Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Proglašene prve dobitnice/i regionalne nagrade 'Štefica Cvek'

Large nagrada

Foto: Facebook 'Bookvica'.

Utorak
01.02.2022.

Konačno smo saznali koja su djela zaslužila nagradu u premijernom izdanju regionalne književne nagrade 'Štefica Cvek'! Drage Booksine suradnice Pobunjene čitateljke sinoć su na pobunjenom književnom druženju, koje je vodila Ida Prester, u beogradskom Krokodilu proglasile prve dobitnice i dobitnike ove važne nagrade.

Ukupno je nagrađeno 9 proznih djela, odnosno romana i kratkih priča, a oni su, poredani abecednim redom imena i prezimena autora: Zemlja bez sutona Marije Andrijašević (Fraktura), O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća Gorana Ferčeca (Fraktura), Požuri i izmisli grad Lejle Kalamujić (Štrik), Gravitacije Senke Marić (Buybook), Kraj raspusta i druge priče Ane Miloš (Booka), Exit – Restart Sonje Ražnatović (Rende), Herbarij svete smrti Mihaele Šumić (Imprimatur), Stjenice Martine Vidaić (Knjižara Ljevak) i Moja dota Nore Verde (Oceanmore).

Nagrada 'Štefica Cvek' zamišljena je kao priznanje vrijednim tekstovima koje neće isticati kompetitivnost u književnom polju, neće praviti strogo rangirane hijerarhije i neće ukalupljivati produkciju svake godine u jedan zauvijek zadan uski kalup, najčešće jednog najboljeg djela. Obuhvatila je BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. godine. Žiri Pobunjenih čitateljki je uključivao uredništvo portala Bookvica.net, Nađu Bobičić, Borisava Matića i Daru Šljukić, i dvije suradnice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Maju Abadžiju, urednicu Ženske čitaonice pri PEN Centru BiH, i Ivanu Dražić, urednicu portala Booksa.hr. 

"Ova zamisao u skladu je sa ciljem Štefice Cvek, kojom se žele afirmisati tekstovi vredni pažnje, a tekstovi pažnju mogu zaslužiti na razne načine – otvaranjem novih tema, originalnim pristupom temama, stilskom ili formalnom inovativnošću, ne isključivo jer su najbolji. Uostalom, preispitujemo i samu kategoriju najboljeg u književnosti – najboljeg po čemu? Za koga? Stoga, broj izabranih dela će se menjati svake godine, u skladu sa tim šta produkcija ima da ponudi", navele su Pobunjene čitateljke. "Čitamo dela uzimajući u obzir i tekst i kontekst. Važna nam je 'politika' teksta, kao i poetika – uostalom, polazimo od toga da uvek postoji izvesno preplitanje jednog i drugog. Tako tumačenje konstruišemo kroz osvrt na istorijski, društveno-politički kontekst dela i na njegovo komuniciranje sa tim kontekstom. Istovremeno, jednako se služimo i metodom pažljivog čitanja, posvećujući pažnju jeziku teksta, stilskim i formalnim postupcima."

Uostalom, preispitujemo i samu kategoriju najboljeg u književnosti – najboljeg po čemu? Za koga? Stoga, broj izabranih dela će se menjati svake godine, u skladu sa tim šta produkcija ima da ponudi.

Žiri je prolazio kroz preporučene naslove i napravio selekciju za ovogodišnju nagradu. Odluku o nagradi Pobunjene čitateljke donijele su uz konzultaciju s 54 radnice i radnika s regionalne književne scene. U nastavku možete pročitati objašnjenja žirija o nagrađenim knjigama. 

  • Marija Andrijašević, Zemlja bez sutona, Fraktura, Zagreb, 2021.

Roman je objavljen gotovo 15 godina nakon sada već kultne pjesničke zbirke Davide, svašta su mi radili (2007). Marija Andrijašević je, dakle, po vokaciji primarno pjesnikinja, a u romanu je vrlo uspješno ispreplela znanstveni diskurs, nježan pjesnički stil te žargon i dijalekt. U svakom slučaju, radi se o knjizi koja se u suvremenoj književnoj produkciji po mnogočemu ističe i zbog svega navedenoga jednoglasno joj je dodijeljena ova nagrada! 

  • Goran Ferčec, O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća, Fraktura, Zagreb, 2021.

U stilski, formalno i širinom zahvata teme i epohe višestruko ambicioznom romanu, Ferčec je uspio ispraviti nepravdu nanošenu jugoslovenskoj radnici, nepravdu onih koje su izbrisane iz pamćenja i istorije, ili svedene na karikaturu. Zato što je uspio u najvećem književnom zadatku, da sa empatijom prikaže i klasno i rodno deprivilegirana iskustva, da vrati dignitet onima kojima je oduzet, zato je romanu O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća dodijeljena nagrada koja nosi ime još jedne 'obične' junakinje, Štefice Cvek.

  • Lejla Kalamujić, Požuri i izmisli grad, Štrik, Beograd, 2021.

Naslovna priča 'Požuri i izmisli grad' posljednja je u zbirci i može se čitati kao njen zaključak. Priča je to o ženskom prijateljstvu i potpori u bolesti i posljednjim trenucima života. Ova priča, kao uostalom i cijela zbirka, prikazuje i u čitatelju izaziva čitav spektar emocija, od tuge i ljutnje, do bliskosti i topline. Upravo u tome leži kvaliteta i snaga zbirke, i zato ova nagrada!

  • Senka Marić, Gravitacije, Buybook, Sarajevo, 2021.

Knjiga se odlikuje, prvenstveno, istančanim stilom, lirskom prenapregnutošću izraza čija dotjeranost jednako oduševljava i u standardu i u iskazu. Iako je već viđen u postjugoslovenskoj književnosti, postupak fragmentarnog pripovijedanja omogućava pitkost, čak i kada otežava snalaženje u tekstu i identifikaciju pripovijednog glasa. Marić ima talent uvjerljivo ispreplesti lokalno i globalno žensko kulturno naslijeđe – sevdah i Eumenide su podjednako važne referentne točke za njenu junakinju, baš kao i tarot i čitanje iz taloga kave. Konačni rezultat je stilski raskošan i intelektualno uzbudljiv tekst koji poziva na nova čitanja.

Pročitajte tekst Andree Vranić koja je pisala o ovom romanu u okviru Bookstanove radionice za mlade književne kritičare. 

  • Ana Miloš, Kraj raspusta i druge priče, Booka, Beograd, 2021.

Ana Miloš služi se u jednoj priči realističkim postupkom, dok će u drugoj koristiti satiru i grotesku. Na stranicama knjige ima klasičnih priča o odrastanju i obiteljskih priča, ali ima i elemenata new weird-a i začudno pomaknutih žanrovskih amalgama. Ono što je, ipak, možda najviše opredijelilo ovu zbirku za nagradu 'Štefica Cvek' jest što se u središtu ovih različitih formalnih obrazaca nalaze sasvim 'obični', a vrlo često i marginalizirani likovi – velikim dijelom žene – čijim se problemima Ana Miloš bezrezervno i promišljeno bavi.

  • Sonja Ražnatović, Exit – Restart, Rende, Beograd, 2021.

Knjiga Exit – Restart našla se u izboru za nagradu 'Štefica Cvek' upravo zato što na promišljen i neposredan način tematizuje savremena queer iskustva, izazove ženskog autorstva, ali i najšire shvaćenu 'sverodnu' (ili 'nadrodnu') potragu za smislom kroz kreativnost umjetničkog stvaralaštva, kao i kroz nadilaženje višestrukih društveno nametnutih okvira.

  • Mihaela Šumić, Herbarij svete smrti, Imprimatur, Banja Luka, 2021.

Šumić vješto koristi različite književne obrasce, od postmodernističke naracije, preko magičnog realizma pod snažnim uticajem latinoameričke i španjolske proze, pa do trilera i misterije. Herbarij svete smrti svježa je, autentična i uzbudljiva zbirka priča kakva se rijetko sreće u regiji.  

  • Martina Vidaić, Stjenice, Knjižara Ljevak, Zagreb, 2021.

Roman Martine Vidaić, stilski gust i gotovo opipljivo sugestivan, odlično izgrađene dinamike i napetosti, na umjetnički uvjerljiv način pokazuje svu kompleksnost sistemske uvjetovanosti višestrukim opresijama i eksploataciji. Promišljeno otvarajući neke od ključnih tema prema kojima je koncipirana i nagrada 'Štefica Cvek', ovaj roman ju je u najboljem smislu te riječi i zaslužio.

Provjerite što je o romanu pisala Booksina kritičarka Dunja Ilić.

  • Nora Verde, Moja dota, Oceanmore, Zagreb, 2021.

Roman Nore Verde Moja dota samo je na prvi pogled jednostavno štivo: ova autofikcija s elementima bildungsromana zahvaća neke od najvećih boljki suvremenog društva. Uvjerljivo predočavajući nježnu atmosferu 'babinog krila', autorica idilični ton prekida uznemirujućim i oštroumnim razmišljanjima i pitanjima svoje mlade junakinje. Ova knjiga, naposljetku, blagodareći djetinjoj perspektivi, iskreno i autentično progovara i o klasnom sramu, queer identitetu, napetosti između centra i periferije, gradeći slojevit i empatičan roman koji će dugo ostati s čitateljem/icom. 

Dunja Ilić pažljivo je pročitala i ovaj roman. 

Pobunjene čitateljke će uskoro objaviti i pojedinačne, potpunije prikaze nagrađenih knjiga. U srijedu, 2. veljače u tiskanom broju dnevnog lista Danas bit će objavljen i bilten Pobunjenih čitateljki u potpunosti posvećen nagradi 'Štefica Cvek' i njenim dobitnicama:ima.

Kako nam je bilo na dodjeli nagrade - saznajte u videu!

Izvor: Bookvica.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage 00 veceren avtobus korica 12.12.2023.

'Noćni autobus': Izvan Jugoormana

Stefan Alijević je ambicioznim pristupom u ovoj zbirci priča pokušao raskrinkati patologiju savremenog društva, otvarajući neke vrlo bitne teme.

Piše: Dalibor Plečić

Podcast
Homepage untitled design   2023 11 02t182326.969 02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Kritike
Homepage cullan smith bdttvbrhong unsplash 24.10.2023.

'Reci vatra': Dublji, tamniji jezik

Zbirka Selme Asotić može se odrediti kao oprezan ulaz u dublje, tamnije slojeve jezika; vješta igra stilskih figura, ali u izrazu univerzalnog ljudskog iskustva, emocija i stanja.

Piše: Lucija Butković

Kritike
Homepage warren rpb97pniuz8 unsplash 11.07.2023.

'Ofelija, baštovanka': Što slijedi kad se vrt prekopa?

'Ofelija, baštovanka' Nikoline Todorović sadržaj smješta u različite slojeve jezika, istražujući njegovu dubinu i prohodnost.

Piše: Lucija Butković

Kritike
Homepage imenik naslovna 13.06.2023.

'Imenik Laure Carvalho': Jezik kao šaka krvi i zuba

Zbirka poezije 'Imenik Laure Carvalho' Mihaele Šumić ostvarenje je koje zahtijeva posvećenog čitatelja, ali ga, uvjerljivošću i originalnošću, prirodno zadržava uz tekst. 

Piše: Lucija Butković

Video
Homepage img 0146 07.06.2023.

Štefica Cvek u dijalogu: Marić, Šumić, Trifunović

Na petom u nizu događaja 'Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama' u Booksi su gostovale spisateljice Mihaela Šumić i Senka Marić te prevoditelj Aleksandar Trifunović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu