Page arrow
Bek 728x90px 1Bek logo boja negativ 2 300x250

Dr. Ostojić: internetsko novinarstvo

Large superman2
Četvrtak
25.10.2012.

PITANJE

Dragi doktore!

Zovem se Iva i novinarka sam. Pišem u jednom prilogu za vrt i bavim se pretežno florom. Kad sam bila mlađa, htjela sam biti politička novinarka koja razotkriva afere, ali završila sam među gredicama sa cvijećem. Prvo mi je takav posao bio ispod časti, a onda sam shvatila da 'ni med cvetjem ni pravice', da je prirodni svijet pun sitnih političkih sukoba između različitih vrsta i da imam o čemu pisati! Upravo sam završila tekst u kojem kritiziram ponašanje parazitskih vrsta cvijeća u kontekstu globalne ekonomske i ekološke krize. Moje omiljeno djelo je, naravno, Cvjetovi zla, ali nemam problema s tom knjigom, nego sa svojim omiljenim fikcionalnim junakom, Supermanom. Ustvari, nisam se precizno izrazila: leteći čovjek s Kriptona koji posjeduje laserski vid i crveni plašt nije moj idol. Moj idol je očalinko Clark Kent, pristojni momak koji se bori za pravdu putem novinarstva! Svaki put kad čitam stripove o Supermanu, preskačem ove dosadne dijelove u kojima se on maskira i upušta u nasilne borbe. Najviše me zanima Kent i njegovo hrabro, beskompromisno djelovanje u redakciji Newsweeka. Malo me živcira što se tokom posla previše opterećuje s nekakvom generičkom brinetom Lois Lane, ali neka mu je, svi znamo koliko u novinarskoj redakciji može biti dosadno.

Međutim, u ova teška vremena u kojima nema više idola, kad je i cvijet cvijetu mesožderka (ili, što bi rekli stari Latini, 'Flos flori darlingtonia californica est!'), i Superman je izgubio svoju glavnu kvalitetu. Naime, u novim brojevima stripa, Clark Kent napušta redakciju Newsweeka i započinje nekakav svoj internetski portal. Blog! Takvi blogovi i portali su puni tekstova na blještavom ekranu, ultrakratkih tekstova s nekakvim 'linkovima' na druge tekstove koji onda imaju 'linkove' na treće tekstove itd. Od takvih šrot tekstova me bole glava, oči i zubi. Međutim, na to i takvo internetsko novinarstvo polako prelaze svi ozbiljni novinari. Sad je na njega prešao i moj idol Clark Kent, a u tiskanom novinarstvu će ostati samo cvijeće, gole žene i pola stranice rubrike o kulturi.

Doktore, kako da se prilagodim tom novom vremenu? Gdje da pronađem novinarskog idola čiji tekstovi neće biti tek postovi na Twitteru? Pomognite!

ODGOVOR

Poštovana Iva!

Prvo bih izrazio osobno divljenje vašoj kolumni. Kupujući hortenzije za suprugu, naišao sam na vaš tekst i od onda sam vjerni pratitelj vaše cvjetne kolumne. Drago mi je što ste se obratili upravo meni, premda mi nije drago vidjeti da patite od čak dva problema!

Prvi problem predstavljaju internetski tekstovi. Premda laici povlače oštru granicu između književnosti i novinarstva, liječnička praksa pokazala je da čitanje novinskih tekstova ima jednako loše posljedice po čitatelja kao i književni tekstovi. Svakako bih vas odgovorio od prelaska na 'net' novinarstvo budući da su posljednja istraživanja pokazala da je čitanje internetske kolumne od dvije kartice jednako nezdravo poput pušenja dvije kutije cigareta!

Drugi problem predstavlja čitanje superherojskih stripova koji promoviraju neukusno oblačenje i neodgovorno ponašanje. Recimo, Superman nosi šarene tajice, a svaki puta kad napravi pogrešku, može vratiti vrijeme unatrag i ispraviti stvar. Ukoliko obratite pozornost na šareno obučenu i lakomislenu mladež oko nas, shvatit ćete učinjenu štetu.

Pitanje je: kako vratiti vjeru u idola tiskanog novinarstva? Trebate pronaći novog lika, ali zbog vašeg krhkog stanja, pritom ne smijete mijenjati medij. Stoga bih vas uputio na strip Transmetropolitan Warrena Ellisa koji govori o Spideru Jerusalemu, novinaru budućnosti. Spider je posve drugačiji od Supermana: žgoljav je, ćelav, prost, bez posebnih moći, živčan i ovisan o raznim opijatima. Sa Supermanom dijeli sklonost nasilju i beskompromisnu predanost novinarskoj misiji razotkrivanja istine. Spiderova budućnost je potencirana realnost: ljudi su okruženi ekranima, najgorom korupcijom i etički krajnje upitnim razvitkom znanosti. U takvom svijetu, Spiderova kolumna (koja funkcionira i kao novinski tekst, i kao fikcionalni tekst unutar tiskanog stripa) postat će vam novi ideal.

Naravno, kao što vidite po opskurnom liku Spidera, i ovaj strip uzrokuje cijeli niz nuspojava i problema. Shvatite ga stoga kao manje zlo od stripa o Supermanu i javite mi se za tjedan dana kako bismo ublažili simptome čitanja novog stripa.

Dr. Ostojić

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage sick man 05.07.2013.

Dr. Ostojić: opasnosti zdravih tekstova

Joško ima dugu povijest bolesti a sad je u fazi da mu škode čak i zdravi tekstovi samog dr. Ostojića, ali i za to ima lijeka.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage adrienne rich 05.04.2012.

Dr. Ostojić: nekvalitetni umjetnici

Jana se počela pretvarati u umjetnicu, a bivanje umjetnicom sastoji se od niza fizičkih i psihičkih tegoba. Kako ih izbjeći? 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage charlie sheen 29.03.2012.

Dr. Ostojić: idiot

Jessy je izdanak duge tradicije američkih idiota, no mladi danas sve više zaziru od svetih vrijednosti američkog idiotizma.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage saint patricks day 16.03.2012.

Dr. Ostojić: što je autor htio reći?

Kako na temelju priča iz 'Dublinaca' napraviti dobru atmosferu u pubu i ne dobiti otkaz?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage hipertrofija emocija 26.01.2012.

Dr. Ostojić: hipertrofija emocija

Jedna madamoiselle je pročitala 'Kiklopa' i potom pala u strašnu depresiju. Kako se pomiriti s plebejskom realnošću?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 452 21.01.2012.

Dr. Ostojić: haker @real life

Jedan se haker zbog spleta okolnosti zatekao u stvarnom životu i sad čita novine, gleda TV i priča s ljudima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu