Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Pojam i struktura filmskog vremena' na BEK-u

Large ante peterli%c4%87 pojam i struktura filmskog vremena
Ponedjeljak
21.11.2022.

Filmoljupci će se posebno razveseliti ovom online izdanju kojim će dopuniti svoje arhive. 

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige još jedan domaći filmološki klasik, a radi se o knjizi Pojam i struktura filmskog vremena Ante PeterlićaAutor se smatra utemeljiteljem hrvatske filmologije i svoj je prvi teorijski naslov objavio još daleke 1976. godine, a u novom besplatnom elektroničkom izdanju ta svojevrsna „početnica za filmsko vrijeme“ ponovno postaje dostupna čitateljskoj publici. 

Karizmatičan predavač, briljantan esejist i omiljeno lice s TV-ekrana (i to u vrijeme kada je televizija bila uvjerljivo najutjecajniji medij), redatelj Slučajnog života, glavni urednik Filmske enciklopedije i nepokolebljivi zaštitnik umjetnosti, kulture i novih generacija, Ante Peterlić je svojim doktoratom otvorio neke nove putove na hrvatskim sveučilištima.

Mladi doktorand i komparatist Peterlić odlučio se u svom doktoratu pozabaviti jednom od temeljnih tema čitavog medija filma i čitave filmske umjetnosti. To je za njega bilo tipično, volio je postavljati temelje i graditi infrastrukturu proučavanja filma, kako bi njegovi učenici, diplomanti, magistranti ili doktorandi (Turković, Majcen, Kukuljica, Marković, Pavičić, Gilić, Kragić, Paulus...) mogli nastaviti svojim putem u proučavanju i promociji najutjecajnije umjetnosti 20. i 21. stoljeća. Film je, dakle, jedan od medija ključno vezanih uz vrijeme, a za razliku od glazbe i kazališta, zasnovan je na fiksiranom zapisu koji tim vremenom manipulira veoma precizno, utječući uvijek istim, stvarnim vremenskim podražajima na gledateljev subjektivni osjećaj vremena.

Poznavatelji filmološke tradicije ili čitatelji Peterlićevih knjiga prepoznat će da je dio ovog materijala Peterlić kasnije razradio i uključio i u čuvene Osnove teorije filma, no ova je knjiga samostalna cjelina, starija od čuvenog teorijskog udžbenika, veoma uspješan pokušaj da se objasni pojam i priroda filmskog vremena.

Ovaj, kao i brojne druge književne, publicističke i druge naslove, možete pronaći na internetskoj stranici Besplatne elektroničke knjige.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design   2024 01 15t132127.662 15.01.2024.

Eks. prakse: udvajanje // Luka Bekavac (& 2109)

Na posljednjoj tribini u 2023. godini gostovao je Luka Bekavac, jedan od najzanimljivijih pisaca suvremene književne scene.

Intervju
Homepage  usa4210 barcelona  34 24.03.2022.

'Čitateljska publika ne postoji u vakuumu, čitatelji su i gledatelji, i slušatelji, i posjetitelji.'

S Krešimirom Pintarićem razgovarali smo o projektu Besplatne elektroničke knjige, njihovih prvih dvadeset godina i planovima za narednih dvadeset.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage oslo 23.10.2017.

Roman piše živote

'Dnevnik jednog nomada' Bekima Sejranovića može i ne mora biti točan, ali je dokaz da autor i kada piše o sebi piše o svima koji ga čitaju.

Piše: Dalibor Plečić

U fokusu
Homepage eu 15.03.2017.

Novi europski kanon?

Što je 'Nagrada EU za književnost', kako se dodjeljuje i koja je njena uloga u stvaranju zajedničke europske kulture?

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage grom 10.01.2016.

Od umijeća čitanja prema pisanju

Temeljita studija 'Prema singularnosti' Luke Bekavca prikazuje odnos Derride i književnosti, ali dotiče se spektra tema koje uveliko nadilaze književnost.

Piše: Vladimir Arsenić

Kritike
Homepage my bloody valentine 30.11.2015.

Noise Slawonische Kunst

Luka Bekavac je odličnim romanom 'Policijski sat' zaključio kroniku koja je najuspješnije spajanje visoke i niske književnosti na našim prostorima još od Pekića.

Piše: Marjan Čakarević

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu