Page arrow

Vizualni salon #4: Ivana Filip

Large large vizualni salon 4 ivana filip foto
Utorak
24.10.2023.

Nakon Marije AnčićZlatana Vehabovića i Tina Dožića, glavna gošća četvrtog po redu Vizualnog salona, drugog u 2023. godini, bila je Ivana Filip, multimedijska umjetnica porijeklom iz Nove Gradiške, a sa splitskom adresom i inozemnim obrazovanjem.

Izravan povod učešću Ivane Filip na Vizualnom salonu je nedavna objava njene prve umjetničke knjige, Cat-Human: A Collection of Interspecies Communications, u zajedničkoj nakladi Umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak i same autorice (Biblioteka Od A do Ž, Zagreb 2022.).

Skupa s Ivanom u Booksi su knjigu predstavili Bojan Krištofić, voditelj Vizualnog salona i urednik izdanja, te posebne gošće: dr.sc. Suzana Marjanić (znanstvena savjetnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu), stručnjakinja za izvedbene studije i kulturnu i kritičku animalistiku, i dr.sc. Irena Petak, stručnjakinja za ponašanje i dobrobit životinja. Ivana Filip je publici dala uvid u svoj umjetnički rad, koji se u bitnom temelji na istraživanju veza između ljudi i životinja, poglavito mačaka, sporazumijevanju među vrstama i vizualnom pripovijedanju koje objedinjuje njihova očišta.

Knjiga Cat-Human: A Collection of Interspecies Communications je nesvakidašnja priča, ispripovijedana tekstom i fotografijom, o jednom od rijetkih susjedstva u širem centru Splita još nenačetih turizmom: stambenom naselju Spinut, gdje mačke lutaju slobodno. Dijelom kvartovska basna, dijelom antropološka studija iz mačje perspektive, a dijelom putopis gradom kako bi ga napisale mačke, i nevelika opsegom, ova je knjiga sve to, i još mnogo toga između. Detalji u snimci!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage large %c5%bdeljko beljan tri kornera penal galerija a%c5%bd rujan 2022 foto sanja bistri%c4%8di%c4%87 sri%c4%87a 24.11.2023.

Vizualni salon #5: Željko Beljan

Gost petog po redu 'Vizualnog salona' bio je Željko Beljan, likovni umjetnik s prvenstvenim zanimanjem za rad s tekstilom. Ako ste propustili razgovor uživo, stiže snimka!

Video
Homepage 1687513430298 28.08.2023.

Predstavljanje knjige: 'Pustolovine Chine Iron' Gabriele Cabezón Cámare

Domino je u lipnju u Booksi predstavio novo izdanje iz svoje biblioteke u sklopu programa 'Leqtira: Čitanje queera': trans-roman 'Pustolovine Chine Iron' nagrađivane argentinske spisateljice Gabriele Cabezón Cámare.

Video
Homepage performans 24.08.2023.

Okrugli stol: Performans kao znanstveni žanr

Koje su to filozofske i teorijske dimenzije performansa? Što uzimamo kao referentne točke njegova definiranja, te koliko u postojećim postavka ostaje prostora za područja izvan umjetnosti? 

Video
Homepage mb 16.08.2023.

Razgovor s Marijem Brkljačićem

U lipnju je u Booksi održana književna večer s Marijem Brkljačićem, autorom više pjesničkih i pripovjednih knjiga. 

Video
Homepage rr 14.08.2023.

Razgovor o knjizi 'Djevojka-Zarez' Rajne Racz

Naklada Durieux u Booksi je predstavila prvu zbirku poezije 'Djevojka-Zarez' Rajne Racz

Video
Homepage 356687099 236711395353855 5035279085407072258 n 01.08.2023.

Radionica poezije Dorte Jagić: Polaznice i polaznici čitaju

Svoje pjesme pročitala je još jedna generacija polaznica i polaznika Booksine radionice pisanja poezije koju vodi Dorta Jagić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu