Page arrow
Piše: F. B.

Što smo gledali u 2022.

Large kino2022

Foto: Thomas Berg.

Petak
30.12.2022.

Sunčani dani za kraj godine. Možda i mrvu pretjerano sunčani, ipak je ovo poodmakli prosinac, ali ne smijemo se žaliti. Bolje i ovako nego da smo okovani snijegom, ledom, bljuzgavicom i minusima od kojih smo se već odviknuli. Eto, jednog jutra, bilo je to prije možda tri tjedna, živa se u jednom trenutku spustila do -5 i svi su bili zgroženi. Srećom nije potrajalo, bio je to samo izoliran incident, ne ponovilo se!

Ni ova 2022., nije se nešto proslavila, korona je pala u drugi plan, ali je još uvijek tu u ne znamo kojoj po redu varijanti. Zato je navalila gripa koja isto nije mačji kašalj, no to je ipak gripa – zvuči poznato, skoro pa prijateljski u usporedbi s onim što se događalo proteklih dvije ili već tri godine.

Trenutno se najviše prostora daje vrlo skorom prelasku na euro. Hoće li u bankomatima biti eura ili neće baš odmah, nego malo poslije? Kako se riješiti kuna? A što ako nemamo ni kuna, čega ćemo se onda riješiti? Onda su se pojavile one male vrećice s euro-kovanicama što je u Booksi izazvalo veliku pomutnju. Hoćemo li si kupiti koju vrećicu? Jedni nisu vidjeli nikakve potrebe za tim, druge je ulovila panika i oni su bili apsolutno za to da se, zlu ne trebalo, kupi veća količina tih kovanica, pa neka stoje. Dok smo mi vijećali naše sugrađanke i sugrađani pokupovali su sve vrećice, njih par sto tisuća, i nama nije ostalo ništa!

S velikom zavišću gledali smo kako svi drugi, među njima i gro naših gostiju, imaju svoje vrećice s euro-kovanicama i pokazuju ih jedni drugima kao da je riječ o zlatnicima čija vrijednost je neprocjenjiva. A nije neprocjenjiva – u svakoj od tih vrećica bilo je točno 13 eura i 28 centi. Neš ti bogatstva! Svejedno, euro-groznica se rasplamsala po cijelom gradu, a mi u Booksi bili smo jedni od rijetkih koji su ostali s dosadnim kunama. Na koncu, Nadstojnica Merida povukla je određene veze i donijela nam dvije vrećice s blagom. Lijepo izgledaju kovanice, nema govora, tu je i Nikola Tesla, Krleže nema, barem ga mi nismo vidjeli. Sve će se promijeniti, kava s mlijekom bila je 12 kn – a po novom bi trebala biti 1 euro i 59 ili 60 centi – u biti sve će biti isto. Jedino što ćemo imati džepove pune kovanica.

Tko bude imao papirnate novčanice – taj će biti prepoznat kao imućan građanin. Vidjet ćemo kako će sve to ići.

Enivej, osim što smo čitali, ove godine stigli smo baciti pogled i na filmove. Čini se kako je ovo bila dobra filmska godina, vjerojatno i bogatija od prethodne, a mi, već po tradiciji donosimo popis naslova koji bi vas mogli zanimati, njih 19:

Fire of Love (Sara Dosa)

Wheel of Fortune and Fantasy (Ryusuke Hamaguchi)

Elvis (Baz Luhrmann)

A Hero (Asghar Farhadi)

Decision to Leave (Park Chan-wook)

Nope (Jordan Peele)

All Quiet on the Western Front (Edward Berger)

Triangle of Sadness (Ruben Östlund)

Everything Everywhere All at Once (D. Kwan, D. Scheinert)

Living (Oliver Hermanus)

Happening (Audrey Diwan)

The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)

Aftersun (Charlotte Wells)

The Fabelmans (Steven Spielberg)

Women Talking (Sarah Polley)

Babylon (Damien Chazelle)

She Said (Maria Schrader)

The Whale (Darren Aronofsky)

Tár (Todd Field)

To bi bilo to za ovu godinu, idemo sad nastaviti s čitanjem novog Franzenovog romana, a vama želimo sve najbolje u 2023.!

F.B., 30. prosinca 2022., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage %c5%bel 17.11.2023.

Dnevnik o dnevnicima: Žarko Laušević

Od 2011. do 2022. Žarko Laušević objavio je ukupno četiri knjige i već s prvom privlači veliku pažnju u cijeloj regiji,  a ovdje ćemo se osvrnuti na dnevničke zapise iz zatvora Zabela - 'Sve prođe, pa i doživotna'.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage editors cut 03.11.2023.

Kako objaviti knjigu?, dio 5.: Urednički egzorcizam

Kad prekaljeni urednik nađe vremena, naći će se s vama. Riječ je o old school uredniku i najvjerojatnije će se pojaviti s buntom papira – to je vaš rukopis.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage untitled design   2023 10 20t122231.967 20.10.2023.

Dnevnik o dnevnicima: Ivan Ćiro Buković

Svakodnevno, dugogodišnje vođenje dnevnika nije baš tako čest slučaj kao što se možda misli. Za takvo što potrebna je čelična disciplina, ali i živog, životnog materijala, a Ćiro Buković je imao materijala na bacanje.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage gaslight 06.10.2023.

Kako objaviti knjigu?, dio 4.: Nažigačeva kći

Pitate se, postoji li kakva prečica? Kad već pitate, moramo reći – naravno da postoji! Da ste ranije pitali, mi bismo vam ranije rekli, ali to bi vas onda lišilo drame koju ste prošli, a drama je autoru nasušno potrebna u životu.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage waiting 22.09.2023.

Kako objaviti knjigu?, dio 3.: Umijeće čekanja i najcrnji scenarij

Dakle, je li pametnije rukopis poslati jednom izdavaču i čekati odgovor ili ga u isto vrijeme odaslati na više adresa? I kako uopće poslati rukopis!? Elektroničkom poštom ili ga isprintati i poslati običnom poštom kao u vrijeme Divljeg zapada?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage cubism 2 08.09.2023.

Kako objaviti knjigu?, dio 2.: Prve sumnje, Scile & Haribde

Crv sumnje koji je preko noći ojačao i izrastao u naočitog momka, ne da vam mira. Čitate rukopis još jednom i sve ono što vam se još jučer činilo dobro, najednom se više ne doima djelom koje bi danas-sutra svrstali u nezaobilaznu lektiru.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu