Page arrow

Dr. Ostojić: gatanje iz knjiga

Large tarot
Petak
13.12.2013.

PITANJE

Poštovani doktore,

zovem se Zanda i, nadam se da ćete se složiti, vaša sam kolegica. Ugledna sam astrologinja, znam čitati sudbinu iz svih tragova (od soca u kavi do teksta na papirusu), a kretanje i utjecaj svemirskih tijela poznajem bolje nego većina samozvanih stručnjaka iz lude kćeri astrološke znanosti, astronomije. Međutim, kako sam i naslutila, jedna malena knjiga poremetila je moj rad, moju struku, a i kozmos u globalu.

Ono po čemu sam posebna među astrolozima je da ne gatam iz tarota, nego iz beletristike. Naravno, jednostavnije je i brže čitati tarot karte nego pronalaziti i propitivati mističan raspored između motiva u pojedinoj knjizi. Međutim, čvrsto vjerujem da, ako želimo znati nečiju sudbinu, neizbježno moramo znati što ta osoba čita. I ta me vjera dovela u ovu nevolju! Došla je jedna klijentica i donijela mi je knjigu Varamo Cesara Aire. Čim sam vidjela knjigu, rekla sam tajnici neka vas nazove i naruči pregled. Potom sam pročitala knjigu, prorekla sudbinu klijentici, pomogla njoj, a odmogla sebi.

Airino djelo pokušava otkriti kako je jedan birokrat iz Paname po imenu Varamo uspio napisati poemu 'Pjesma nevinog djeteta' koja je postala remek djelo svjetske književnosti. Umjesto odgovora na to pitanje, Aira niže još bizarnije događaje i likove: tu su neuspješno preparirana riba, luda kineska majka, ministar financija i unutarnjih poslova, žena s umjetnom nogom koja šverca golf palice... Odgovorila sam klijentici na pitanje ("Sljedeći tjedan upoznat ćete muškarca kod hotela Mirage!") i ostala sama sa 78 novih, otvorenih pitanja.

Lako za mene. Kao što dobro znate, problem je u tome što strujanje književnog teksta nikad ne utječe samo na pojedinca, nego i na okolinu. Airina knjiga toliko je apsurdna, toliko je protiv svakog razuma i nerazuma, da je svojom snagom uspjela izbiti cijeli zodijački sustav iz ravnoteže. Planete su se pomaknule iz orbite i promijenile su smjer kretanja, proricanje svake sudbine postalo je nemoguće, a i život na Zemlji kakav poznamo došao je u pitanje. Naravno, o budućnosti Zemlje odlučit će neumoljivi fatum, ali zbog vaše kozmičke reputacije vjerujem da mi bar možete pomoći da povratim svoj dar i nastavim pomagati ljudima nepoznate sudbine.

ODGOVOR

Poštovana kolegice Zanda,

bavite se veoma odgovornom i uglednom disciplinom koju je medicina znala cijeniti od najstarijih dana. Veliki Paracelzus rekao je: "Liječnik koji ne poznaje astrologiju nije liječnik, nego pseudoliječnik." I sam Hipokrat, u kojeg se danas mnogi kunu, ljutito je rekao da su "liječnici koji ne znaju astrologiju volovi!" Astrološko znanje i dalje je neizbježan uvjet za uspješno liječenje, premda je danas natalitet važniji od natalne karte, a neuki medicinari i 'hipokriti' znaju posprdno reći da je "bolje imati Mars u Saturnu nego kamenac u bubregu".

Međutim, nijedan čovjek, ma kako stručan bio u astrologiji ili medicini, nije imun na književne boljke, viroze i hunjavice. Pritom osjetljivost na pojedinu knjigu ovisi o karakteru osobe. Poznato je da su astrolozi najotporniji na magijski realizam jer, na kraju krajeva, ta vrsta književnosti korespondira s njihovim shvaćanjem svijeta. Poput vas, i magijski realizam opisuje realnost služeći se neobičnim, laički rečeno 'magičnim' motivima. Iz tog razloga ste, međutim, najosjetljiviji na magijsku avangardu koja se služi modernističkim književnim sredstvima da bi potkopala istinu magijskog realizma. Premda nisam siguran koliko Aira utječe na kretanje planeta, s potpunom sigurnošću mogu potvrditi da svojim avangardnim postupcima napada same temelje horoskopa i narušava zdravlje svakog normalnog astrologa.

Rješenje vašeg problema ipak se nalazi u oblasti tradicionalne medicine. Da biste izliječili posljedice Airinog opasnog stila, prvo vam je potrebna pravilna prehrana. Prepisujem vam obroke s mnogo ugljikohidrata te svakodnevnu pileću juhu (uz, dakako, tjesteninu u obliku slova). Također, primijetio sam da Aira svojim nizanjem čudesnih događaja nije samo dokinuo odgovore na brojna pitanja, nego vam je uništio i volju za postavljanjem pitanja. Stoga ćete, da bi se vratili u životni ritam po principu pitanje-odgovor, svakodnevno napisati pet pitanja o svijetu i svemiru te ih poslati na moju adresu, a ja ću se potruditi dati vam suvisle i korisne odgovore. Nakon nekoliko tjedana, uz pravu fizičku i mentalnu prehranu, bez problema se možete vratiti u svoju astrološku ordinaciju.

Dr. Ostojić
Foto: Glenn Moyer (flickr)

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu