Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Finalisti tportalove književne nagrade

Naslovnice knjiga.

Srijeda
05.06.2024.

Doznali smo kojih je pet finalista ostalo u utrci za titulu tportalove književne nagrade.

Ukupno je za ovogodišnji izbor prijavljen 51 naslov, a stručni žiri koji čine kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te prevoditeljica i pjesnikinja, ujedno predsjednica žirija Vanda Mikšić, odabrao je njih pet. 

U nastavku saznajte o kojim je romanima riječ!

Magdalena Blažević, Sezona berbe (Fraktura)

"Sezona berbe roman je koji svakako treba čitati, iako nije namijenjen onima koji u književnosti traže zabavu i bijeg od svakodnevice. Ipak, u njegovom čitanju treba biti oprezan, možda i oprezniji od autorice, kako nakon toliko pekmeza i sokova od slatkog bobičastog voća u ustima ne bi ostao gorak okus", piše u svojoj kritici Filip Kučeković

Damir Karakaš, Potop (OceanMore)

O ovoj knjizi, i drugim Karakaševim romanima, za portal Booksa.hr pisao je Saša Ćirić: "Narator Potopa isti je, a i nije isti kao naratori prethodnih knjiga, sem Proslave: isti jer po svom profilu korespondira sa naratorima prethodnih knjiga, a nije isti jer neki događaji bude sumnju da je reč o naratoru biografskog modela Karakaševe proze. U ambijentu mnogo toga potpuno je isto: uz lički krajolik i mentalitet ide ta neizbežna šuma, čas zlokobna i preteća, čas zanosna i nepredvidljivo puna raznovrsnog života i zvučno-svetlosnih efekata, čas odbrambena utvrda i utočište progonjenima, čas krajnje odredište za prinudnu eutanaziju nad životinjama, pa čak i ljudima."

Kristian Novak, Slučaj vlastite pogibelji (OceanMore)

Booksina kritičarka Maja Abadžija piše o romanu sljedeće: "Zbog toga najsnažnije dojmove ovaj roman ostavlja ne kroz intertekstualnu igru, nego kroz realističko-satirički prikaz spektra društvene korupcije. Novak uistinu uspješno, prodorno i ponekad s oporim humorom, sondira koliko se duboko trulež uvukla u sve institucije društva: od obrazovanja preko policije do suda. (...) Možda je ponajbolje predočena kapilarna korupcija u obrazovnom sistemu koji kažnjava ambiciju i otvorenost, te čuva status quo, i to ne samo oštro disciplinirajući pobunjenike i idealiste, nego, prije svega, učeći mlade da bunt ne prolazi nekažnjeno."

Marko Tomaš, Knjiga za Maju (V.B.Z.)

"Knjiga za Maju po svom jeziku i stilu i po svojoj liričnosti ontološki pripada senzibilitetu Marka Tomaša. Sasvim je izvesno da biste prepoznali beleg autora, ukoliko ste ga čitali do sad, pre svega po poetici koja vrlo često kako u njegovim pesmama tako i njegovoj prozi meandrira među kafanskog zanosa i 'poezije' velike ljubavi. S druge strane, radi se o još jednom u nizu autofikcijskih ostvarenja na književnom brdovitom Balkanu. (...) Međutim, čini mi se da odista retko kome tako dobro prianja autofikcija uz fakcijski život, te retko kome tako dobro leži ovaj žanr kao Marku Tomašu", zapisao je Booksin kritičar Dalibor Plečić

Tea Tulić, Strvinari starog svijeta (OceanMore)

"Tea Tulić vrlo se suptilno, ali hrabro suočava s teškim temama kao što su smrt, gubitak, obitelj, identitet i apsurdnost postojanja. Njezino pisanje karakterizira izuzetno autentičan pripovjedno-poetski glas, a fragmentarna struktura djela odražava unutrašnji svijet protagonista i uspješno prenosi složenosti ljudskoga iskustva. Visok stupanj poetičnosti i silna stilska sredstva na trenutke možebitno djeluju kao da je tekst preplavljen pretjeranom sugestivnošću, no dubljim poniranjem u tekst se taj dojam gubi. Tea je odabrala nježan način pripovijedanja o surovoj stvarnosti. Ona u teške teme uranja s dubinom i iskrenošću, ostavljajući snažan emocionalni dojam na čitatelja. Naravno, u slučaju da se odluči on prepustiti", zaključila je Petra Amalia Bachmann u svom tekstu.

Pobjednika ili pobjednicu doznat ćemo 18. lipnja. Podsjetimo, lani je najboljim proglašen roman U kasno ljeto Magdalene Blažević u izdanju Frakture.

Izvor: tportal.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu