Utorak
24.11.2015.

Škola neophodnog znanja

booksaExtra_large_dubravka_ugresic
Dubravka Ugrešić
A+ A-
Početkom prosinca u Zagrebu MaMa, Booksa i Kulturpunkt organiziraju kratku Školu neophodnoga znanja, u trajanju od 4. do 15. prosinca.
 
Poznati umjetnici (Dubravka Ugrešić i Slobodan Šijan) te važni filozofi (Alexander Garcia-Düttmann i Peter Szendy) u različitim će formatima izložiti što za njih danas predstavlja neophodno znanje koje bi valjalo usvojiti.
 
Program započinje 4. i 5.12. u Kinu Tuškanac filmskim programom po odabiru Alexandera Garcia-Düttmanna. Četvrtog prosinca prvo se prikazuje Nebo kentaura, novi film klasika argentinskog filma Huga Santiaga. Potom će redatelj i Garcia-Düttmann razgovarati o filmu i o Santiagovom opusu, koji je važan za novije generacije argentinskih filmaša, ali i filozofe kao što je Gilles Deleuze. U subotu petog prosinca prikazat će se film Luchina Viscontija Drage zvijezde Velikog medvjeda iz 1965. godine, a u koji će Garcia-Düttmann dati uvod.
 
Od 7. do 10. prosinca u MaMi se održavaju dva dvodnevna seminara, s početkom u 16h.
 
Prvo će 7. i 8. prosinca francuski filozof Peter Szendy održati seminar na temu Estetički supermarket u kojem će predstaviti svoj rad o odnosu slike, filma i novca. 
 
Zatim će u drugom seminaru 9. i 10. prosinca Dubravka Ugrešić izložiti svoja promišljanja o tome što je za nju kao književnicu nužno znanje. Njen seminar dijelom će se osloniti i na esej Karaoke kultura koji zajednički objavljuju Booksa i MaMa, a o kojem će biti riječi u Booksi u petak 11.12. u 12h u razgovoru s autoricom.
 
Važna napomena: zbog ograničenog mjesta na seminarima Szendyja i Ugrešić potrebna je najava sudjelovanja na elektronsku adresu mi2@mi2.hr (rok: 3.12.)
 
Program će zaokružiti Slobodan Šijan, s kojim o njegovoj novoj knjizi Filmus - priče o filmu razgovaramo u MaMi u ponedjeljak 14. prosinca, da bi naposljetku na Kratkom utorku u Kinu Tuškanac (15.12.) bili prikazani Šijanovi eksperimentalni filmovi.

***
The project 'Aesthetic Education Expanded' is funded by Balkan Arts and Culture Fund BAC. BAC is supported by the Swiss Government through the Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) and the European Cultural Foundation (ECF).
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.