Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Dr. Ostojić: upala ukusnih pupoljaka

Large torn book
Petak
13.09.2013.

PITANJE

Poštovani doktore,

zovem se Božica. Vaši čitatelji dobro me poznaju kao književnu kritičarku. Odgovorna sam za 423 negativne književne kritike, 58 pisaca koji su pronašli drugu profesiju, 26 pisaca koji su potražili vašu pomoć, 19 pisaca koji nikad više nisu izašli iz vlastite sobe, 1542 lakše ozlijeđena čitatelja, 675 čitatelja koja su zaboravila pisati zbog straha od moje kritike i 12 čitatelja koji su pali u komu nakon što su pročitali neku od razornih kritika. U narodu me, osim po imenu, znaju pod nadimcima kao što su Bič-Božica, Sotonski Stihomor, Barunica Britva, Kurtizana od Književne Kavge, Gospođa Snomorica, Papir-Sekač, Literarna Lady Die, Grofica od Grozne Proze, Romaneskna Rospija itd. Ukratko, čitam knjige, ubijam njihove autore u pojam i to mi ide odlično. To jest, išlo je.

Naime, dogodilo se nešto neočekivano i tragično. Jednog dana kao i svakog drugog, poštom sam dobila knjigu o kojoj sam trebala napisati 424. negativnu kritiku. Ne mogu toj knjizi izustiti ni autora ni ime od muke, ali u početku nisam slutila što me čeka i mirno sam se spremila za početak čitanja i pisanja. Kao i obično, našiljila sam olovke zahrđalim kuhinjskim nožem, sažvakala i progutala šiljevinu, iščupala naslovnicu nove knjige i smrvila je u šaci, bacila smrvljeni papir ugojenom pauku u kutu sobe, bacila staru knjigu (na kojoj se temeljila 423. kritika) u kamin na žrtvu bogovima te krenula čitati. I tad se dogodilo nešto što mi se nikad u karijeri, pa ni u cjelokupnom životu nije dogodilo – knjiga mi se svidjela. Bila je dobro napisana, pametna i zabavna. Nisam imala što prigovoriti. Bogovi su me iznevjerili. Bila sam primorana napisati i objaviti prvu pozitivnu kritiku.

Lako za to što sad više nijedan list ne želi objaviti moje kritike. Lako za to što mi na vrata lupaju i prijete noževima brojni povrijeđeni pisci koji su namirisali krv. Mene samo smeta što sam izgubila tu strast kritiziranja, radost otrovne polemike, slatku bol kritičarskog žalca. Po cijele dane spavam ili ležim u krevetu, bez volje za išta. Sad znam kako je to iskusiti ljubav prema knjizi i kažem vam, doktore, neki ljudi nisu stvoreni za tu ljepotu. Neki su stvoreni za prvu liniju gdje se vodi vatreni obračun s avetima književnog antitalenta. Vratite me, doktore, kamo pripadam.

ODGOVOR

Poštovana Božica,

premda pripadam posve drugoj disciplini, detaljno pratim i cijenim vaš rad. Svojim pisanjem utjecali ste na brojne pisce i potaknuli ih da prijeđu u neku mnogo humaniju profesiju. Također ste ostvarili značajan dojam na čitatelje i ljubitelje knjiga. Svojim ukazivanjem na nedosljedne karakterizacije likova, iščašene stihove, neuredne strukture bez fabularnih ili poetskih stupova (što sve predstavlja životnu opasnost po čitatelja) uspjeli ste zastrašiti čitatelje te ih pravilno uputiti da se drže dalje od sporne knjige. Premda preferiram modernu medicinu, dok bih vaše metode svrstao u razdoblje srednjeg vijeka, cijenim vašu efikasnost i smatram da dijelimo zajedničke ciljeve. Stoga je nužno izvući vas iz neugodne situacije i vratiti natrag na posao.

Pročitao sam vašu pozitivnu kritiku koja može poslužiti kao udžbenički primjer kako dobra knjiga može slomiti i najjači karakter. Iz same kritike, koju bih opisao kao neizmjerno tužnu dadaističku pjesmu, zaista nije moguće razaznati o kojoj se točno knjizi radi. Budući da ni forenzička analiza vašeg stana nije dala nikakve podatke (očito ste knjigu u naletu bijesa i konfuzije bacili u vatru), morali smo se poslužiti drugim nalazima. Izvadili smo vam krv, uzeli uzorak mokraće i napravili CT glave, ali nalazi nisu ništa pokazali. Tek rutinski pregled grla i usne šupljine pokazao je da imate ozbiljnu i vidljivu upalu ukusnih pupoljaka zbog koje je došlo do poremećaja u donošenju objektivnih kritičkih sudova. Vaši ukusni pupoljci postali su veći i osjetljiviji što vas čini veoma podložnima na estetske ugroze. Stoga bi vam se, u ovom stanju, svaka knjiga mogla svidjeti i još pogoršati inicijalno stanje. Srećom, na vrijeme ste prestali čitati.

Slijedi vam dvotjedna terapija antimikoticima, a potom prilagođen program čitanja. Krenut ćete od najgore književnosti i nedvojbeno promašenih djela da biste potom uzimali sve veće 'zalogaje' i napokon došli u zdravo stanje u kojem ćete biti spremni pokopati i najveća djela svjetske književnosti.

Dr. Ostojić

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu