Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Uskoro počinje Revija malih književnosti: Malta!

Large revija malih knji%c5%bdevnosti malta  3

Fotografija s Revije malih književnosti 2022.

Srijeda
13.09.2023.

Prošle godine u okviru Revije malih književnosti posjetili smo Island, a naša iduća književna destinacija je Malta!

Booksina Revija malih književnosti festival je koji još od 2005. godine predstavlja autore i autorice koji dosad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, koji dolaze iz zemalja i regija s kojima imamo malo književnih veza, a koji su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Tako je pred nama književnost još jednog otoka i jednog specifičnog kulturno-književnog prostora, određenom s jedne strane kompleksnom poviješću, kako u političkom, tako i u jezičnom smislu, a s druge strane izuzetno malim brojem stanovnika. To je ujedno i jedan od najvećih izazova s kojim se bori malteška književnost – mala je zemlja, stoga je i jezik manje poznat.

Malteška književnost može se smatrati relativno mladom u usporedbi s književnostima drugih europskih zemalja. Najstarije književno djelo je pjesma datirana u drugu polovicu 15. stoljeća. Malteški jezik je dobio status službenog jezika tek 1934. godine, dok engleski još uvijek ima status drugog službenog jezika. Jedan od najvećih malteških pjesnika Carmelo Psaila pisao je na talijanskom jeziku na prijelazu 19. i 20. stoljeća, kada se i počelo razvijati ono što danas nazivamo malteškom književnošću, a zemlja se oslobodila britanske uprave tek 1964. godine kad se dogodio procvat književnosti na malteškom jeziku.  

Iako lokalna književna scena postaje sve vibrantnija te je u posljednjih petnaestak godina stvorila neka vrlo kvalitetna imena, domaćim književnicima nije uvijek lako dobiti međunarodnu pažnju koju zaslužuju. Njezin zamašnjak je organizacija Inizjamed koja okuplja suvremene književnice i književnike, a jedan od osnivača Inizjameda, književni kritičar, književnik i profesor suvremene malteške književnosti na Sveučilištu Malta, Adrian Grima selektor je autora i autorica za festival i antologiju malteške književnosti. 

Ove godine u fokusu Revije je malteška pjesnička scena, stoga ćemo u antologiji predstaviti Karla Schembrija, Leanne Ellul, Nadiju Mifsud, Gioelea Galea i Murada Shuberta. Neke od njih i ugostiti u Zagrebu 4. i 5. listopada! Njihove tekstove u prijevodu na hrvatski jezik moći ćete čitati i u antologiji koju smo naslovili Odveć nježne riječi

Zasad zabilježite početak listopada u kalendar, a uskoro stiže više informacija!

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage berg%c3%be%c3%b3ra sn%c3%a6bj%c3%b6rnsd%c3%b3ttir 16.02.2023.

Svinjska glava (ulomak)

Donosimo ulomak iz romana 'Svinjska glava' islandske spisateljice Bergþóre Snæbjörnsdóttir u prijevodu s islandskog Vanje Veršić. 

Iz Revije malih književnosti
Homepage sigrun palsdottir 16.01.2023.

Budoar (ulomak)

Donosimo ulomak iz romana 'Budoar' islandske spisateljice Sigrún Pálsdóttir u prijevodu s islandskog Darije Lazić. 

Iz Revije malih književnosti
Homepage untitled design   2023 01 11t122754.165 11.01.2023.

Guðbergur Bergsson (izbor)

Donosimo izbor iz poezije velikog islandskog pisca Guðbergura Bergssona u prijevodu s islandskoga Darije Lazić.

Iz Revije malih književnosti
Homepage el%c3%adas knorr byangelarawlings 2 03.01.2023.

Elías Knörr (izbor pjesama)

Donosimo izbor pjesama Elíasa Knörra, koje su objavljene u antologiji 'Svjetlucaju ledene perle' u prijevodu s islandskoga Vanje Veršić

Iz Revije malih književnosti
Homepage sbs photo 27.12.2022.

Cvijet (ulomak)

Pročitajte ulomak iz romana 'Cvijet' Sölvija Björna Sigurðssona, objavljen u antologiji 'Svjetlucaju ledene perle' u prijevodu s islandskoga Vanje Veršić.

Iz Revije malih književnosti
Homepage brynja hj%c3%a1lmsd%c3%b3ttir 21.12.2022.

Brynja Hjálmsdóttir (izbor pjesama)

Donosimo izbor pjesama Brynje Hjálmsdóttir, koje su objavljene u antologiji 'Svjetlucaju ledene perle' u prijevodu Darije Lazić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu