Petak
29.06.2018.

Ljetne preporuke za one koji ne idu na more
Extra_large_vjeverica
Vjeverica (foto: Paul Buxton / Flickr)
A+ A-

Svi su toliko ogrezli u Svjetsko nogoloptačko nadmetanje u Rusiji da nitko sa sigurnošću nije mogao reći je li ljeto počelo i ako jest – kojeg datuma je bio ili će biti prvi dan ljeta. Interneta imamo onoliko koliko možemo platiti dostavljačima, a to je u KK Booksa vrlo malo interneta, pa smo na neki način odsječeni od protoka informacija. Dio djelatnika, pa i sam Nadstojnik Luciano govorahu – ljeto počinje u drugoj polovici srpnja.

Drugi dio, predvođen Anči, držao je da ljeto počinje u lipnju, a sad – da li 20., 21., 22. ili kojeg točno lipnja – to nisu mogli reći. Nadstojnik Luciano prezrivo je odmahnuo na tvrdnje da bi ljeto moglo početi u lipnju. Nazvao je to zlonamjernim glasinama i još dometnuo kako u lipnju ništa ne počinje.

Pitali smo slučajne prolaznike, naše goste i susjede iz Martićeve i to nije urodilo plodom. Opet su jedni spominjali srpanj, drugi lipanj, treći kolovoz, ali nitko nije točno znao. Nazvali smo i Državni hidrometeorološki zavod i da, oni imaju čovjeka koji pazi na to kad počinje koje godišnje doba, ali avaj, taj prijan uzeo je godišnji i otišao s obitelji u planine.

Nismo znali što činiti, tapkali smo u mraku i svaki dan čekali da nam puste ono malo interneta koliko smo si mogli priuštiti ne bi li negdje, nekako doznali kad točno počinje ljeto. Ništa – internet je samo izbacivao izvještaje s utakmica u Rusiji, rezultate i razgovore s igračima koji su se svi nadali kako će baš njihova selekcija zasjesti na svjetski nogometni tron i na taj način donijeti sreću svom napaćenom narodu.

Nadstojnik je zviznuo šakom po stolu i rekao: "Dosta! Ljeto će početi kad mu bude po volji, a mi ćemo biti spremni i stoga odmah prionite na posao i načinite popis literature pogodne za čitanje tijekom vrelih ljetnih mjeseci. To je mislim, baš originalna ideja, nije li?"

"Baš i nije", otpovrnula je Anči, "to svi rade, čak i oni koji uopće ne čitaju – ne libe se preporučiti štivo za plažu."

"Ah, vidjela žaba gdje konja potkivaju, pa i ona digla nogu", ogorčeno će Nadstojnik, "da mi sad skočimo u vatru – svi bi se hitali u oganj za nama!"

"Ma istina je, Vaša Svjetlosti, to s preporukama knjiga za plažu seže duboko u prošlost – još su drevni Sumerani…", započe dr. Slonek.

"Ah, k jarcu i Sumerani! Kad je tako – onda sačinite popis knjiga za one koji ne idu na more, za pučane koji se neće frigati po plažama, već ostaju doma!"

Domalo, svi se zagrijaše za ovaj mudar prijedlog. Zašto bi uopće išli na ruku onima koji idu na more? Booksa kao siromašan i socijalno osjetljiv kombinat morala bi u prvom redu misliti na one kojima je odlazak na moreno čisti luksuz. A s druge strane – pa to je posve druga priča. Ako ne ideš na more možeš čitati i one teške, najteže knjige, tusta djela koja na plažama nećeš vidjeti. Možeš čitati – sve živo, jer si doma!

Ovdje donosimo prvi dio popisa nazvanog Ljetno štivo: preporuke za one koji prek ljeta ne idu na more, već ostaju doma

***

Ostati doma tijekom paklenih ljetnih mjeseci ima svoje prednosti. Osim što po gradu ima mnoštvo slobodnih parkirnih mjesta, ne morate čitati laganini štiva, već ozbiljnu, tešku literaturu. Stoga Booksin stručni tim ne predlaže knjigu po knjigu, već cijele blokove knjiga!

KITNJASTOG REPA BLOK (6 knjiga)

Iz slavom ovjenčane biblioteke Vjeverica probrali smo šest vrijednih naslova: Djetinjstvo Vjetra kapetana i druge priče (Palma Katalinić), Vjetropirka Eva (Eva Maria Aab), Pipi Duga Čarapa (Astrid Lindgren), Pirgo (Anđelka Martić), Imat ću svoj otok (Klara Feher) i Bundaš iz petog be (Maja Gluščević). Povratak u djetinjstvo nikada nije bio lakši!

BLOK ALDOUSA HUXLEYA (10 knjiga)

Aldous Leonard Huxley (1894 - 1963) širem puku poznat je kao autor eseja Vrata percepcije (The Doors of Perception), a po kojem je, kako legenda kaže, Jim Morrison dao ime svojoj glazbenoj skupini – The Doors. No Huxley je bio i puno više od toga, u što se i sami možete uvjeriti ako odete u knjižnicu i posudite njegova sabrana djela koja je u 10 knjiga daleke 1980. objavila zagrebačka kuća August Cesarec u suradnji sa sarajevskom kućom Svjetlost.

POVIJESNI BLOK (3 knjige)

Za ovaj blok pomno smo odabrali tri vrijedna naslova. Prvi je Urlik zvijeri: Potpuna povijest heavy metala (Ian Christe, Ljevak) – riječ je o vrlo vrijednom, zabavnom i katkad strašnom štivu. Slijedi Nasljeđe pepela: Povijest CIA-e (Tim Weiner, Fraktura) – knjiga je zavrijedila i dobila nagradu Pulitzer, a navest će vas da čitajući svako malo promrsite: 'pa ne mogu vjerovat', 'pa ne mogu hebeno vjerovat' i slično. Povijest suvremene Kine (Jonathan Fenby, Sandorf) slasno je štivo o propasti i uzdizanju velike sile u razdoblju od 1850. pa sve do naših dana.

BORGESOV BLOK (6 knjiga)

Jorge Luis Borges (1899.- 1986.) jedan je od onih legendarnih autora za kojega su vam već toliko puta rekli 'Moraš čitati Borgesa, bro, moraš', a vi nikad niste. Sve – danas ću, sutra ću – i ostade na tome. E, pa sad je vrijeme – potrošiti ljeto ili dio ljeta na Borgesa odlično je utrošeno vrijeme, bro! Najbolje je posegnuti za sjajnim izborom Grafičkog zavoda Hrvatske, izdanjem iz sredine osamdesetih godina. Riječ je o šest knjiga koje obuhvaćaju Borgesova djela nastala od 1923. do 1982., a na ovom izdavačkom poduhvatu radili su među ostalim Milivoj Telećan, Marko Grčić, Jordan Jelić i mnogi drugi pametni i knjiški ljudi.

***

Prva četiri bloka su tu – ukupno 25 knjiga! Booksa već naredni petak donosi novih 5 blokova vrhunskih djela za ljeto provedeno na kontinentu, daleko od plaža i mediteranskog šušura.

***

Pročitajte drugi dio ljetnih preporuka za one koji neće na more.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.