Page arrow

Vizualni salon #1: Marija Ančić

Large untitled design  40
Ponedjeljak
02.05.2022.

Vizualni salon najnoviji je Booksin program čiji je domaćin i voditelj Bojan Krištofić, dizajner i pisac, likovni kritičar i novinar, te voditelj programa Galerije Atelijera Žitnjak. U sklopu Vizualnog salona Krištofić će ugošćivati sudionike/ice scene suvremenih likovnih umjetnosti, s naglaskom na pojedine umjetnike/ice i umjetničke grupe čiji individualni i kolektivni vizualni rad sadrži izraženu narativnu dimenziju; dakle, gošće i gosti Vizualnog salona bit će likovni autori/ce koji, u najširem smislu riječi, pripovijedaju slikama.

Prva na redu bila je Marija Ančić, izvanredno maštovita umjetnica mlađe generacije koja se izražava pokretnim i nepokretnim crtežom (analognim i digitalnim), videom i fotografijom, tekstilom i primijenjenom grafikom... Marija dio inspiracije crpi iz imaginarija i ikonografije heavy i black metal supkulture, koju, međutim, filtrira kroz izvorno osobne, fino ugođene poetske membrane, stvarajući pomaknuto bajkoviti i tamno fantastični autorski likovni svijet, gdje je, nameće se pomisao, svaki crtež i svaki gif zasebna, posebna kratka priča. 

Marija Ančić rođena je 1982. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu 2005., te na Kiparskom odsjeku 2010. Izlagala je na više festivala, skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Torinu, Beogradu, Mariboru, itd. Bila je finalistica Nagrade Radoslav Putar 2016. i White Aphroid Award 2018. Članica je HULU Split, HDLU Zagreb i HZSU. Živi i radi u Zagrebu. Provjerite Marijin blogInstagram i Tumblr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu