Page arrow
19.01.2023. u 19:00 @ Booksa

Vizualni salon #3: Tin Dožić

Large tin dozic dromomania postav izlozbe s autorom
Ponedjeljak
16.01.2023.

Nakon Marije Ančić i Zlatana Vehabovića, gost trećeg po redu Vizualnog salona, te prvog 2023. godine, bit će Tin Dožić, jedan od najpoticajnijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije, koji oblikovanju priča u vizualnim i srodnim medijima redovito pristupa iz više uglova odjednom. Poslije razgovora usmjerenih na animirani crtež i slikarstvo, kao i razloge koji umjetnike/ice potiču da se tim medijima izražavaju na svoje osobite načine, s Tinom Dožićem ćemo, po kratkom pregledu njegovih dosadašnjih ostvarenja, popričati kako se i zašto, na svojim najnovijim izložbama Crne kutije (s Jasenom Vodenicom; Pogon Jedinstvo; Zagreb, 2022.) i Dromomania (također Pogon Jedinstvo; Zagreb, 2022.), bavio fenomenom putovanja ili, prema vlastitom shvaćanju, lutalaštva; te što ta radnja ili stanje njemu uopće znače, kojim ih sredstvima dokumentira, i s kakvim ciljevima; i je li, na kraju krajeva, put oko svijeta dan-danas naprosto prekratak da bi ga se stvarno osjetilo, ili je, baš naprotiv, predugačak i neostvariv? I napokon, kako se s time nose priče u pokretnim i nepokretnim slikama i zvucima, za razliku od riječi?

Tin Dožić je završio studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (2016.) i studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2016.). U svom umjetničkom radu često polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i multimedijalnim instalacijama, temeljeći rad na istraživanju tih medija. Područja zanimanja su mu materijalnost medija, (mračna) ekologija, DIY („uradi-sam“) kultura, antropocen i geologija, susret znanosti i umjetnosti, spavanje i snovi. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica na festivalu Media Mediterranea 2018. godine. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2019. i alumni WHW akademije u generaciji 2019./2020. Kao član autorskog tima: Sven Sorić (vizualni identitet), Hrvoje Spudić (vizualni identitet), Sara Salamon (video animacija) i Tin Dožić (oblikovanje zvuka) dobitnik je Nagrade 55. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna (2020.) za mlade autore do 35. godina za vizualni identitet za 30. MBZ: Muzički biennale Zagreb / Music Biennale Zagreb. Član je HZSU.

Vizualni salon novi je Booksin program čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, dizajner i pisac, likovni kritičar i novinar, te voditelj likovno-umjetničkih programa. U sklopu Vizualnog salona Krištofić će ugošćivati sudionike/ice scene suvremenih vizualnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine autore/ice i autorske grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona bit će likovni autori/ce koji, u najširem smislu riječi, pripovijedaju slikama.
Gdje su granice, da ne velimo okviri slike? Je li ih danas uopće moguće pronaći i doseći? Je li u vrijeme post-interneta i post-istine baš sve jedan beksrajni hipertekst u jednom beskonačnom oblaku, ili su „elementarne čestice“ narativne umjetnosti poput riječi i rečenica, slika i slijedova, sposobne zadržati samostalni integritet? Jesmo li mi sami sve to skupa uopće sposobni prepoznavati? Na takva pitanja i druga koja će nam neprekidno padati na pamet ćemo odgovore tražiti skupa s umjetnicama i umjetnicima, neumornim proizvođačima slika u materijalnim i virtualnim svjetovima oko nas.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 322391148 528360365759822 7138578276708282012 n 25.01.2023.

Vizualni salon #3: Tin Dožić

Gost trećeg po redu 'Vizualnog salona', te prvog 2023. godine, bio je Tin Dožić, jedan od najpoticajnijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije. Snimku razgovora pogledajte ovdje!

Video
Homepage untitled design  40 02.05.2022.

Vizualni salon #1: Marija Ančić

Donosimo snimku prve tribine 'Vizualni salon', najnovijeg Booksinog programa čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, a prva gošća bila je Marija Ančić.

Vizualni salon

Vizualni salon najnoviji je Booksin program čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, dizajner i pisac, likovni kritičar i novinar, te voditelj programa Galerije Atelijera Žitnjak. U sklopu Vizualnog salona Krištofić će ugošćivati sudionike/ice scene suvremenih likovnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine umjetnike/ice i umjetničke grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona bit će likovni autori/ce koji, u najširem smislu riječi, pripovijedaju slikama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu