Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #14

Large razgovor  5
Petak
07.06.2024.

Stigla nam je još jedna književna tura u kojoj ćemo zavrtjeti aktualna književna događanja i skrenuti pozornost na ona koja nas čekaju tik iza ugla, u sljedećem kalendarskom tjednu.

U utorak je službeno otvorena Booksa u parku, naše središnje lipanjsko događanje u kvartu. Zanimljivi književni razgovori, najbolja autorska glazba, nagrađivani filmovi, aktivističke predstave, radionice za djecu i brojni žanrovski različiti sadržaji suvremene nezavisne kulture čekaju na vas na dobro poznatoj adresi u Martićevoj, i to sve do 23. lipnja. Pridružite nam se!

U tijeku je Festival europske kratke priče u Zagrebu i Zadru koji okuplja domaće i strane kratkopričaške snage. Program je ovdje, zaputite se u koji od kulturnih prostora u ova dva grada i provjerite kako ovogodišnji gosti odgovaraju na festivalsku temu novih vjetrova.

Prošetat ćemo i Samoborom, gdje još danas i sutra traje 35. Vrazova Ljubica – Festival ljubavne poezije. U 18 sati priprema se pjesnička večer Ogranka Matice hrvatske Samobor i njihovih gostiju, dok će sutra u 18 sati večer ponovno biti posvećena ljubavnim stihovima koje će govoriti poznati pjesnici, uz prigodnu promociju zbirke hrvatske ljubavne poezije iz 2023. godine.

U ponedjeljak, 10. lipnja, imat ćete priliku posjetiti program Žive knjige u zagrebačkoj Knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića, a ulogu knjižničara nakratko će preuzeti Damir Karakaš. Autor je dobitnik brojnih domaćih i stranih književnih nagrada (Tportal, Fric, Kočićevo pero, Premio Itas, Meša Selimović, etc.), kao i uglednih nagrada u području karikature. Djela su mu prevedena na više od desetak svjetskih jezika.

Karakaš je trenutno u finalu tportalove književne nagrade s romanom Potop. O ovoj knjizi, i drugim Karakaševim romanima, za portal Booksa.hr pisao je Saša Ćirić: "Narator Potopa isti je, a i nije isti kao naratori prethodnih knjiga, sem Proslave: isti jer po svom profilu korespondira sa naratorima prethodnih knjiga, a nije isti jer neki događaji bude sumnju da je reč o naratoru biografskog modela Karakaševe proze. U ambijentu mnogo toga potpuno je isto: uz lički krajolik i mentalitet ide ta neizbežna šuma, čas zlokobna i preteća, čas zanosna i nepredvidljivo puna raznovrsnog života i zvučno-svetlosnih efekata, čas odbrambena utvrda i utočište progonjenima, čas krajnje odredište za prinudnu eutanaziju nad životinjama, pa čak i ljudima."

Iako Festival europske kratke priče završava u nedjelju, kratkopričaška euforija će se produljiti i na početak radnog tjedna, što je idealno vrijeme za dodatnu dozu kratke priče. 

U ponedjeljak će se također odviti završna svečanost natječaja Zaprešićka kratka priča u zaprešićkoj Vršilnici u Novim Dvorima, kada će se proglasiti najbolje priče pristigle na natječaj. Prikupljale su se kratke priče autora koji su rođeni, žive ili su živjeli na području Grada Zaprešića i zaprešićkog kraja (Općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica, Pušća, Luka, Bistra i Jakovlje). Priča je mogla biti na standardu ili dijalektu, tema je bila slobodna, a uskoro doznajemo koga je odabrao stručni žiri i tko je napisao najuspjelije priče.

U četvrtak, 13. lipnja, na rasporedu je još jedno izdanje tribine Poezija u drugom filmu

U zagrebačkoj Kinoteci nastavlja se pjesnička tribina koja ovog puta donosi promociju knjige Godina smrdljivog Martina Miroslava Mićanovića. Evo teasera iz teksta Stipe Grgasa koji tekstove opisuje "kao minifikcije (mikrofikcije) motivirane različitim zgodama, prostorima, likovima, emocionalnim stanjima… Tekstovi su realistični, ali ne može se reći da pred sobom imamo stvarnosnu prozu. Realizam je korišten kao podloga i zrcali se u situacijama, ili opisima koji ne prekoračuju granicu onoga što je stvarno, koje se evocira opisima običnih ljudi, detaljno opisanih prostora, mjestimice imenovanih prepoznatljivim toponimima. (...) U najboljoj maniri minimalizma od jednake je važnosti ono što je iskazano i ono što je neizrečeno." Na tribini će, uz autora, sudjelovati književna kritičarka Anja Tomljenović i voditeljica tribine Sanja Baković

Šaljemo pozdrave do idućeg književnog pregleda!

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 05 15t123751.022 15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu