Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Poetomat: Marko Pavlovski

Petak
08.12.2023.

Sigurni smo da vas dok sjedite zamišljeni nad zbirkom poezije muče brojna pitanja. Što je bilo prije – pjesnik ili pjesma? Koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana? Je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži?

Booksina pjesnička tribina Poetomat sigurno vam neće dati odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a možda će vam ih dati i previše na neka druga. Osim što je piše, našu Laru Mitraković zanimaju dosta bizarne stvari u poeziji, pa će s mladim afirmiranim i neafirmiranim pjesnikinjama i pjesnicima razgovarati o njihovom stvaralaštvu, životu, nadanjima, ljubavima, hobijima, čudnim navikama i ukusima. 

Na trećem Poetomatu dobili ste odgovor što je novo napisao Marko Pavlovski, čime se bavi, što ga veseli i što ga malo manje veseli, kako na njega utječe retrogradni Merkur i koja mu je bila omiljena igračka u djetinjstvu. Što kaže na sve to - saznajte u snimci!

Marko Pavlovski rođen je u Trstu, 1987. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 2012. godine. Živi i radi u Zagrebu. Poeziju i kratku prozu na hrvatskom, makedonskom, njemačkom i talijanskom jeziku objavio je u više časopisa, među kojima su: Književna RijekaRepublikaAktBalkan ExpressNova IstraLa StradaSO JournalPoezijaZarez i portalu Čovjek-časopis. Poeziju mu je na makedonski preveo Venko Andonovski, a na njemački Klaus Detlef Olof. Poezija: Nebo nad Drinovcima (Rijeka: Vitagraf, 2010.); Zagrebačka anatomija samoće (Pula: ZN „Žakan Juri“, 2015.); Izlet u Dachau (Zagreb: Fraktura, 2018.). Prijevodi knjiga (na makedonski preveo Venko Andonovski): Загрепска анатомија на самотијата (poezija; Skopje: Vig Zenica, 2013.); Венецијанска бајка (roman; Skopje: Matica makedonska, 2017.).

Lara Mitraković (1992.) pjesnikinja je s otoka Visa. Diplomirala je na odsjeku kroatistike i sociologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Ima objavljene dvije zbirke poezije: Brojanje pogrešaka (Matica hrvatska Karlovac, 2016) za koju je osvojila nagradu Grada Karlovca Zdravko Pucak i Dva puta za jug (Fraktura, 2019). Sudjelovala je na različitim književnim i glazbenim festivalima. Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski, grčki, češki, engleski i francuski. Voli sladoled, šljokice, more, glazbu i Zagreb u jesen.

Možda će vas zanimati
Poezija
27.05.2024.

Karla Kostadinovski (dvije pjesme)

Ususret gostovanju na tribini Poetomat, donosimo dvije pjesme Karle Kostadinovski.

Poezija
25.04.2024.

Poezija Ognjena Aksentijevića

Ususret gostovanju na tribini Poetomat, donosimo tri pjesme Ognjena Aksentijevića iz zbirke "Rezervat odbeglih ptica".

Video
04.04.2024.

Poetomat: Mateja Jurčević

Na sedmom Poetomatu gostovala je Mateja Jurčević. Donosimo snimku!

Poezija
25.03.2024.

Poezija Mateje Jurčević

Ususret gostovanju na tribini "Poetomat", donosimo tri pjesme Mateje Jurčević iz neobjavljenog rukopisa.

Video
09.02.2024.

Poetomat: Marija Skočibušić

Piše li Marija Skočibušić Z s kvačicom ili bez nje, koji joj je najdraži crtić, tko je bolji Nucci ili Cobi, treba li čitati knjige na planini ili uz more? Odgovore saznajte u snimci!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu