Petak
06.09.2013.

Dr. Ostojić: dvojnost
Extra_large_tom_cruise
A+ A-

PITANJE

Poštovani doktore,

zovem se Thom i poznati sam holivudski glumac. Moje prezime sad nije bitno, ali garantiram vam da ste vjerojatno gledali i voljeli moje filmove (vaša žena sigurno jest, ha ha!). Pitate se što jedan slavan i bogat glumac radi kod literoterapeuta? Zar nije Hollywood izoliran od književnih virusa? Nažalost, i bogati boluju. Iako se moj život zaista čini lagodnim (a nekad je i bio), sad se nalazim u teškom i mučnom raspoloženju koje prije paše siromašnim europskim filozofima nego jednom bogatom akcijskom glumcu. I to sve zbog jedne knjige!

Spornu knjigu pročitao sam pukom greškom prije nekoliko godina. Šuškalo se da Michael Haneke želi doći u Hollywood i snimiti novu ekranizaciju Kunderine Nepodnošljive lakoće postojanja te da se dvoumi između mene i Brada Pitta u glavnoj ulozi. Kako bih fascinirao tog namrgođenog stranca, ali fantastičnog redatelja, nabavio sam roman i cijelog ga pročitao tako da bih mogao reći Hanekeu da mi je to oduvijek bila najdraža knjiga. Međutim, kad sam pročitao roman, ispalo je da je ta cijela priča bila vic nekakvog kretena s interneta. Tjednima sam bio ljut i mrzovoljan zbog toga što sam ispao magarac. Trebalo mi je dugo vremena da shvatim da su ta ljutnja, mrzovolja i brojne druge životne promjene uzrokovane upravo Kunderinom knjigom.

Premda sam bio u fantastičnoj tjelesnoj formi, odjednom sam postao umoran i počeo sam sve manje vježbati, a sve više razmišljati o životu i značenju... svega. Počeo sam misliti o odnosu duše i tijela, o teškim životnim pitanjima i o životu nakon smrti te smrti tokom života. Moj lagani život postao mi je nepodnošljiv i naglo sam, bez razmišljanja, preuzeo najteža životna pitanja na svoja pleća. Odbacio sam teške utege kojima sam bildao tijelo i osvijestio sam težinu koja tišti moju dušu. Preuzeo sam vjeru i posvetio se pomaganju drugima. Otkrio sam smisao života.

Međutim, što sad imam od svega toga? Žena me napustila jer sam postao jeziv i čudan. Jedini ljudi koji me tješe su pripadnici moje Crkve koji su isto jezivi i čudni. Umjesto na limuzine, trošim brdo love na lemozinu. I stalno imam migrene od silnog razmišljanja. Doktore, želim svoj lagani, neodgovorni i besmisleni život natrag jer sam na rubu financijskog i duhovnog bankrota. Premda mi se rješenje mog problema čini nemogućom misijom, siguran sam da me vi možete spasiti.

ODGOVOR

Poštovani Thome,

drago mi je što ste postali jedan od mnogih poznatih filmskih djelatnika koji su mi se obratili za pomoć. Velika raširenost književnih bolesti u Hollywoodu uzrokovana je izoliranošću filmskih zvijezdi u specifičnom holivudskom svijetu što ih čini manje otpornima na opasnosti književnog svijeta. Ipak, čast mi je što ste se obratili upravo meni za pomoć. Ovom prilikom zahvaljujem i medicinskoj sestri Tajani što je vrsno prevela pismo svog omiljenog glumca na hrvatski jezik.

Uzrok vašeg neugodnog stanja nalazi se u dvojnosti koja je tema Kunderinog romana. Kao što ubrzo uvidite, Kundera u cijelom djelu prikazuje razlike i veze između različitih parova: lakoće i težine, tijela i duše, muškarca i žene, stvarnosti i fikcije itd. Kundera je toliko opsjednut dvojnostima da je namjeravao roman nazvati Druga strana novčića. Ipak, njegov lukavi urednik zaključio je da će roman najbolje proći kod publike mladih ljubitelja filozofije te je Kunderi sugerirao filozofski 'zorniji' naslov.

Međutim, osim što se dvojnošću roman bavi, on ujedno i rastvara dvojnosti u svojim čitateljima. Kao što junakinja Sabina slučajno kapne kap crvene boje na svoju realističnu sliku i tako stvori apstraktni 'crveni' svijet nasuprot onom realnom, tako i Kundera kapne kap književnog otrova na čitatelja te razotkriva suprotnu stranu čitateljevog karaktera. Kundera je tako u vama, lakomislenom akcijskom junaku, otkrio jednog kompleksnog mislioca i vjernika.

Međutim, dok se umjetnik Kundera divi toj nesreći, ja kao liječnik grozim se nad brojnim semantičkim neugodnostima koje su vas, vidimo, dovele u strašnu situaciju. Jedino rješenje je povratak korijenima: vratite se snimanju, gledanju i življenju jeftinih akcijskih komedija. Radi se o okušanoj i pouzdanoj metodi koju sam preporučio i gospodinu Kaufmanu, redatelju snimljene ekranizacije ovog romana: rekao sam mu neka napusti slične projekte i vrati se pisanju scenarija za Indianu Jonesa. Danas je gospodin Kaufman kao 'dren', a i vi ćete kroz tuču s negativcima, skakanje iz aviona i šarmiranje glumica ponovo otkriti ono što svaki zdrav čovjek zna: da je život podnošljivo lak.

Dr. Ostojić

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.