ispunite li naše zahtjeve – slavit ćemo vas, a vaše ime ostat će zlatnim slovima upisano u povijest kombinata. U suprotnom – odmah iza Nove godine ili do proljeća, sve ovisi o vama, pokrenut ćemo postupak opoziva i to na najvišoj instanci: na EU-MKKUKSMPP-u, Europskom ministarstvu književnih klubova u kojima se mogu prodavati pića."

Zdrav razum govorio je Nadstojniku – to je nemoguća misija, nije moguće dovesti Ferrante u Booksu ili bilo gdje drugdje, niti sutra, niti za mjesec dana, niti za 6 stotina godina. Drugi dio razuma, međutim, ono mračno mjesto gdje obitavaju samoljublje, jednorozi, vile i vilenjaci, šapuće Nadstojniku – prihvati bačenu rukavicu!

Na koncu sjetio se i riječi legendarne Mike: "I upamti, nesretniče, za Nadstojnika ništa nije nemoguće. Osim ispeći kokoš u drvenom šporetu – to fakat ne ide."

Nadstojnik Luciano poslušao je ovaj drugi dio razuma, te pred svima prihvatio izazov: "Dovest ću Elenu Ferrante u Booksu ili ću propasti pokušavajući!"

***

Anči je stajala kraj prozora i gledala dolazak jeseni u Booksin vrt za meditacije. Na usnama joj titraše zloban osmijeh. Šapnula je: „Došla maca na vratanca…"

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage vince fleming vmr8bgurexo unsplash 20.11.2020.

Kakva teta, takva nećakinja

Roman 'Lažljivi život odraslih' još je jedna uspješnica iz majstorske radionice pripovijedanja Elene Ferrante.

Piše: Anja Tomljenović

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 21.09.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante

Nađa Bobičić i Maja Abadžija razgovarale su o utjecaju Elene Ferrante na književnice/ke iz regije. Prvi dio.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage napoli 28.02.2017.

Čarolija mučnog odrastanja

Roman 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante neće nas uljuljkati u svoj svijet, već natjerati na razmišljanje i angažman.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu