Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Najčitanije su autorice

Srijeda
04.01.2023.

Volimo prkositi stereotipima i uvijek nas razvesele vijesti o tome kako, unatoč svemu, ljudi rado posežu za knjigama, pogotovo kada su autorice u pitanju!

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru internetskog projekta Besplatne elektroničke knjige tijekom 2022. godine 24 nova naslova, tako da je trenutno na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 322 dostupno 287 naslova.

Na godišnjoj ljestvici najčitanijih proznih naslova čak prva četiri mjesta zauzimaju domaće autorice: Maša Kolanović, Aleksandra Kardum, Ivana Bodrožić i Marina Vujčić. Najčitaniji je pjesnički naslov, sasvim očekivano, izbor iz poezije Ane Ahmatove

U istom razdoblju, prema podacima servisa Google Analytics, mrežne stranice projekta zabilježile su 233.111 korisnika koji su online čitali 117.272 e-knjige te na svoje uređaje preuzeli još njih 73.105, što znači da su korisnici projekta tijekom 2022. ukupno čitali i/ili preuzeli 190.367 e-knjiga.

Prema rezultatima istraživanja tržišta knjiga u RH (Kvaka, 2021.) znamo da učenici i studenti predstavljaju barem polovicu čitatelja e-knjiga, kao i da gotovo trećina populacije koja ima pristup internetu čita e-knjige, a od njih čak tri četvrtine čita isključivo besplatne e-knjige. Šteta što se u istraživanju ne navodi koliki postotak populacije ima pristup internetu, ali ako se poslužimo podacima iz istog istraživanja provedenog 2016. u kojem se navodi da 72 posto populacije ima pristup internetu (danas ta brojka može biti samo veća) dolazimo do podatka da više od 15 posto građana RH čita isključivo besplatne e-knjige. Ta brojna skupina građana, za koju znamo da uključuje više od polovice onih između 15 i 30 godina starosti, zaslužuje da im se omogući da što bolje zadovolje te svoje čitateljske potrebe.

S druge strane, suvremenim hrvatskim autoricama i autorima, budući da su njihovi naslovi nekomercijalnog predznaka često slabo dostupni ili čak i nedostupni u knjižarskoj mreži, projekt BEK omogućava pristup masovnoj čitateljskoj publici. Što najbolje ilustrira zbirni podatak o čitanosti e-knjiga objavljenih u okviru projekta BEK; samo deset najčitanijih naslova suvremenog hrvatskog pjesništva preuzeto je ili čitano više od 170.000 puta, a proznih čak više od 260.000. O visokoj kvaliteti objavljenih naslova svjedoči, primjerice, i to što je objavljeno 23 naslova 8 dobitnika Goranova vijenca te 32 naslova 18 dobitnika Gorana za mlade pjesnike.

Najčitaniji naslovi u 2022.

Najčitaniji je prozni naslov u 2022. roman Sloboština Barbie Maše Kolanović (4.389 čitatelja), a zanimljivo je da iza njega slijede još tri prozna naslova koje potpisuju domaće autorice: roman Ono što sam prešutjela Aleksandre Kardum (3.802), zbirka priča 100% pamuk Ivane Bodrožić (3.651) te roman Tuđi život Marine Vujčić (2.685). Prošlogodišnju dominaciju na ljestvicama najčitanijih e-knjiga zaokružuje izbor iz poezije Ane Ahmatove među pjesničkim naslovima (2.523). Najčitaniji publicistički naslov je Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! Dražena Šimleše (4.296), dok je najčitaniji esejistički naslov Razumijevanje filma Hrvoja Turkovića (3.742), a najčitaniji teorijski naslov je Filmske vrste i rodovi Nikice Gilića (4.888).

Čak 36 naslova zabilježilo je više od tisuću čitatelja tijekom 2022. godine, od već spomenutog Gilićevog filmološkog naslova s gotovo pet tisuća čitatelja, do nagrađenih kratkih priča Ivane Bodrožić s 1.001 čitateljem.

Podsjetit ćemo, tijekom prošle godine na BEK-u je svatko mogao pronaći nešto za sebe, od raznovrsne poezije do uzbudljive proze. Prenijeli smo vijest o brojnim objavljenim naslovima suvremene hrvatske književne produkcije, kao što su "ženski pjesnički blok", "muški pjesnički blok", "ženski prozni blok", "muški prozni blok", uz novi prijevod klasika Edwarda Morgana Forstera Soba s pogledom i prijevod filmološkog klasika najznačajnijeg hrvatskog filmskog teoretičara, ali ujedno i toliko više od samo teoretičara, Pojam i struktura filmskog vremena Ante Peterlića.

Naslovi objavljeni u okviru projekta BEK dostupni su trenutno, globalno i bez novčane naknade: krajem 2022. godine projekt je premašio brojku od četiri milijuna i 250 tisuća korisnika, što u prosjeku iznosi više od 190 tisuća godišnje, a knjige su čitane i/ili preuzete 2,526.365 puta, što znači da je u prosjeku po svakom naslovu zabilježeno gotovo 8 tisuća čitatelja.

Ako niste sigurni s kojim naslovom otvoriti ovogodišnju listu najboljih knjiga, preporučamo da odaberete jedan od naslova s BEK-a.

Možda će vas zanimati
Video
15.01.2024.

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Intervju
24.03.2022.

'Čitateljska publika ne postoji u vakuumu, čitatelji su i gledatelji, i slušatelji, i posjetitelji.'

S Krešimirom Pintarićem razgovarali smo o projektu Besplatne elektroničke knjige, njihovih prvih dvadeset godina i planovima za narednih dvadeset.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
23.10.2017.

Roman piše živote

'Dnevnik jednog nomada' Bekima Sejranovića može i ne mora biti točan, ali je dokaz da autor i kada piše o sebi piše o svima koji ga čitaju.

Piše: Dalibor Plečić

U fokusu
15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu