Page arrow

Poetomat: Marko Pavlovski

Large untitled design   2023 12 08t161453.911
Petak
08.12.2023.

Sigurni smo da vas dok sjedite zamišljeni nad zbirkom poezije muče brojna pitanja. Što je bilo prije – pjesnik ili pjesma? Koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana? Je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži?

Booksina pjesnička tribina Poetomat sigurno vam neće dati odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a možda će vam ih dati i previše na neka druga. Osim što je piše, našu Laru Mitraković zanimaju dosta bizarne stvari u poeziji, pa će s mladim afirmiranim i neafirmiranim pjesnikinjama i pjesnicima razgovarati o njihovom stvaralaštvu, životu, nadanjima, ljubavima, hobijima, čudnim navikama i ukusima. 

Na trećem Poetomatu dobili ste odgovor što je novo napisao Marko Pavlovski, čime se bavi, što ga veseli i što ga malo manje veseli, kako na njega utječe retrogradni Merkur i koja mu je bila omiljena igračka u djetinjstvu. Što kaže na sve to - saznajte u snimci!

Marko Pavlovski rođen je u Trstu, 1987. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2012. godine. Živi i radi u Zagrebu. Poeziju i kratku prozu na hrvatskom, makedonskom, njemačkom i talijanskom jeziku objavio je u više časopisa, među kojima su: Književna RijekaRepublikaAktBalkan ExpressNova IstraLa StradaSO JournalPoezijaZarez i portalu Čovjek-časopis. Poeziju mu je na makedonski preveo Venko Andonovski, a na njemački Klaus Detlef Olof. Poezija: Nebo nad Drinovcima (Rijeka: Vitagraf, 2010.); Zagrebačka anatomija samoće (Pula: ZN „Žakan Juri“, 2015.); Izlet u Dachau (Zagreb: Fraktura, 2018.). Prijevodi knjiga (na makedonski preveo Venko Andonovski): Загрепска анатомија на самотијата (poezija; Skopje: Vig Zenica, 2013.); Венецијанска бајка (roman; Skopje: Matica makedonska, 2017.).

Lara Mitraković (1992.) pjesnikinja je s otoka Visa. Diplomirala je na odsjeku kroatistike i sociologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ima objavljene dvije zbirke poezije: Brojanje pogrešaka (Matica hrvatska Karlovac, 2016) za koju je osvojila nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak i Dva puta za jug (Fraktura, 2019). Sudjelovala je na različitim književnim i glazbenim festivalima. Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki, engleski i francuski. Voli sladoled, šljokice, more, glazbu i Zagreb u jesen.

Možda će vas zanimati
Video
Homepage untitled design  29 09.02.2024.

Poetomat: Marija Skočibušić

Piše li Marija Skočibušić Z s kvačicom ili bez nje, koji joj je najdraži crtić, tko je bolji Nucci ili Cobi, treba li čitati knjige na planini ili uz more? Odgovore saznajte u snimci!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu