Petak
27.09.2013.

Dr. Ostojić: zen-viroza
Extra_large_izvidjacki_kamp
A+ A-

PITANJE

Dragi doktore,

ja sam Verica, mlada izviđačica i pustolovka. O vlastitim vrlinama nije lijepo govoriti, ali mogu potvrditi da sam svladala sve potrebne vještine: znam postaviti šator, nožem odrezati svaku vrstu čvora, orijentirati se pomoću mahovine, zvijezda i maslačka, prepoznati lisicu i vuka iz velike daljine, ispržiti jaje na oko usred prirode, spasiti macu sa stabla bilo koje vrste, pomoći starijima, surađivati s mlađima. Dobitnica sam raznih izviđačkih znački čije bi vam značenje bilo komplicirano objasniti, ali recimo samo da sam ponosna vlasnica Srebrne mahovine i Baršunaste zvjezdice. Međutim, sad bih lako mogla izgubiti sve svoje značke, kao i izviđačku odoru.

Problem je počeo kad sam nabavila knjigu Zapisi iz čudne šume Nenada Perkovića. Znam da čitanje može biti nezdravo, a izviđači su se zakleli da će paziti na zdravlje, ali nekad moram pročitati knjigu da bih bila bolji izviđač. I tako sam uzela Perkovićevu knjigu, uvjerena da se radi o prohodu kroz šume Južne Amerike i Azije, a kad ono – zbirka kolumni o Hrvatskoj u kojima se pojavljuju tek političari, pijanci i drevni mudraci. Prvo mi nije bilo jasno o čemu se radi, ali što sam više čitala, to mi je knjiga bila jasnija, a onda mi je knjiga počela polako mijenjati sliku svijeta. Odjednom sam shvatila da su moja izviđačka braća i sestre zapravo uglavnom lijenčine, mutikaše i pijanci, ali shvatila sam i da unatoč tomu naše izviđačke misije uvijek nekako prođu u savršenom redu, kao da nas štite neke skrivene božanske sile. I shvatila sam da je to u redu. I smirila sam se.

Ali moj se novi mir katastrofalno odrazio na moje ponašanje! Šator bih zavezala čvorom kao da vežem tenisice. Ne bih gledala kud hodam, hoću li stati na granu, zmiju ili na govance. Kad je jedan mladi izviđač vidio pticu i pitao me o kojoj se vrsti radi, ja sam rekla da je to Thoth, moj stari moćni prijatelj iz Egipta.

Vođa izviđača primijetio je što izvodim i strogo me pitao što se događa. Kad je čuo da sam pročitala Perkovićevu knjigu, potpuno je poludio od bijesa, nazvao je Perkovića "budističkom barabom i neprijateljem izviđača”, a meni zaprijetio da će me izbaciti iz izviđača ako ne izbijem te ludorije iz glave.

Što da radim? Znam da će sve biti u redu jer imam na svojoj strani zaštitu drevnih sila, ali mi se čini da će i drevnim silama možda ustrebati vaša pomoć.

ODGOVOR

Draga Verice,

vaš problem uzrokovan je činjenicom što ste i čitanju knjige pristupili kao izviđačica. Što to znači?

Kao što i laik zna, književnost vrvi djelima s motivom šume kao tajnovitog i opasnog mjesta. Međutim, manje je poznato da svako djelo o šumi ujedno ima i lik vođe izviđača koji pomaže ostalim junacima da pronađu siguran put iz šume. Tako se već Dante pronašao u 'mračnoj šumi' iz koje ga je, saznajemo iz izvorne verzije Pakla, spasio izviđač Vergilije koji je postavio šator u limbu, zapalio vatru u trećem krugu i ispekao kobasice, skinuo krpelja s Danteove podlaktice u šestom krugu itd. Ipak, dok neki vođe izviđača pomažu likovima, postoje i oni koji namjerno vode junake i čitatelje sve dublje i dublje u šumu. Takav je i Perković, a vi ste ga, u skladu s izviđačkim instintkom, spremno slijedili i otišli u Čudnu šumu.

'Čudna šuma' je tvorevina posve različita od Hrvatske u kojoj vrijede drevne mudrosti, tradicija, božanske sile, priroda i plemenitost. Međutim, lukavi Perković u svojoj zbirci kolumni postepeno prikazuje koliko te čudne šumske osobine zapravo važe i za svakodnevni svijet. Tako čitatelj polako shvaća da se cijelo vrijeme nalazi u gustoj šumi, a tad počinju nevolje jer znamo što se ljudima događa u šumi – napadaju ih insekti, dobivaju alergijske reakcije, imunitet im otkazuje pred nepoznatim i patogenim okružjem. I vi ste, svom izviđačkom iskustvu unatoč, podlegli boljkama ove šume i dobili zen-virozu.

Kako izliječiti vaše stanje i spasiti izviđačku karijeru? Nikako ne 'čajem od šumskih trava' i nadriliječničkim metodama! Prvo trebate razbiti zen-virozu uzimanjem lijekova 'Contrazac' za dizanje tlaka i podražavanje živaca. Nakon tjedan dana takve terapije, vratit će vam se uobičajena nervoza i strah. Zatim bi trebali uzeti preventivno cjepivo koje liječi bolesti Zapadnog Nila i Istočnog Gangesa. Tad ćete opet postati vrijedna i marljiva izviđačica koja sama radi svoje poslove, a drevne sile ostavit ćete prirodoslovnim znanstvenicima koji ih upravo zapisuju, kvantificiraju i svrstavaju u egzaktne kategorije.

Dr. Ostojić
Foto: Liam O'Mally (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.