Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljanje knjige 'Biblioteka Vjeverica'

Large novo fotka

S naslovnice knjige.

Ponedjeljak
09.05.2022.

Ovog četvrtka odrasli će se moći prisjetiti knjiga iz svog djetinjstva, dok će se najmlađima pružiti prilika da se s njima upoznaju i vide kako su one nekad izgledale. Svi oni koji žele znati više o dječjoj književnosti pozvani su na predstavljanje knjige Biblioteka Vjeverica Ivane Božović koja će se održati 12. svibnja 2022. godine u 19:30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, doznajemo na Facebooku

Knjiga Ivane Božović Biblioteka Vjeverica i urednički rad Grigora Viteza u dječjem nakladništvu bavi se nakladničkim profilom dječjega književnika Grigora Viteza, koji je gotovo cijeli svoj radni vijek proveo kao urednik dječjih i adolescentskih izdanja u zagrebačkom nakladničkom poduzeću Mladost, specijaliziranom za dječju i adolescentsku književnost.

Biblioteka Vjeverica, koja je izlazila od 1957. do kasnih devedesetih godina 20. stoljeća, tijekom nekoliko desetljeća nametnula se kao najvažniji nakladnički prostor dječje književnosti u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća, uz jednako relevantan recepcijski i emocionalni doseg u dječjoj čitateljskoj publici. Ivana Božović analizira i interpretira tekstualne, paratekstualne, poetičke i ideološke značajke Vjeverice za vrijeme njezinih troje urednika, uključujući i temu upravljanja značenjem, nadzora i cenzure u dječjoj književnosti te na primjeru ovoga nakladničkog niza pokazuje i razvoj kulturnoga polja hrvatske dječje književnosti u 20. stoljeću.

O knjizi će, uz autoricu, govoriti urednica knjige i profesorica na Odsjeku za kroatologiju na Fakultetu hrvatskih studija, dr. sc. Dubravka Zima i prof. dr. sc. Dijana Zalar s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Osim što može biti važna na osobnom nivou za čitatelje, ova knjiga zanimljiva je u nakladničkom i kulturnom kontekstu za hrvatsku književnost, stoga se pridružite razgovoru!

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage tomasic bodrozic 03.07.2016.

Ključevi 'Vukovara'

Roman 'Rupa' Ivane Bodrožić nije preslika hrvatske stvarnosti, nego dobar i dinamičan krimić.

Piše: Ivan Tomašić

Intervju
Homepage zmeskal 03.11.2015.

'Ključne rečenice su često nezapažene'

Razgovarali smo s odličnim češkim piscem Tomášom Zmeškalom koji gostuje u Zagrebu na 'Europei u Dvorištu'.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage siskin 02.10.2014.

'Svoj jezik i volim i mrzim'

Razgovarali smo Mihailom Šiškinom, jednim od najznačajnijih ruskih pisaca danas, o smrti, jeziku i hrvatskom prijevodu romana 'Pismovnik'.

Piše: Neven Svilar

Preporuke
Homepage pilic narancasta 03.09.2014.

Tko preživi u KP domu Danbury...

'Narančasta je nova crna' Piper Kerman je knjiga svjedočanstva i teška optužba protiv američkog kazneno-pravnog sustava.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu