Page arrow

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Large hipertrofija emocija
Četvrtak
26.01.2012.

PITANJE

Dragi gospon doktor!

U ordinaciju vam se upravo prijavljuje moja malenkost, jedna melanholična madamoiselle. Ime vam ipak neću otkriti – ono što dame u ordinaciji otkrivaju je bormeš već i više nego dovoljno, a da bih vam još odala i svoje ime! Za vas je dovoljno saznati da sam progutala djelić Marinkovićeve knjige Kiklop i doživjela jedan strašan napadaj tuge. Za nas dame je jači estetski dojam poput nagle promjene temperature ili tlaka pa je već stotinjak stranica Kiklopa imalo fatalan utjecaj na moj duh...

Ono što me strašno pogodilo u Kiklopu vezano je uz jednu malu damsku tajnu. Naime, poput svih ostalih časnih gospodična, i ja se volim zabavljati na nedamski način! Odlazim u krčme, pijem, pušim i, tek ponekad, pjevam. Zbog toga me Kiklop potresao – jer je krčmarski svijet u njemu tako divan! Ah, kako su učeni i fini ta gospoda pijanci u Kiklopu! A kako su neuki i neuravnoteženi ovi divljaci iz današnjih prčvarnica! Marinkovićevi likovi se referiraju na Dostojevskog, a moji udvarači iz kafića na kolodvoru gledaju 'CSI'. Glavni lik Kiklopa je senzibilni i mršavi Melkior (ah, kakvo ime, doktore!), a meni udvaraju samo debeli znojavci po imenu Mate, Ante, Stipe, Rajko... Ta najneugledniji lik u Kiklopu, Maestro Ludi Kukac, je sasvim fein u odnosu na obične lude kukce iz današnjeg 'Dajdama'. A o razlici između gospodina ATME i ovih današnjih vidovitih Milana da ne govorimo... ATMA je isto lažnjak, ali on je gospodin šarlatan za ove današnje kvaziastrološke prostake!

Tako sam vam pročitala Kiklopa i pala u strašnu depresiju. Rezultat je da već tjednima nisam bila ni u jednom zdravljaku – ni 'Dajdamu', ni 'Blatu', ni 'Gavelli', ni 'Zvonu' – nigdje! A kad ne idem u krčme, venem poput lista...

Doktore, kako da se pomirim s plebejskom realnošću s kojom sam suočena? Najradije bih ostala u svijetu Marinkovićevih zdravljaka, ali ne mogu vječno živjeti u iluzijama...
Molim vas, doktore, izvucite me iz mog literarnog zatvora i vratite me natrag u krčmu, makar morala piti Ožujsko i dovijeka slušati krapinjonce sa susjednog stola.

Vječno zahvalna (?),
Madamoiselle Anonyme

ODGOVOR

Poštovana Madamoiselle!

Jedna od najčešćih štetnih nuspojava tzv. 'lijepe književnosti' je povratni šok kad shvatimo koliko je lijepi fikcionalni svijet privlačniji od našeg realnog svijeta. Umjesto da, poput Leibnitza, jednog iznimno zdravog filozofa kojeg preporučam svim bolesnicima, zaključimo kako "živimo u najboljem od svih mogućih svjetova", književnost nam se uvijek iznova ruga i šteti nam podsjećajući nas koliko realni svijet može biti bolji.

Kiklop nipošto ne nudi utopiju, ali prikazuje svijet pijanaca koji je jamačno duhovno bogatiji od današnjeg. Ozbiljne studije su pokazale da je porastom upotrebe televizije i interneta među alkoholno aktivnim građanstvom došlo i do smanjenja vokabulara te pada inteligencije. Također, zbog porasta cijene alkohola i pada nadnice posjetitelji ovakvih zdravljaka piju manje, trjezniji su i depresivniji – čak i odnosi među pijancima su postali hladni i 'blazirani', kako bi opazio kolega Simmel. Naprosto, dijalozi u današnjim 'birtijama' su siromašniji, neinteligentniji i distanciraniji - ne postoje više ljudi poput baruna Münchhausena koji su svojim maštovitim pričama znali razgaliti maštu cijelog interijera kafića!

Zbog Marinkovićevog bogatog prikaza 'Dajdama' i ovakve siromašne zbilje, sasvim je jasno kako je došlo do hipertrofije intenziteta vaših emocija. Rješenje, naravno, ne leži u obrazovanju posjetitelja kafića. Upravo obrnuto – rješenje je 'kavaniziranje' obrazovanih ljudi! Iskoristite svoje damsko podrijetlo kako biste sazvali zabavu za ljubitelje Marinkovićeve proze te izvadite jeftino crno i bijelo vino. Uskoro ćete jamačno pronaći educirano društvo koje će zajedno s vama uživati u priprostim ceremonijama 'birtijaške' svijesti. Samo pritom pripazite da ne pretjerate s pivom kako vam se ne bi dogodila tužna sudbina jednog od likova iz Marinkovićevog romana.

Dr. Ostojić

***

Dragi čitatelji i čitateljice!

Pročitali ste knjigu, priču, pjesmu ili dramu i doživjeli čitateljski problem kojeg želite podijeliti s doktorom?

Pritom niste nadoplatili dopunsko zdravstveno osiguranje i ne možete dobiti uputnicu za najbližu book–ordinaciju?

Rješenje je napokon tu! Pošaljite svoj problem na mail adresu
dr.dr.ostojic@gmail.com i liječnik će vas u roku od 49h podvrgnuti e–terapiji. Dobri i zdravi bili!

dr. med. dr. med. Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu