Utorak
04.10.2016.

Prava Elena Ferrante
Extra_large_sova
Foto: Benson Kua / Flickr
A+ A-
Cijenjena talijanska autorica Elena Ferrante skriva identitet iza pseudonima od svoje prve knjige objavljene 1992., ali čini se da bi tajna njenog imena mogla biti otkrivena.
 
Talijanski novinar Claudio Gatti bacio se na ozbiljno istraživanje kakvog se ne bi posramili ni detektivi iz popularne serije Žica. Uvidom u zemljišne knjige i financijske dokumente, Gatti je otkrio da je jedna talijanska prevoditeljica kupovala skupocjene nekretnine koje nije mogla priuštiti svojim skromnim honorarima. Zaključio je da podrijetlo tog novca može biti samo u prodaji svjetski popularnih knjiga. 
 
Urednici, izdavači i čitatelji Elene Ferrante su, naravno, pobjesnili zbog Gattijevog istraživanja. "Ova vrsta novinarstva je odvratna", komentirao je njen talijanski izdavač Sandro Ferri. "Novinar bulji u novčanik autorice koja je naprosto odlučila ne biti 'javna'."
 
Hoće li podatak o autoričinom identitetu doprinijeti razumijevanju njene književnosti? Teško. Ferrante je i prije davala intervjue, dok na promocijama i festivalima ni prije nije sudjelovala. Njeni biografski podaci teško da mogu baciti novo, relevantno svjetlo na njezine tekstove. Zove li se autorica Elena, Anita ili Gradisca, čitateljima diljem svijeta nije bitno. Stoga bi razotkrivanje 'najvećeg misterija suvremene književnosti' lako moglo postati vijest za jedan dan. 
 
U međuvremenu čekamo i da hrvatska publika dozna tko je Elena Ferrante, jer na hrvatski je prevedena tek knjiga Dani zaborava. Željno iščekujemo hrvatski prijevod njene famozne 'napuljske tetralogije' romana kojom je i dosegla svjetsku slavu.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.