Petak
10.08.2012.

Dr. Ostojić: Burroughsova kletva
Extra_large_shooting
A+ A-

PITANJE

Poštovani doktore!

Ja sam X. (podaci poznati redakciji i doktoru) i imam hitan problem. Naime, sudjelujem na Olimpijskim igrama na natjecanju malokalibarske puške. Neću biti skromna – jedna sam od favoritkinja za medalju. Međutim, ako mi ne pomognete oko moje književne bolesti, moj nastup će biti potpuni ćorak.

Osjećam se veoma krivo što sam dopustila da dođem u ovo stanje. Naime, bila sam u fizičkoj i psihičkoj karanteni prije nastupa. Trener mi je blokirao Facebook, Google i slične web stranice, te maknuo filmove iz sobe. Međutim, zaboravio mi je oduzeti knjige meni dragih američkih pisaca. Kakva greška! Još ako predsjednik saveza sazna da sam nastradala zbog američkih pisaca, onda ću se provesti kao golub na streljani.
Uglavnom, među knjigama sam pronašla pismo Williama Burroughsa za Trumana Capotea. Sadržaj Burroughsovih knjiga inače ne opravdavam jer nisu nimalo u sportskom duhu, ali cijenim njegov stil i zato sam pročitala to pismo. Burroughs se u pismu predstavlja kao nekakav bog književnosti. On govori Capoteu kako mu je posljednji roman dosadan i glup, kako je protratio talent i baca kletvu na njega: "Nikad više nećeš napisati dobro djelo". Pismo je komično, ali Capote uistinu nikad više nije napisao dobro djelo. Nasmijala sam se, a onda sam se lagano naježila i osjetila naglu bol u nadlaktici.

Od tad imam mnoštvo problema na treningu. Nadlaktica me konstantno boli. Čim dotaknem pušku, ruke mi počnu drhtati i počne me stezati u križima. Još sam mlada, a osjećam se kao rahitični starac! Trener se čudi mojim slabim izvedbama na treningu i pomalo je sumnjičav. Ako sazna da sam čitala knjige prije nastupa, poludit će, a možda će me diskvalificirati. Možda je tako i bolje jer, ako ne riješim problem s Burroughsom, osramotit ću se pred cijelim svijetom.

U čemu je problem, doktore? Jesam li pokvarena kao Capote pa me pogodila Burroughsova kletva? Zašto mi Burroughs ne da mira? Ako mi riješite problem i osvojim medalju, nazvat ću svoje prvorođeno dijete prema vama!

ODGOVOR

Poštovana X.!

Prvo bih zahvalio svom kolegi neurologu, doktoru Lackoviću, na pomoći pri prijevodu ovog pisma. Doktor Lacković toliko se zanio prilikom prevođenja da je, čini mi se, umetnuo i neke pojedinosti koje se ne nalaze u originalnom pismu. Bilo kako bilo, sigurno je da jedna vrhunska sportašica treba hitnu literoterapijsku pomoć.

Iznimna je čast što se strani sportaši obraćaju za pomoć našoj malenoj literoterapijskoj ordinaciji. To nije čudno - u Olimpijskom selu se ne nalaze puki 'seoski liječnici', ali ipak treba priznati kako Međunarodni olimpijski odbor pridaje premalo značaja (de)stimulativnom utjecaju književnosti na sport. MOO se godinama oglušuje na zahtjeve liječničkih organizacija da se djela pojedinih autora registriraju kao doping, a zbog takvog stava događaju se slučajevi poput ovog.

Premda medicinska znanost s razlogom smješta kletve u puko praznovjerje, valja znati da kletva u obliku teksta može negativno utjecati na pacijenta, jednako kao i svako drugo književno djelo.

Burroughsova postavka da on može odlučivati tko ima talent zvuči apsurdno, ali budući da se Burroughs nametnuo kao književni autoritet, čitatelj pukim nekritičkim čitanjem može nesvjesno povjerovati u njegovu moć. Vaše vas tijelo stoga, iz straha i pokornosti pred tim autoritetom, iznevjerava u ključnom trenutku. Ako nastavite slušati Burroughsa, nikad više nećete kvalitetno baratati malokalibarskom puškom.

Međutim, nema potrebe za panikom! Rješenje je, naravno, boriti se protiv autoriteta. Kako poniziti Burroughsa, a istovremeno vratiti volju za pucanjem? Jednostavno: na treningu postavite sliku Burroughsa na metu i probajte je gađati. Rezultat će istog trenutka biti dramatično bolji. Ukoliko shvatite Burroughsa kao konkurenciju i postavite se agresivno, vaše tijelo će vas pratiti. Dakako, uz tu metodu, potrebno je i izbjegavati sve oblike tekstualne umjetnosti – dakle, možete tek slušati glazbu, promatrati slike i kipove, gledati filmove bez titlova. I preporučujem povišenu konzumaciju vitamina C. Sretno na natjecanju!

Dr. Ostojić


NAPOMENA: Odgovor anonimnoj sportašici objavljen je tek sad, ali poslan je sportašici ranije kako bi prethodio njenom natjecanju. Sportašica je osvojila medalju, premda zbog izmučenosti svog tijela autorskim autoritetom nije uspjela osigurati samo zlato.

Ukoliko i niste olimpijski sportaš/ica, pošaljite svoj problem na adresu dr.dr.ostojic@gmail.com i očekujte urgentan odgovor koji će vam ublažiti bol i izliječiti vaše tegobe.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.