Page arrow

Pobunjena književna nagrada 'Štefica Cvek'

Large thumbnail instastefica 3logo
Srijeda
15.12.2021.

Booksine drage kolegice Pobunjene čitateljke koje vode kritičarski portal Bookvica.net došle su na još jednu sjajnu ideju - pokreću novu regionalnu književnu nagradu Štefica Cvek kojom žele skrenuti pažnju na kvalitetna djela ženske i feminističke književnosti.

Radi se o nagradi kojom Pobunjene čitateljke nastavljaju svoj višegodišnji rad na afirmaciji ženskog i ostalog marginaliziranog stvaralaštva kroz praćenje regionalne književne produkcije i interveniranje u javne kulturne politike. Nagrada nosi ime po liku iz romana Dubravke Ugrešić Štefica Cvek u raljama života ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslavenske književnosti i neizostavan dio regionalne feminističke lektire, poručuju Pobunjene čitateljke. Osim toga, roman odlično analizira kako (pop)kultura i književnost sa stereotipnim viđenjem ženskih likova oblikuje stvarne živote žena. 

Fokus nagrade je na proznim ostvarenjima (romani i zbirke kratkih priča) pobunjene književnosti, odnosno, književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i kvir temama, ali su dobrodošla i djela manjinske, antikolonijalne ili neomarksističke književnosti, kao i djela koja su estetski inovativna. Konačnu selekciju Pobunjene čitateljke napravit će na osnovu svog istraživanja i prikupljenih preporuka od kolegica i kolega s regionalne književne scene.

Nagrada će pokrivati bhsc govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. siječnja do 1. prosinca 2021. Nekompetitivnog je karaktera – neće se dodijeliti jedna nagrada, već izbor knjiga za koje se ustvrdi da su vrijedne pažnje. Usto, nagrada je i pobunjena - cilj joj je promocija i afirmacija autorica i kvir osoba. 


Izvor: Bookvica.net

 
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage hh 3409478 14.07.2023.

Pogubnost svakidašnjice po ljudsku dušu: o nekim ranim radovima Dubravke Ugrešić

'Djela Dubravke Ugrešić, shvatit ću kasnije, upravo i trebaju imati takav efekat: trebaju nas podučavati neizbježnosti klišeja i uzaludnosti, a neophodnosti otpora.'

Piše: Maja Abadžija

U fokusu
Homepage federico di dio photography qfv5zfvmzok unsplash 06.07.2023.

Lisičina odjavna špica

I koja bi druga književnica, ako ne Dubravka Ugrešić, koja je konstitutivna, pionirska figura feminističkog autorstva sa naših prostora, bila ta koja će nam kao svojevrsni oproštajni dar ostaviti figuru Lisice?

Piše: Nađa Bobičić

U fokusu
Homepage william warby wahfnoqbynm unsplash 15.06.2023.

O zabranama, čitanju i anticipaciji

"Dubravka Ugrešić je vrhunska spisateljica i njeni tekstovi su anticipatorski, te stoga velika, važna, izvrsna književnost."

Piše: Vladimir Arsenić

Podcast
Homepage untitled design  1 08.03.2022.

Booksin podcast: O brnjicama i vješticama

S Majom Abadžija, Nađom Bobičić i Ivanom Dražić razgovarali smo o knjizi 'Brnjica za vještice' Dubravke Ugrešić, Štefici Cvek, feminizmu, kapitalizmu, budućnosti književnosti i brojnim drugim temama.

Kritike
Homepage thumbnail screenshot 2021 01 26 at 13.52.24 13.04.2021.

Po ruševinama Jugoslavije

U knjizi 'Tu nema ničega!' Dubravka Ugrešić iznosi teške istine o našoj prošlosti i sadašnjosti, pa i budućnosti, poput proročica iz mitoloških priča, a njenome se glasu pridružuju sugestivne fotografije Davora Konjikušića. 

Piše: Nađa Bobičić

Video
Homepage dizajn bez naslova  16 25.03.2021.

'Tu nema ničega!': razgovor s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem

Povodom izdanja knjige 'Tu nema ničega!' razgovarali smo s Dubravkom Ugrešić i Davorom Konjikušićem.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu