Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Dr. Ostojić: što i kako čitati na plaži?

Large 273
Petak
17.07.2009.

PITANJE

Doktore!

Ja sam vam Marina, studentica sam i volim si sve što vole mladi. Čula sam iz povjerljivih izvora da će na jesen u trendu biti intelektualke pa sam odlučila ovo ljeto posvetiti ne samo tome da se uljepšam izvana nego, kak se to kaže, da budem ljepša i iznutra. Ja i sve moje prijateljice smo si odlučile uzeti hrpu knjiga i čitati ih na plaži i sunčati se dok će zgodni momci prolaziti i gledati u naša tijela kako se bibaju pod naletom literarnih doživljaja, emocija i uzbuđenja! Sad, dok su moje prijateljice uzele popis ljetnih hitova iz novina i misle si da će postati pametne ako pročitaju te stvari (vidi se da tek trebaju postati pametne), ja sam si odlučila pitati vas šta da si uzmem, ne? Htjela bih si neke ful pametne knjige, a opet i da nisu prejake, da me u kombinaciji sa suncem ne strefe prejako u glavu, kužite? Vi kao doktor možete znati koje se knjige mogu čitati ljeti, a koje ne, kao što doktori znaju koju kremu za sunčanje treba koristiti. Želim da na jesen svi dečki mene pitaju za tumačenje neke knjige, a da si moje prijateljice crknu od zavisti! Dajte mi malo proze, malo poezije, malo publicistike i tak, neš ko ljetna salatica svega i svačega, ne? Zahvaljujem puno, pusa, doktore!

Marina


ODGOVOR

Poštovana Marina!

Dobio sam mnoštvo upita o ljetnoj literaturi i zaključio sam da bi bilo primjereno da preporučim nekoliko naslova koji su za plažu bitni koliko i ručnik i rezervna odjeća.

Sve ovisi o tome što želite postići naslovom koji čitate. Ukoliko želite dobiti izrazito taman ten sunčanjem, ovo ljeto trebate nabaviti Anu Karenjinu ili (za još brončaniji ten) Rat i mir. Ove se godine novci ne troše na solarije nego na Tolstojeva djela. Kako budete išli kroz poglavlja, tako će Vaša koža postajati tamnija. Kroz zamršene zaplete ruskog realizma sunčanje ne mora biti dosadno!

Nadalje, ukoliko Vas zanima trenutna financijska kriza, za plažu će biti idealno djelo Istraživanje prirode i uzroka bogatstva naroda Adama Smitha putem kojeg ćete naučiti nešto o pojmovima političke ekonomije te ekonomskim sustava iz prošlosti koji su dugoročno doveli do današnjeg stanja.

Za sve zauzete djevojke, dok Vam odabranik Vašeg srca šeta po plaži i gleda maloljetne djevojke, Vi obavezno iščitajte Ibsenove drame Noru i Heddu Gabler.

Ukoliko želite samo pustiti mozak na pašu, za Vas će biti idealne narativne pjesme Luisa de Gongore kroz čiji ćete hermetičan izraz, ukoliko ne želite nimalo razmišljati, prolaziti bez ikakvih problema i potreba za razumijevanjem.

Ukoliko želite zadržati snježno bijeli ten, obavezno uzmite pokoji roman Thomasa Pynchona (naravno, u originalu!) čiji ćete diskurs izdržati tek pola minute i potom potrčati u hlad u potragu za manje zahtjevnim iskustvima.

Ako Vam se svidio nedavni splitski festival i tražite knjigu koja na jednom mjestu okuplja niz ljubavnih hitova, onda je za Vas Ranjinin zbornik u kojem se nalaze hrvatski petrarkistički klasici 15. stoljeća.

Za one koji nisu uzmogli skupiti novce ili dane godišnjeg odmora te su ljuti na trenutni kapitalistički sustav jer ne mogu na plažu, neka u gradskoj knjižnici posude Palahniukov Klub boraca koji nam i u filmu može ukazati na prolazne vrednote suvremenog društva!

Te naposljetku, ukoliko Vam svi ovi naslovi te sve knjige skupa djeluju glupo i promašeno, preporučujem Život i nazore Tristrama Shandyja, džentlmena autora Laurencea Sternea koji će svojim namjerno promašenim djelom savršeno ići uz Vaše skeptično raspoloženje.

Dr. Ostojić

 

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu