Petak
16.08.2013.

Dr. Ostojić: 'Vruća' liječnička patrola
Extra_large_zrce
A+ A-

Unatoč brojnim sigurnosnim rizicima, veći dio hrvatske populacije odlučuje u ljeto krenuti na jadransku obalu. Svaki dermatolog, gastrolog i hematolog spreman vam je satima pričati o opasnostima koje vrebaju na ljetnom odmoru, a osobno kao literoterapeut mogu potvrditi da je za čitatelje najopasnije pronaći se u blizini mora i morskih događanja. Stoga sam i ja odlučio spakirati prtljagu i krenuti na obilazak hrvatskih plaži – dakako, ne na odmor! Tamo gdje obični građani vide priliku za odmor i opuštanje, liječnik vidi potrebu za radom, njegom i pojačanim oprezom.

Od svih hrvatskih plaža, posebnu pozornost odlučio sam posvetiti poznatoj i zloglasnoj plaži Zrće u Novalji na otoku Pagu. I neupućeni čitatelji vjerojatno poznaju priče o ovoj plaži, ali za one koji možda ne znaju, recimo ukratko da se radi o velikoj plaži s bezbrojnim knjižnicama-barovima na čijim se policama nalaze knjige fluorescentnih korica i suspektnog sadržaja, te s brojnim diskotekama u kojima mladi čitaju u neudobnim pozama i u nehigijenskim uvjetima, uz glasnu muziku u pozadini. Bio sam prisutan na Zrću tokom velike trodnevne proslave organizirane povodom 80. obljetnice smrti Dragutina Domjanića. Na ulazu na plažu stajao je veliki natpis 'ZRĆE JE KRČE' (u spomen na Domjanićevo rodno mjesto), a na plaži se odvijao neviđeni kaos. U ta tri dana, u improviziranoj knjigobolnici primio sam sedamdesetak lakših i dvanaest teških slučajeva. Svi su sretno izliječeni.

Što Dragutin Domjanić radi na Zrću? I zašto bi jedan lektirni kajkavski pjesnik bio opasan za mlade željne zabave? Za početak, Domjanićev život sam po sebi predstavlja izrazito loš uzor za današnju (i svaku) mladež. Osim pisanja poezije, izvori navode da je ovaj autor bio sklon i drugim porocima kao što su kocka i alkohol. Domjanić je volio zapodjenuti kavgu, uznemiravati mlade djevojke, a ni u snu se nije odvajao od uvijek nabijenog Colta (kojem je posvetio svoju nikad legalno objavljenu zbirku Popevke i pištolji). Naravno, sve to ne bi bio problem da Domjanić nije prenio loše navike u svoju i danas izrazito popularnu poeziju. Njegove pjesme obiluju prostim motivima, nelagodnim idejama i šokantnim zvukovima (npr.: "Slap se leskeće / v suncu trepeće, / voda se v duge drobi.) koji odbijaju svakog čitatelja, osim onog najmlađeg i najosjetljivijeg. Stoga nije čudo što su upravo 'građani' Zrća odlučili posvetiti proslavu Domjaniću, kao što nije čudo što je upravo tokom te proslave zabilježen rekordan broj liječničkih intervencija.

Valja izdvojiti nekoliko težih slučajeva kao upozorenje čitateljima. Jedan 15-godišnji mladić iz Splita, koji već ima dvije rinčice u lijevom uhu, toliko se zanio Domjanićevim popijevkama da je jednu stranicu s pjesmom doslovno – progutao. Naravno, došlo je do unutarnjeg trovanja tintom i bio sam primoran momku ispumpati želudac. Osim relativne slabosti, mladiću će kao posljedica trovanja ostati i zagorski naglasak koji će osjećati na jeziku još nekoliko tjedana. Nadajmo se da zbog toga neće biti stigmatiziran i povrijeđen jednom kad se vrati u Split.

Jednoj 19-godišnjoj djevojci prišla su dva momka te su, nakon nekoliko pića, otišli s njom na plažu. Mladići su nenadano izvadili knjigu i počeli joj recitirati Domjanićevu 'Zagorsku uspavanku':

Na nebu žarke su svenule ruže
Srebrene zvijezde polako se pale...

Djevojci su se nakon nekoliko stihova počele sklapati oči, a mladići su krenuli iskoristiti njeno usnulo stanje. Srećom, u pomoć su dotrčali djevojčini prijatelji, otjerali ovu dvojicu i na vrijeme doveli djevojku u moju knjigobolnicu.

Naposljetku, valja spomenuti i trojicu nizozemskih turista koji su došli na Zrće jer su čuli da se za male novce mogu dobro provesti i pročitati neke odlične knjige. Veseli Nizozemci u jednoj su večeri pročitali nekoliko tomova Domjanićeve poezije i zapali u tešku lingvističku komu. Nisu mogli kontrolirati svoj glas, teško su gutali slinu i počeli su gubiti ravnotežu. Nakon nekoliko injekcija, mladići su se fizički pribrali mada su još danima govorili jezikom koji nije pripadao ni nizozemskoj, ni hrvatskoj jezičnoj skupini. Sad su u avionu za Rotterdam i, srećom, s ljetovanja na Zrću ponijeli su tek važnu životnu pouku.

Posljednjeg dana podijelio sam stotinjak knjiga Domjanićeve benignije, štokavske poezije, s jasnim ciljem da umanjim moguću štetu. Srećom, upravo tog dana je, uglavnom zbog umora, bilo najmanje posla za knjigobolnicu. Nakon što sam izliječio sve pacijente i maksimalno iskoristio gostoljubivost Grada Novalje, spakirao sam kofere i krenuo poslom dalje po jadranskoj obali.

Ukoliko se nalazite na plaži i patite od književnih bolova, nemojte se sramiti niti oklijevati, nego hitro pošaljite elektroničko pismo na adresu dr.dr.ostojic@gmail.com i možete očekivati moj savjet, recept ili (u najtežem slučaju) osobni posjet vašoj plaži. Ugodno ljeto!

Dr. Ostojić

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.