Page arrow

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Large sick man
Petak
05.07.2013.

PITANJE

Poštovani doktore,

ovdje Joško, vaš stari znanac. U klinici me redovito gledate valjda već pet godina, nadam se da vam nisam počeo ići na živce. I nadam se da ne mislite da ste loš liječnik jer vam se stalno vraćam! Naprosto, to moje osjetljivo stanje čini me podložnim raznim književnim bolestima. Ovaj put, nakon svih mogućih knjiga, pjesama, romana, novela i drama, imam probleme upravo zbog vaših tekstova! Ipak, iako ste problem, siguran sam da ćete biti i rješenje.

Vjerojatno već napamet znate moju povijest bolesti, ali ja vam je moram opet ispričati. Dakle, u mladim danima, kako bih se uklopio u društvo i kako bih riješio neke svoje nemire, počeo sam čitati književna djela. Ta ugodna aktivnost brzo je prešla u, što sam shvatio prekasno, potpunu ovisnost. Zaposlio sam se kao lektor, zatrpao vlastiti stan knjigama i isključio telefon kako bih mogao neometano uživati nesnosne količine knjiga. Zbog toga sam na sebe navukao cijeli niz viroza, gljivičnih oboljenja, upala, limfoma... Srećom, upravo me posjet vama uspio spasiti i, mada nikad nisam postao sasvim čist, ipak sam uspio otići s mjesta lektora, izbaciti većinu knjiga iz pretrpanog stana i opet staviti život pod kontrolu.

Nakon susreta s vama, nastavio sam čitati vaše zdrave tekstove na Booksinoj stranici. Međutim, s vremenom sam shvatio da se, dok čitam probleme vaših pacijenata i vaše savjete, osjećam kao da čitam najopasniju knjigu. Moj imunitet je ionako veoma slab, a nakon čitanja vaših brojnih slučajeva, počeo sam dobivati iste simptome (čak i tjelesne!) kao vaši pacijenti: imao sam tako postmodernističku umnu pretilost, obolio sam od mentalne dehidracije i kozmorasizma, uletio u nedorečeno vremensko stanje, dobio kolonijalni grč, doživio slomljenu sintaksu... Sva zla svijeta sručila su se na mene! I bezbroj puta sam došao do vas, a vi bi rekli: "Kakva slučajnost! Baš sam imao sličan slučaj pred par dana...” Da ste samo znali!

Sad ležim u krevetu i teškom mukom tipkam. Nakon vašeg zadnjeg teksta, književna boljka napala je moj cijeli organizam. Do mene su došli ovi 'obični' liječnici i rekli da mi nema nade. Što mi preostaje, doktore? Jedino mi vi možete pomoći, ali upravo ste me vi i doveli u ovo stanje. A opet, jedino vi možete razriješiti to proturječje. Upomoć!

ODGOVOR

Poštovani Joško,

potpuno sam svjestan vaše povijesti bolesti i imam je brižno zapisanu i pohranjenu u registru medicinske sestre Tajane. Iz trenda razvoja vaših brojnih bolesti, zaključio sam već prije nekoliko mjeseci da će se desiti upravo ovo, ali budući da još nisam susreo ništa slično, odlučio sam pričekati još neko vrijeme. Premda situacija trenutno izgleda loše, čini se da sam dočekao pravi čas za početak terapije.

Naravno, mnogi će se čuditi kako pojedinac može pasti pod književni utjecaj službene liječničke analize. Premda su moji tekstovi na Booksinom portalu podređeni zdravstvenoj funkciji i posve lišeni estetskih elemenata, čitatelji i dalje uspijevaju u tekst upisati neka vlastita značenja koja tako postaju klice bolesti. Gospodin Joško ekstreman je primjer budući da se uspio doslovno uživjeti u apsolutno svaki slučaj o kojem sam pisao. Stoga upozoravam posjetitelje ovog portala da s naročitim oprezom i distancom pristupe čitanju ove liječničke kolumne.

Joško, vratimo se vašem slučaju. Problem je u tome što se vaše tijelo potpuno podređuje čitateljskom žaru, a vaša je loša navika da se najviše volite identificirati sa slabim, nemoćnim i bolesnim protagonistima. Treba vas dovesti u obrnutu situaciju. Stoga vam prepisujem obavezan odlazak na 'rafting' divljim vodama. U takvim uvjetima, nećete se moći identificirati s nikim drugim jer ćete pokušavati ostati živi. Također, vaše tijelo preuzet će primat nad čitateljskim navikama jer u klimavom čamcu nećete imati vremena ni volje razmišljati ni o sljedećem potezu veslom – kamoli o knjigama i mojim kolumnama!

Naravno, prvo morate pripremiti tijelo – sljedećih mjesec dana jest ćete pileću juhu i lagano početi s fizičkim treningom. Sredinom kolovoza krećete na rijeku. Ne trebam ni napomenuti da su knjige u tom razdoblju strogo zabranjene – ne smijete pročitati čak ni ovaj odgovor, nego vam ga naglas treba pročitati član obitelji, prijatelj ili mjesni liječnik. Jednom kad se vratite s raftinga, možete nastaviti sa slabim do umjerenim čitanjem, ako vam to nakon uzbudljive avanture na rijeci i dalje bude privlačno.

Dr. Ostojić

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage najboljka pobjednici 07.02.2014.

Sretni pacijenti

Objavljujemo dobitnike humanitarno-nagradne igre 'Najboljka 2014'!

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage zatvor 24.01.2014.

Dr. Ostojić: Iz mračne književne ćelije

U zatvoru je ponekad opasnije čitati Tomića nego ispustiti sapun pod tušem.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipokrat 16.01.2014.

Dr. Ostojić: Najboljka 2014.

Organiziramo humanitarni natječaj kako bi nagradili najbolesnije pacijente i pobijedili literarnu pošast.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage christmas books 27.12.2013.

Dr. Ostojić: hepifilija

Pretjerano dobro raspoloženje kao simptom može promaknuti golom oku tokom blagdana, ali ne i dr. Ostojiću!

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage tarot 13.12.2013.

Dr. Ostojić: gatanje iz knjiga

Strujanje književnog teksta nikad ne utječe samo na pojedinca, nego i na okolinu. Budite oprezni!

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage morz 29.11.2013.

Dr. Ostojić: realno-nadrealne vizije

Tamarine vizije su realne i društveno uobičajene, ali su u isti čas nadrealne i psihološki patološke!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu