Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vizualni salon #5: Željko Beljan

Large large %c5%bdeljko beljan tri kornera penal galerija a%c5%bd rujan 2022 foto sanja bistri%c4%8di%c4%87 sri%c4%87a
Petak
24.11.2023.

Gost petog po redu Vizualnog salona bio je Željko Beljan, likovni umjetnik s prvenstvenim zanimanjem za rad s tekstilom. 

Za Željka Beljana, zagrebačkog umjetnika mlađe generacije rođenog '84. u Vukovaru, godina na izmaku je intenzivna — prepuna izložbi, suradnji, projekata i putovanja. Između ostalog i zbog prisustva u finalu Nagrade Radoslav Putar (za najboljeg/u vizualnog/u umjetnika/icu u Hrvatskoj do 40 godina starosti), može se bez krzmanja reći da je baš 2024. godina kad je Beljan nepovratno postao prepoznato i priznato ime na lokalnoj i široj umjetničkoj sceni, i to nakon niza godina kreativnog rada.

Kako mu je to uspjelo? Kakve je teme otvorio, koje ovdje možda prije nisu bile tako prisutne? Kojim je i kakvim umjetničkim postupcima i sredstvima, odnosno idejama, to ostvario? O ovim i brojnim drugim temama razgovarao je s Bojanom Krištofićem. Snimka slijedi!

Vizualni salon novi je Booksin program čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, dizajner i pisac, likovni kritičar i novinar, te voditelj likovno-umjetničkih programa. U sklopu Vizualnog salona Krištofić će ugošćivati sudionike/ice scene suvremenih vizualnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine autore/ice i autorske grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona bit će likovni autori/ce koji, u najširem smislu riječi, pripovijedaju slikama.

Gdje su granice, da ne velimo okviri slike? Je li ih danas uopće moguće pronaći i doseći? Je li u vrijeme post-interneta i post-istine baš sve jedan beksrajni hipertekst u jednom beskonačnom oblaku, ili su „elementarne čestice“ narativne umjetnosti poput riječi i rečenica, slika i sljedova, sposobne zadržati samostalni integritet? Jesmo li mi sami sve to skupa uopće sposobni prepoznavati? Na takva pitanja i druga koja će nam neprekidno padati na pamet ćemo odgovore tražiti skupa s umjetnicama i umjetnicima, neumornim proizvođačima slika u materijalnim i virtualnim svjetovima oko nas.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage large vizualni salon 4 ivana filip foto 24.10.2023.

Vizualni salon #4: Ivana Filip

Pogledajte snimku razgovora s multimedijskom umjetnicom Ivanom Filip na tribini koju moderira Bojan Krištofić.

Video
Homepage 322391148 528360365759822 7138578276708282012 n 25.01.2023.

Vizualni salon #3: Tin Dožić

Gost trećeg po redu 'Vizualnog salona', te prvog 2023. godine, bio je Tin Dožić, jedan od najpoticajnijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije. Snimku razgovora pogledajte ovdje!

Video
Homepage untitled design  40 02.05.2022.

Vizualni salon #1: Marija Ančić

Donosimo snimku prve tribine 'Vizualni salon', najnovijeg Booksinog programa čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, a prva gošća bila je Marija Ančić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu