Petak
06.07.2018.

Ljetne preporuke za one koji ne idu na more 2
Extra_large_buenos_aires
Buenos Aires (foto: Marite Toledo / Flickr)
A+ A-

Prošli petak predložili smo četiri bloka knjiga za one koji ove godine ne idu na more. Ovog petka nastavljamo i zaključujemo s još pet probranih blokova pogodnih za ljeto provedeno doma ili u nekakvoj trošnoj vikendici u Zagorju.

VIRGINIA WOOLF BLOK (4 knjige)

Virginiju Woolf (1882. - 1941.) najbolje poznajete po romanima Gospođa Dalloway i K svjetioniku, no naši stručnjaci odlučili su krenuti drugim stazama. Izlazak na pučinu (prvi njezin roman objavljen 1915.), Noć i dan (1919), Jakobova soba (1922) i Gospodin Bennett i gospođa Brown (izbor iz tri knjige eseja) naš je izbor iz biblioteke Virginia Woolf u kojoj je Centar za ženske studije objavio ukupno devet knjiga. U novije vrijeme ovo je bio jedan od vrjednijih izdavačkih poduhvata u nas.

BLOK LITERATURA LATINOAMERICANA (3 knjige)

Latinoamerički nogomet kroz povijest je plijenio onim što zovemo 'umiranje u ljepoti'. To su nadrealni, magijski nogoloptački potezi koji gledatelje ostavljaju bez daha. Slično je ili gotovo isto kada se prebacimo na književno polje. Za ovu prigodu i varljivo ljeto 2018., ograničit ćemo se na tri vrhunska djela. Naime, sve preko toga bilo bi previše u tako ograničenom vremenu. Za početak neka to bude Terra Nostra (1975) Carlosa Fuentesa, slijedi Razgovor u katedrali (1969) Maria Vargasa Llose i na koncu – O junacima i grobovima (1961) Ernesta Sabata. Školice i Sto godina samoće sigurno ste već pročitali, pa to ovaj put nismo uvrstili u naš izbor (a bilo je pritisaka da ipak uvrstimo).

BIOGRAFSKI BLOK (4 knjige)

Čitajući biografije pisaca dokučit ćemo, makar nikad u potpunosti, što se krije u pozadini njihovih književnih djela. Dakako, postoje i oprečna mišljenja po kojima je najbolje ne znati previše o našim književnim herojima, jer što više detalja doznaš – oni su sve manje heroji. Booksin stručni tim usprkos tome preporučuje – Gabriel García Márquez (Sandorf) Geralda Martina, Henry Miller, život (Sandorf) Roberta Fergusona i Bernhard (LOM) Miguela Sáenza ili Thomas Bernhard – biografija (Futura publikacije) Manfreda Mittermayera.

BLOK O PISANJU (5 knjiga)

Ovo je, priznajemo, naš omiljeni blok. Knjige su to u kojima pisci pišu o pisanju, o drugim piscima i knjigama. Predlažemo: Pisanje ili nostalgija (Fraktura) Mirka Kovača, Umjetnost romana (Meandarmedia) Milana Kundere, Čitajući sebe i druge / Razgovori o zanatu (Buybook) Philipa Rotha, Knjige mog života (Znanje) Henryja Millera i Pisanje ili život (Feral Tribune) Jorgea Sempruna.

BLOK NOVOG DOMAĆEG MAGIJSKOG REALIZMA (4 knjige)

Možda je naslov ovog bloka pogrešan, možda se autori neće složiti, ali naš stručni tim detektirao je čudesna gibanja u području sile. U vrlo kratkom razdoblju od svega nekoliko mjeseci ili možda godinicu, u domaćem književnom šesnaestercu pojaviše se četiri naslova koja imaju nešto zajedničko. Što je to – još uvijek ne znamo reći sa sigurnošću i naši timovi još rade na tome, ali čini se da bi to mogao biti začetak nekakve nove književne struje koju smo, evo, odlučili predstaviti kao djela Novog Domaćeg Magijskog Realizma. Prve tri knjige, što je također zanimljivo, pojavile su se u biblioteci Avantura izdavačke kuće Sandorf (ne znamo je li to slučajnost): Kap veselja (Selvedin Avdić), Jednog dana ništa (Zoran Lazić) i Kao da je sve normalno (Damir Pilić). Četvrtu knjigu objavio je nakladnik Oceanmore, a riječ je o djelu Minus sapiens Zorana Roška.

Ugodno ljeto!

***

F.B., 6. srpnja 2018., Zagreb

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.