Page arrow

Damir Karakaš dobitnik je književne nagrade tportala

Large 1238974 Foto: tportal; autor: Matej Grgić.
Utorak
19.05.2020.


Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman Proslava (OceanMore, 2019).

Ove godine laureata je birao novi žiri u sastavu kroatistice Andree Milanko (predsjednica), prevoditeljice i pjesnikinje Vande Mikšić, redateljice Anice Tomić, pisca Roberta Perišića te psihologa i tportalova kolumnista Borisa Jokića.

O Proslavi je pisao Booksin Ivan Tomašić:

"Radnja je ovog kratkog romana svedena na minimum, a svakim poglavljem dominira jedan događaj. U prvom poglavlju Mijo u ustaškoj uniformi, skrivajući se od partizanske vojske, gleda svoju kuću u koju se ne smije vratiti. U drugom poglavlju taj isti lik, ali nešto mlađi, po nalogu općinske vlasti u šumi ostavlja psa. U trećem poglavlju junak, njegova buduća žena i njen brat odlaze na proslavu poslije koje će se pridružiti ustašama, a u posljednjem poglavlju Mijo – ovaj puta dijete – prati svog oca pri ritualnom odnošenju djeda (najstarijeg člana obitelji) u planinu. Kao što vidimo, priča je puna snažnih motiva, kompozicijski je usložnjena, nelinearna, složena oko slabih, divljih i plemenitih junaka ukliještenih između dviju brutalnosti – prirode i ideologije."

A kritiku završava riječima: "Bijeda, nesreća, gruba priroda i još grublja povijest osnovne su koordinate u kojima se kreće Proslava. Od razuzdanosti prirode i čovjeka u Đuki Begoviću Ivana Kozarca, fantazije šume Mora Đure Sudete i obiteljskih degeneracija Calypsa Ognjena Spahića, sastavljena je najljepša Knjiga o Jobu napisana na našim prostorima. Kompleksno i snažno, suptilno i brutalno, da nas podsjeti kako čovjek može biti jadan i kako se dobro o tome može pisati."

U obrazloženju žirija stoji:

"Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja. Međutim, Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu."

Uz Damira Karakaša, u finalu su bili i Nataša Govedić s romanom Kako zavoljeti morskog psa?,  Mihaela Gašpar s Nemirnicom, Ena Katarina Haler za roman Nadohvat i Bojan Žižović za Stranku.

Da podsjetimo, tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i dodjeljuje se za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je nagradu dobio Put u Gonars Nikole Petkovića, u izdanju Profila.

Foto: tportal; autor: Matej Grgić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu