Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow
Piše: F. B.

U vremenu horoskopa

Large jack nicholson
Petak
18.09.2020.


Manje je poznato, ali u KK Booksa već cijeli niz godina djeluje Odjel za astrologiju (OZA). Više puta pokušali smo dobiti sredstva za financiranje rada OZA-e, no nitko nam do dana današnjeg nije dao ni filira, pa se financiramo kako znamo i umijemo. Ponajviše iz džeparca kojega svaki mjesec dobijemo za sendviče ili pizzu. Faktički sami sebi otkidamo od usta u želji da naši zvjezdoznanci, astrologinje i astrolozi, nastave s radom.

Prije par ljeta, u ona romantična predpandemijska vremena kada su maske na licu nosili samo rudari, hokejaški golmani i  pljačkaši banaka, dr. Zvjezdana i njezin vrijedni tim astrologa iz OZA-e objavili su senzacionalan znanstveni rad u kojemu su potanko dokazali da ako želite dobiti Nobelovu nagradu za književnost – najbolje je roditi se u srpnju! Detaljnije se o ovom otkriću možete informirati na ovom mjestu.

Na našu veliku žalost u književno-znanstvenoj zajednici izvrgnuli su nas podsmijehu, jer da astrologija nije znanost i da zvijezde i njihov položaj u trenutku vašeg rođenja ni na koji način ne mogu utjecati na nečiju sklonost prema književnosti. Dr. Zvjezdana unaprijed nas je upozorila na ovakav razvoj događaja i to je u dobroj mjeri pomoglo da stoički podnesemo težak udarac. Neki bi možda poslije svega digli ruke i odustali, ali ne i OZA! Naši astrolozi vrijedno su nastavili s radom i ovih dana došli do novih šokantnih spoznaja koje idu u prilog tezi da zvijezde, tj. položaj planeta itekako imaju veze s književnim dostignućima.

Pazite sad ovo, molim! Jučer, 17. rujna, bila je 85. godišnjica rođenja Kena Keseya. Sutra, 19. rujna, rođendan je Williama Goldinga. Prekosutra, 20. rujna, godišnjice su rođenja Uptona Sinclaira i Georgea R.R. Martina, a samo dan poslije – 21. rujna rođeni su Stephen King i H.G. Wells. Dalje nećemo nabrajati jer bi nas to odvelo iz vladavine Djevice u vladavinu Vage. A to ne želimo, Vagama ćemo se baviti drugom prigodom.

Što je zajedničko ovoj šestorici pisaca? Dakle, osim što su pisci i rođeni u posljednjim danima Djevice, oni su autori kultnih knjiga po kojima su snimljen i kultni filmovi ili serije!

Po Letu iznad (preko) kukavičjeg gnijezda Kena Keseya, Miloš Forman 1975. snimio je nezaboravan film s Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi.

Kad smo već kod Jacka, u jednakom nezaboravnom Isijavanju Stanleya Kubricka glumio je Jacka Torrancea, pisca kojemu malo popuste živci. Autor istoimenog romana je Stephen King po čijim knjigama je snimljeno na desetke filmova i serija.

Dalje, Upton Sinclair davnih je dvadesetih godina prošlog stoljeća objavio Oil! – roman po čijim će dijelovima Paul Thomas Anderson osamdeset godina poslije snimiti There Will Be Blood.

O Igrama prijestolja Georga R.R. Martina i HBO-ovoj seriji koja je pokorila svijet ne treba trošiti riječi. Slično je i s H.G. Wellsom čije knjige su se, posebice Rat svjetova i Vremenski stroj, često ekranizirale. Na koncu, tu je i Nobelovac William Golding čije je glasovito djelo Gospodar muha također više puta ekranizirano.

OZA će, po riječima dr. Zvjezdane, nastaviti s ovim s istraživanjima vezanim uz Djevice, no već sada poručuje: „Pa, molim vas, samo zlonamjernik i nevježa ne bi vidio da se nešto superznačajno tu događa. Dakle, ako ste rođeni na izdisaju vladavine književno moćnog zodijačkog znaka Djevice, upravo smo sada u tom razdoblju, a uz to još i pišete – ne bi bilo loše da vaša literarna agentica ili agent žurno kontaktira filmske producente."

Dobro kaže dr. Zvjezdana – zvijezde ne lažu! Slavite li ovih dana rođendan, možda bi bilo bolje da razmislite o književnosti umjesto što beznadno svaki tjedan uplaćujete kombinacije nadajući se Eurojackpotu. U međuvremenu, mi ćemo u Booksi, još jednom iz kletog Bruxellesa zatražiti sredstva koja bi nam pomogla u daljnjim astrološko-književnim istraživanjima. Aplikaciji ćemo priložiti i ove najnovije nalaze, pa neka opet kažu – sve je to čista slučajnost.

U X Filesima bi rekli: The Truth Is Out There…  

foto: Alexandre Dulaunoy

F.B., 18. rujna 2020., Zagreb

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu