Page arrow
Piše: F. B.

Lektori(ce) znaju sve

Large pralektura

Foto: Mike Beauregard.

Petak
07.10.2022.

Tko su lektori(ce)? Što žele od nas, odakle dolaze, kakve su naravi i možemo li uopće, ne znali nas jadi, preživjeti bez njih? Ukratko – lektori(ce) spadaju među najpismenija bića na svijetu (lat. lector: čitač). Ta bića vrlo su tajnovita, imaju izuzetnu moć stapanja s okolinom i da, primjerice, sutra ispred Bookse vidite stotinu djevojaka, žena, nikako ne biste mogli prepoznati koje od njih su lektorice. Možda samo jedna, ali koja!? Ne znamo, jer kada su u javnosti, lektorice ne otkrivaju svoju profesiju.

Ne vjerujete? Možete napraviti mali test: sjednite na terasu nekog lokala, izvadite laptop i pišite neko vrijeme, onda zaglumite očaj i ciknite – Oh, ne, ima li ovdje koja lektorica, molim vas, hitno je, treba mi lektorica, moj tekst se nepovratno urušava, upomoć!

Lektorica može sjediti dva metra od vas, ali neće se javiti, neće ni trepnuti. Ne pada joj na pamet, cijeli dan je lektorirala i sada samo želi popiti svoj gemišt, kavu ili što god već lektorice piju u slobodno vrijeme.

Navodno, u osvit Akadskog carstva, otprilike dvije i pol tisuće godina prije naše ere, živjela je djevojka, kćerka uglednog pisara, koju je iznad svega nervirala nepismenost, pa bi, kad god se ukazala prilika, ispravljala greške u očevim dokumentima. Zvala se Lektorija (Lektoricija) i, ako je vjerovati nekim istraživanjima, osnivačica je tajnog reda, udruženja – Lektorijanke. Članice su mogle biti samo žene, a čini se, iako ne znamo pouzdano, da se lektorijanski pokret održao sve do danas. Bilo je i trvenja i nesuglasica, pa se jedna skupina odvojila. Nazvale su se - Lektorijanke Sudnjeg Dana (LSD). Pripadnice ovog hardcore lektorskog udruženja ubrzo su netragom nestale, da bi se iznova pojavile šezdesetih godina prošlog stoljeća u okolici San Francisca. Iznimno su netolerantne prema nedovoljnom poznavanju gramatike, a poznate su i po svojoj ustrajnoj borbi za što više zareza u tekstovima. Jedna od LSD ćelija navodno djeluje i kod nas – u Zagrebu.

Kad već kopamo po povijesti, valja napomenuti da su Booksini istražitelji nedavno došli u posjed dokumenata prema kojima su prve lekture (pralekture) obavljene još prije dvadesetak tisuća godina. Zasigurno su vam poznati znameniti pećinski crteži konja i drugih životinja u Lascauxu. Nastali su prije otprilike 17,000 godina. Manje je poznato da su slični crteži pronađeni i na području današnjeg Omiša u pećini zvanoj Kanavača. Nastali su kojih tisuću-dvije godina prije onih u Lascauxu. Najzanimljivije od svega jest to da je crteže konja, ovaca i koza u Kanavači netko lektorirao. Lijepo se vide dva naknadno uklesana zareza, te oznake kojima pralektorica upućuje na drugačiji, ispravan, raspored životinjskih figura u nizu (prasintaksa!?). Po nalazima arheologa pralektura je učinjena možda samo pedeset ili sto godina poslije crteža. Fascinantno!

Čovjek bi pomislio da ćemo poslije toliko vremena dosegnuti zavidnu razinu pismenosti, ali lektorice (i lektori, no ovdje zbog povijesne pozadine u prvom redu govorimo o lektoricama) i danas imaju pune ruke posla. Nema bojazni da će u skorije vrijeme prestati potreba za njihovim vještinama. Sve što je napisano, pa bio to i sprejem našaran grafit na zgradi, podložno je lekturi. Veliki misterij je odakle lektorice znaju sve to!? I drugi ljudi, među njima i književnici, išli su u škole i učili, ali samo lektorice znaju sve. To je pomalo zastrašujuće i, svjesne svojih nesagledivih moći, one namjerno djeluju iz pozadine, ne guraju se u prvi plan i – lektoriraju.

Ukratko, bez lektorica ovaj svijet bio bi još gluplji nego što jest, jer kakvu god svinjariju želite napisati i ta svinjarija bit će bolja nakon što je lektorica propusti kroz šake. Sadržajno će to i dalje biti svinjarija, ali će barem biti pismena svinjarija.

Jedna od najvećih vještina u lektorskom tobolcu krcatom vještinama jest ona da se tekst značajno poboljša, ali tako da autor i nije u potpunosti svjestan toga. Drugim riječima – da se ne uvrijedi, klone duhom ili se rasrdi.

 

U narednom broju:

Što je zapravo zarez i kako ga rabiti? Postoje li Superlektorice tj. lektorice koje lektoriraju druge lektorice? Je li istina da osim točke, zareza i dvotočke postoji još i točka zarez ili je riječ o neprovjerenim tračevima!? Koliko smo uistinu nepismeni i zašto, pobogu!? Kako se ponašati kada doznate da vam je djevojka lektorica!? Nahitavamo li se preveć uskličnicima i kako suzbiti takve porive!?

O svemu ovome, tajnama zanata i mnogim drugim stvarima u senzacionalnom razgovoru s lektoricom koja se odmetnula, ne druži se s drugim lektoricama i već godinama radi kao slobodni strijelac!

F.B., 07. listopada 2022., Zagreb

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage stolni nogomet 18.11.2022.

Booksini mundijalski snovi

Booksini stručnjaci analiziraju: reprezentaciju Hrvatske do finala vode dva puta - južnoamerički i europski. Koji je prohodniji i zašto?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage tzd foto 04.11.2022.

TZD ili Trostruka Zagrebačka Depresija

Mika i ja stojimo na pločniku točno iza leđa Fra Grge Martića, negdje odmah tu ispred nas je Booksa, ali mi je uopće ne vidimo od magle.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage marten newhall uafjfsms3yy unsplash 21.10.2022.

Zendaya: razgovor s odmetnutom lektoricom

Razgovarali smo sa zloglasnom lektoricom-odmetnicom koja se, pogađate, prije izvjesnog vremena odmetnula i otada lektorira kao slobodni strijelac. Njezino konspirativno ime je – Zendaya.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage husavik 23.09.2022.

Nose li na Islandu živopisne islandske džempere?

Island će nas od idućeg tjedna asocirati na književnost i naše goste na Reviji malih književnosti, ali po čemu smo ga prepoznavali do jučer?

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage got grl 09.09.2022.

Moćne žene Westerosa

Ako iz nekog nepoznatog razloga još uvijek niste odgledali GOT, a planirate to i ne želite unaprijed doznati neke detalje - tiho se udaljite i ne otvarajte ovaj tekst!

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage marco bianchetti hy5r718ee7u unsplash 26.08.2022.

Sporedni likovi

Je li uopće politički korektno nazivati likove sporednima? Prostor kojega ovaj ili onaj lik zauzima može biti neznatan, no to nije razlog da ga omalovažavamo.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu