Page arrow
Piše: F. B.

Što smo gledali u 2021.

Large cinema 2021

Foto: Steve Snodgrass.

Petak
24.12.2021.

Današnji dan je već tu i možemo ga slobodno prekrižiti baš kao i 31.12. jer je kao posljednji dan u godini tradicionalno zbrkan i nedovoljno realan da bi ga uzimali ozbiljno. Prema tome do nove 2022. ostaje nam tričavih šest dana. To je ništa! Faktički možemo reći da je jedna od najgorih godina u novijoj povijesti mjerenja vremena na samom izdisaju.

Prava je istina da od 2021. i nismo očekivali previše. Prije točno dvanaest mjeseci, koncem prosinca 2020., sjeli smo u Booksi i dogovorili se da u dvije i dvadeset prvu ne možemo polagati prevelike nade i držali se toga. Prema svim raspoloživim podacima vidjelo se da će to biti, kako bi u Brooklynu rekli, shitty year – i bila je. Sad se postavlja pitanje – kakva će biti 2022. i što od nje možemo očekivati? Booksin tim znanstvenika predvođen magistrom Sofoklovski i dr. Slonekom tri tjedna je prikupljao podatke i zaključio: od 2022. nije naročito pametno očekivati bilo što spektakularno. Možemo se samo naboostati kao lički medvjedi i nadati se da je omikron jedna od posljednjih, ako ne i posljednja inačica korona virusa.

Pandemija nam je promijenila živote, posvađala nas, podijelila, natjerala nas da se distanciramo jedni od drugih, a djecu da nastavu pohađaju od doma i to putem istih onih uređaja koji im u normalnim okolnostima služe za igru i razbibrigu. Također, s nekim stvarima koje smo nekada znali činiti u javnosti je gotovo. Kihanju i kašljanju u javnosti je odzvonilo! Općepoznata je činjenica da ljudi vole kihati, da, iako se prave da nije tako – ipak je to istina – svi volimo kihati. Najteže će u tom smislu biti takozvanim višestrukim kihačima tj. osobama koje obožavaju kihnuti po tri, četiri ili čak pet-šest puta zaredom. Na to, dame i gospodo, možemo zaboraviti. Čak ni rukovanje više nije u modi. Svi koji su u posljednje vrijeme po navici znali pružiti nekom ruku prilikom susreta znaju o čemu govorimo. S druge strane – mi koji se ni inače nismo voljeli rukovati, napokon smo dočekali svojih pet minuta. Istina je da zapravo ne moramo ništa kada se susretnemo s nekim vani. Dovoljno je reći 'bok' ili 'šta ima'.

Knjiški červeki, ili barem dio njih, naučili su više cijeniti filmove i tv-serije. Naime, javna je tajna da veliki broj tvrdokornih knjigoljubaca na filmove i tv-serije gleda s visine doživljavajući ih kao mlađe i zaostalije rođake književnosti. U Booksi se, naročito u predpandemijsko doba, znalo govoriti – film je književnost za nestrpljive. Isto tako filmofili su uzvraćali – književnost je kinematografija za siromašne.

Istina je i to da je pandemija gadno pogodila svijet filma i glazbe, a pisce baš nimalo. Čak štoviše, zamijećeno je da su pisci u ove dvije godine bili produktivniji nego inače – sjediš doma i pišeš. Glazbenici su u isto vrijeme mogli samo sanjati o koncertnim nastupima, a ni filmove i serije nije bilo lako snimati i mnogi projekti ostali su na čekanju.

Ne bismo li dokazali kako čitanje ne isključuje gledanje filmova i serija, i obrnuto, odlučili smo s vama podijeliti najbolje od onog što smo gledali ove godine.

Filmovlje 2021.

Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

Najgora osoba na svijetu (Joachim Trier)

Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi)

The Hand of God (Paolo Sorrentino)

Dune: Part One (Denis Villeneuve)

Ne gledaj gore (Adam McKay)

Nightmare Alley (Guillermo del Toro)

The Velvet Underground (Todd Haynes)

Nobody (Ilya Naishuller)

 

Serije 2021.

Succession (HBO)

Mare of Easttown (HBO)

F Is for Family (Netflix)

Maid (Netflix)

Reservation Dogs (FX)

Big Mouth (Netflix)

For All Mankind (Apple)

The Chair (Netflix)

Squid Game (Netflix)

Da, na kraju nismo uspjeli odoljeti grozomornom pritisku vršnjaka, pa smo pogledali i Squid Game. No, što se tiče animiranih serija za odrasle svakako dajte šansu gore navedenim serijama F Is for Family i Big Mouth! Ostalo znate – oboružajte se strpljenjem, ako ne možete pomoći ili doprinijeti, ne morate ni odmagati, jer sve još tako nenormalno i neizvjesno. Možda ni 2022. neće donijeti med i mlijeko i povratak u old school normalno, ali slobodno je nadati se da neće biti jednako loša i tjeskobna kao 2021. koju ovim polako odlažemo u arhivu, točnije u ladicu s oznakom very shitty years.

Sve najbolje u 2022. želi vam Team Booksa!

F.B., 24. prosinca 2021., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 24.06.2022.

Ljetne preporuke: 17 lako-teških

Pet izloga, sedamnaest naslova lako-teške kategorije. Lake – jer s izuzetkom možda dvije ili tri knjige sve ostale su stvarno lagane i mogu se nositi u plažnom ruksaku. Teške – jer nisu sadržajno lagane, katkad teško padaju na dušu i želudac.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage ariana suarez j7rrzjba ky unsplash 10.06.2022.

Uvježbavali pisanje senzacionalističkih naslova, a evo i zašto!

Poslije posrnuća i svrgnuća Nadstojnika Luciana Booksa se vratila svojim hipsterskim korijenima. No je li to bilo pametno?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage marlin 27.05.2022.

Nije lako biti pisac, ali nije ni tako teško

Po jednoj teoriji teško je biti pisac, po drugoj - nije uopće teško, biti pisac je društveno prihvatljiv način često neprihvatljivog ponašanja. Tko je u pravu?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage anakarenjina 13.05.2022.

Kako stvarno izgledaju književni likovi?

Autor nam na dvije stranice opisuje svaki njezin madež na licu, obrve, oblik nosa i usana, sve živo – i ništa! Čitatelj ima svoju sliku, ona mu je prirodno došla i nje će se držati.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage reading 29.04.2022.

Sve je u redu

Na reprezentativnom uzorku proveli smo vlastito istraživanje o čitateljskim navikama naših sugrađanki i sugrađana i dobili uznemirujuće umirujuće rezultate.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage merida 15.04.2022.

Teror proljeća i druge provokacije

Je li čitanje puko gubljenje vremena, bezopasan hobi ili je samo riječ o provokacijama kontroverznog Luciana?

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu