Za boravak u klubu Booksa potrebna je Covid potvrda. / Covid Certificate is mandatory in Booksa.
Close
Page arrow
Piše: F. B.

Što smo gledali u 2021.

Large cinema 2021

Foto: Steve Snodgrass.

Petak
24.12.2021.

Današnji dan je već tu i možemo ga slobodno prekrižiti baš kao i 31.12. jer je kao posljednji dan u godini tradicionalno zbrkan i nedovoljno realan da bi ga uzimali ozbiljno. Prema tome do nove 2022. ostaje nam tričavih šest dana. To je ništa! Faktički možemo reći da je jedna od najgorih godina u novijoj povijesti mjerenja vremena na samom izdisaju.

Prava je istina da od 2021. i nismo očekivali previše. Prije točno dvanaest mjeseci, koncem prosinca 2020., sjeli smo u Booksi i dogovorili se da u dvije i dvadeset prvu ne možemo polagati prevelike nade i držali se toga. Prema svim raspoloživim podacima vidjelo se da će to biti, kako bi u Brooklynu rekli, shitty year – i bila je. Sad se postavlja pitanje – kakva će biti 2022. i što od nje možemo očekivati? Booksin tim znanstvenika predvođen magistrom Sofoklovski i dr. Slonekom tri tjedna je prikupljao podatke i zaključio: od 2022. nije naročito pametno očekivati bilo što spektakularno. Možemo se samo naboostati kao lički medvjedi i nadati se da je omikron jedna od posljednjih, ako ne i posljednja inačica korona virusa.

Pandemija nam je promijenila živote, posvađala nas, podijelila, natjerala nas da se distanciramo jedni od drugih, a djecu da nastavu pohađaju od doma i to putem istih onih uređaja koji im u normalnim okolnostima služe za igru i razbibrigu. Također, s nekim stvarima koje smo nekada znali činiti u javnosti je gotovo. Kihanju i kašljanju u javnosti je odzvonilo! Općepoznata je činjenica da ljudi vole kihati, da, iako se prave da nije tako – ipak je to istina – svi volimo kihati. Najteže će u tom smislu biti takozvanim višestrukim kihačima tj. osobama koje obožavaju kihnuti po tri, četiri ili čak pet-šest puta zaredom. Na to, dame i gospodo, možemo zaboraviti. Čak ni rukovanje više nije u modi. Svi koji su u posljednje vrijeme po navici znali pružiti nekom ruku prilikom susreta znaju o čemu govorimo. S druge strane – mi koji se ni inače nismo voljeli rukovati, napokon smo dočekali svojih pet minuta. Istina je da zapravo ne moramo ništa kada se susretnemo s nekim vani. Dovoljno je reći 'bok' ili 'šta ima'.

Knjiški červeki, ili barem dio njih, naučili su više cijeniti filmove i tv-serije. Naime, javna je tajna da veliki broj tvrdokornih knjigoljubaca na filmove i tv-serije gleda s visine doživljavajući ih kao mlađe i zaostalije rođake književnosti. U Booksi se, naročito u predpandemijsko doba, znalo govoriti – film je književnost za nestrpljive. Isto tako filmofili su uzvraćali – književnost je kinematografija za siromašne.

Istina je i to da je pandemija gadno pogodila svijet filma i glazbe, a pisce baš nimalo. Čak štoviše, zamijećeno je da su pisci u ove dvije godine bili produktivniji nego inače – sjediš doma i pišeš. Glazbenici su u isto vrijeme mogli samo sanjati o koncertnim nastupima, a ni filmove i serije nije bilo lako snimati i mnogi projekti ostali su na čekanju.

Ne bismo li dokazali kako čitanje ne isključuje gledanje filmova i serija, i obrnuto, odlučili smo s vama podijeliti najbolje od onog što smo gledali ove godine.

Filmovlje 2021.

Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

Najgora osoba na svijetu (Joachim Trier)

Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi)

The Hand of God (Paolo Sorrentino)

Dune: Part One (Denis Villeneuve)

Ne gledaj gore (Adam McKay)

Nightmare Alley (Guillermo del Toro)

The Velvet Underground (Todd Haynes)

Nobody (Ilya Naishuller)

 

Serije 2021.

Succession (HBO)

Mare of Easttown (HBO)

F Is for Family (Netflix)

Maid (Netflix)

Reservation Dogs (FX)

Big Mouth (Netflix)

For All Mankind (Apple)

The Chair (Netflix)

Squid Game (Netflix)

Da, na kraju nismo uspjeli odoljeti grozomornom pritisku vršnjaka, pa smo pogledali i Squid Game. No, što se tiče animiranih serija za odrasle svakako dajte šansu gore navedenim serijama F Is for Family i Big Mouth! Ostalo znate – oboružajte se strpljenjem, ako ne možete pomoći ili doprinijeti, ne morate ni odmagati, jer sve još tako nenormalno i neizvjesno. Možda ni 2022. neće donijeti med i mlijeko i povratak u old school normalno, ali slobodno je nadati se da neće biti jednako loša i tjeskobna kao 2021. koju ovim polako odlažemo u arhivu, točnije u ladicu s oznakom very shitty years.

Sve najbolje u 2022. želi vam Team Booksa!

F.B., 24. prosinca 2021., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage megla 07.01.2022.

Prokletstvo učestalih smjena godišnjih doba

Valja razlučiti godišnja doba, kako svako od njih utječe na većinu stanovništva i ono kako, posljedično, ponašanje većine stanovništva utječe na pisce.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage 2021books 10.12.2021.

Književni izlozi 2021.

Sve dobre knjige koje smo pročitali  u 2021. svrstali smo u tri izloga, a onda je došao prosinac i prosinačke zavrzlame, pa sad imamo četiri izloga fakat dobrog štiva.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage vip 26.11.2021.

Jamranje zbog zastoja

Postoje li uistinu osobe čije vrijeme je mnogostruko dragocjenije nego li vrijeme svih nas zajedno? Apsolutno!

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage photo 1510495953850 ddd057203644 12.11.2021.

Kako valjano dočarati jesen!?

Jedno od šest najsloženijih pitanja u povijesti književnosti jest: kako valjano dočarati jesen? Je li to uopće moguće u današnje vrijeme?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage croatia 29.10.2021.

Hrvati na Reviji!

Poslije pisaca iz Polarnog kruga, Egipta, Magreba, Levanta i mnogih drugih krajeva svijeta, došao je red da ugostimo i domaća pera na Reviji malih književnosti!

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage hodanja ceznje naslovnica 15.10.2021.

Dnevnik o dnevnicima: Benno Meyer-Wehlack

Teško je oteti se dojmu da je dan kada je Benno upoznao Irenu Vrkljan jedan od ključnih u cijelom njegovom životu. Kao da je s njom pronašao ili upoznao najbolju verziju sebe.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu