Page arrow
Lipanj  2023.  2 Lipanj  2023.  3
Piše: F. B.

Što smo gledali u 2022.

Large kino2022

Foto: Thomas Berg.

Petak
30.12.2022.

Sunčani dani za kraj godine. Možda i mrvu pretjerano sunčani, ipak je ovo poodmakli prosinac, ali ne smijemo se žaliti. Bolje i ovako nego da smo okovani snijegom, ledom, bljuzgavicom i minusima od kojih smo se već odviknuli. Eto, jednog jutra, bilo je to prije možda tri tjedna, živa se u jednom trenutku spustila do -5 i svi su bili zgroženi. Srećom nije potrajalo, bio je to samo izoliran incident, ne ponovilo se!

Ni ova 2022., nije se nešto proslavila, korona je pala u drugi plan, ali je još uvijek tu u ne znamo kojoj po redu varijanti. Zato je navalila gripa koja isto nije mačji kašalj, no to je ipak gripa – zvuči poznato, skoro pa prijateljski u usporedbi s onim što se događalo proteklih dvije ili već tri godine.

Trenutno se najviše prostora daje vrlo skorom prelasku na euro. Hoće li u bankomatima biti eura ili neće baš odmah, nego malo poslije? Kako se riješiti kuna? A što ako nemamo ni kuna, čega ćemo se onda riješiti? Onda su se pojavile one male vrećice s euro-kovanicama što je u Booksi izazvalo veliku pomutnju. Hoćemo li si kupiti koju vrećicu? Jedni nisu vidjeli nikakve potrebe za tim, druge je ulovila panika i oni su bili apsolutno za to da se, zlu ne trebalo, kupi veća količina tih kovanica, pa neka stoje. Dok smo mi vijećali naše sugrađanke i sugrađani pokupovali su sve vrećice, njih par sto tisuća, i nama nije ostalo ništa!

S velikom zavišću gledali smo kako svi drugi, među njima i gro naših gostiju, imaju svoje vrećice s euro-kovanicama i pokazuju ih jedni drugima kao da je riječ o zlatnicima čija vrijednost je neprocjenjiva. A nije neprocjenjiva – u svakoj od tih vrećica bilo je točno 13 eura i 28 centi. Neš ti bogatstva! Svejedno, euro-groznica se rasplamsala po cijelom gradu, a mi u Booksi bili smo jedni od rijetkih koji su ostali s dosadnim kunama. Na koncu, Nadstojnica Merida povukla je određene veze i donijela nam dvije vrećice s blagom. Lijepo izgledaju kovanice, nema govora, tu je i Nikola Tesla, Krleže nema, barem ga mi nismo vidjeli. Sve će se promijeniti, kava s mlijekom bila je 12 kn – a po novom bi trebala biti 1 euro i 59 ili 60 centi – u biti sve će biti isto. Jedino što ćemo imati džepove pune kovanica.

Tko bude imao papirnate novčanice – taj će biti prepoznat kao imućan građanin. Vidjet ćemo kako će sve to ići.

Enivej, osim što smo čitali, ove godine stigli smo baciti pogled i na filmove. Čini se kako je ovo bila dobra filmska godina, vjerojatno i bogatija od prethodne, a mi, već po tradiciji donosimo popis naslova koji bi vas mogli zanimati, njih 19:

Fire of Love (Sara Dosa)

Wheel of Fortune and Fantasy (Ryusuke Hamaguchi)

Elvis (Baz Luhrmann)

A Hero (Asghar Farhadi)

Decision to Leave (Park Chan-wook)

Nope (Jordan Peele)

All Quiet on the Western Front (Edward Berger)

Triangle of Sadness (Ruben Östlund)

Everything Everywhere All at Once (D. Kwan, D. Scheinert)

Living (Oliver Hermanus)

Happening (Audrey Diwan)

The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)

Aftersun (Charlotte Wells)

The Fabelmans (Steven Spielberg)

Women Talking (Sarah Polley)

Babylon (Damien Chazelle)

She Said (Maria Schrader)

The Whale (Darren Aronofsky)

Tár (Todd Field)

To bi bilo to za ovu godinu, idemo sad nastaviti s čitanjem novog Franzenovog romana, a vama želimo sve najbolje u 2023.!

F.B., 30. prosinca 2022., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage about kevin 26.05.2023.

Moramo (li) razgovarati o Kevinu?

Čini se da moramo ili bismo morali moći. Probali smo šutjeti i ignorirati, pa nije dobro ispalo, dakle, da, - moramo razgovarati o Kevinu.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage tribe 12.05.2023.

Kako je sve počelo

Kakve veze ima što se nešto dogodi, ako o tome ne postoji priča koja će se poslije generacijama prepričavati, čitati, i kada Netflix otkupi prava – gledati.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage at foto 21.04.2023.

Dnevnik o dnevnicima: Kalendar stradanja Andreja Tarkovskog

Dnevnički zapisi Andreja Tarkovskog obuhvaćaju njegovih posljednjih šesnaest-sedamnaest godina i s pravom ih je naslovio - kalendar stradanja.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage julis lucian cesar 07.04.2023.

Mudre izreke Nadstojnika Luciana

Izreke ili narodne mudrosti nastale su u davna vremena, a temeljene su, predmnijevamo, na iskustvu. Ljudi su nešto skužili, pa su to zapisali ili usmenim putem prenijeli, ostavili u naslijeđe budućim naraštajima. 

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage %c5%a1egrt 24.03.2023.

Akademija za književne šegrte

Ideja da u Booksi pokrenemo Akademiju za književne šegrte učinila nam se genijalnom, a onda se ukazao vrlo ozbiljan problem, a evo i koji!

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage ptica snob 10.03.2023.

Održivi snobizam: pošten čovjek danas više ni snob ne može biti

Snobizma je danas toliko da se pošten čovjek ne može odati snobovskom ponašanju, jer je besmisleno – ako smo svi snobovi, to više ništa ne znači, nema težinu.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu