Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Začitavanje: 'Kako govoriti o knjigama...'

Large 2219
Utorak
18.01.2011.

Francuski sveučilišni profesor književnosti Pierre Bayard u Kako govoriti o knjigama koje nismo pročitali (VBZ, 2010.) priznaje da je Prustovu Potragu samo prelistao. Već sam naslov njegove knjige i Wildeov citat, u kojem dandy tvrdi da nikad ne čita knjige o kojima piše kritiku jer to u njemu budi predrasude, dovoljni su za početak burne rasprave.

Bayard kreće od teze da između (apsolutno) pročitane i (apsoulutno) nepročitane knjige postoji sivo područje koje je podijelio na knjige potpuno mu nepoznate, na one o kojima je nešto čuo, one koje je prolistao i one zaboravljene. Za vodiče tom sivom zonom odabrao je sve redom viđene literate i njihove likove. Knjižničar iz Musilova Čovjeka bez svojstava, koji nikad nije pročitao nijednu knjigu, ali suvereno vlada sadržajem svoje knjižnice ili klasik Montaigne, koji je pod stare dane zaboravio gotovo čitav svoj opus, uvode nas u Bayardovu kritiku svijeta čitača i nečitača. Slijede cinični Valery, orator čiji su najbolji posmrtni govori upravo oni o piscima koje nije čitao i Wilde, koji smatra da je u kritici kritičar centralna ličnost koja se ne bi toliko trebala opterećivatri samim objektom razmatranja. Romani Davida Lodgea služe pak Bayardu za prikaz odnosa akademskih krugova prema ukoričenoj svetinji.

Dok daje upute kako se snaći u situacijama koje zahtijevaju poznavanje određenih naslova da bi se sačuvao obraz, imidž ili posao, Bayard otkriva i napada status fetiša kojeg je knjiga zadobila u zapadnjačkom društvu. Za uspješno navigiranje literarnim univerzumom predlaže radije poznavanje kulturnog konteksta, tj. stvaranje svojevrsne unuarnje knjižnice u koju se onda može smjestiti naslov koji nismo pročitali.

Simpatični francuski profesor, koji se ponekad zna previše zaigrati s paradoksima, poziva nas da se oslobodimo tereta kulture i krivnje koju bi u nama mogla izazvati nepročitana knjiga. Da biste saznali je li taj poziv više satiričan ili ozbiljan pročitajte, hmmm, Bayardovu knjigu.

Srđan Laterza

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 05 katarina sadrzaj tisine 05.02.2014.

Opasne tajne Tenerifa

Lucía Etxebarria uspješno balansira napetu priču o nestanku djevojke i psihološku analizu svojih naizgled slučajno odabranih likova.

Piše: Katarina Brbora

Preporuke
Homepage 04 vulic stefaniak 29.01.2014.

Nasilje i nježnost u emigraciji

Roman Mary Helen Stefaniak nas vodi u doba otkrivanja zubala i tople vode u domaćinstvima, u multikulturnu zajednicu ratnih izbjeglica.

Preporuke
Homepage 03 zvjezdana pjescana gora 21.01.2014.

Začitavanje: 'Pješčana gora'

Obiteljski roman uz inteligentnu ironiju pripovijeda o skoro sto godina jedne poljske obitelji i poljskog društva.

Piše: Zvjezdana Balić

Preporuke
Homepage 02 pilic roman s kokainom 15.01.2014.

Začitavanje: 'Roman o kokainu'

Ruski roman oslanja se na životno iskustvo svog tajnovitog autora, nevjerojatnog Marka Lazareviča Levija. 

Preporuke
Homepage 01 katarina hobit foto 08.01.2014.

Začitavanje: 'Anotirani Hobit'

Bilješkama i ilustracijama opremljeno djelo J.R.R. Tolkiena ima što za ponuditi i starim i novim čitateljima. 

Piše: Katarina Brbora

Preporuke
Homepage diary 01.01.2014.

Začitavanje: 'Osjećaj kraja'

Ono što Barnesa doista zanima istančano je psihološko prikazivanje jednog posve običnog čovjeka.

Piše: Vesna Solar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu