Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književna tura #11

Petak
10.05.2024.

Dani se neumoljivom brzinom kotrljaju jedan za drugim, tako je pristigla i još jedna književna tura.

Zasukali smo rukave i provjerili što nas od književnih događanja očekuje u idućem tjednu svibnja. U Booksi smo također na programima!

Radni tjedan otvaramo posjetom jednoj zanimljivoj tribini

U ponedjeljak smo na promociji knjige Sigurna kuća jedne od najznačajnijih domaćih autorica Marine Vujčić koja će se održati u Kazalištu Kerempuh s početkom u 19 sati. Stiže i teaser: Možemo li povjerovati da je Lada Lončar – nježna žena, majka djevojčice – ubila supruga, uglednog sveučilišnoga profesora? Lada će na odsluženju kazne u ženskoj kaznionici, okružena najrazličitijim prijestupnicama, promišljati o svom životu, što je dovelo do toga da odustane od šminke, kako je ostala bez prijateljica i zašto se odrekla karijere. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Frakturin glavni urednik Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će glumica Ksenija Marinković.

Srijedu smo rezervirali za festivalsko raspoloženje koje će potrajati do kraja tjedna.

Zagrebački park Ribnjak i ove je godine domaćin Knjige u krošnjama – Festivala književnosti i zvučnog eksperimenta za djecu i mlade. Bogat petodnevni program uključuje književne i likovne radionice, upoznavanje audio knjiga, predstave, koncerte i druge sadržaje, a brojni suradnici festivala pobrinuli su se da program bude raznovrstan i primjeren za sve uzraste. Književno-zabavni program prati i sajam dječje knjige na kojemu se mogu pronaći izdanja raznih nakladnika dječje književnosti po promotivnim cijenama. Traje sve do nedjelje, 19. svibnja, stoga ne propustite, evo i programa.

Sudeći prema ovom rasporedu, četvrtak nam je pretrpan, jer nas očekuju čak tri događanja diljem Hrvatske. 

Promocija zbornika radova Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman koji su uredile Suzana Marjanić i Rosana Ratkovčić prigodno će se održati u koprivničkom Mačkovcu. Knjiga sadrži 55 tekstova organiziranih u deset poglavlja, svaki od njih bavi se drugim pogledom na život mačaka kroz povijest, a predstavit će je spomenute urednice i istraživački novinar i sveučilišni profesor Goran Vojković.

Književna večer s Kristianom Novakom i promocija njegovog romana Slučaj vlastite pogibelji s početkom u 18:30 sati očekuje nas u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru. Treća godina rada knjižnice u novim prostorima tako će se proslaviti uz trenutno najčitanijeg hrvatskog književnika. Pozvani ste na razgovor i druženje s autorom, a na linku bacite oko što o ovom romanu kaže Booksina kritičarka Maja Abadžija.

Hitamo natrag u Zagreb jer Hrvatski P.E.N. centar također u četvrtak poziva na tribinu Budućnost knjižara u Knjižari Fraktura s početkom u 19 sati. Govore Mihaela Majcen Marinić, Seid Serdarević, David Šporer i Mirjana Vulić Šaldić, uz budno oko moderatorice Nadežde Čačinovič.

Kako bismo zaokružiti tjedan, u petak se vidimo na književnoj tribini u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

Književna tribina Poezija na katu u svom drugom ovogodišnjem izdanju pod nazivom Tijelo i tekst ugostit će književnicu, prevoditeljicu i dramaturginju Katju Grcić, koja svoje interese iskazuje u različitim interdisciplinarnim područjima i umjetničkim praksama. Kada je riječ o jeziku, čitamo njezine pjesme, lirske crtice i zapise, drame i poeme, književne kritike i eseje, lucidne komentare i zapažanja o intimnoj i društvenoj zbilji.

Podsjećamo kako je pred nama deseto izdanje Zagreb Book Festivala i njegova krovna tema Frekvencija tišine, a tijekom svih pet dana u idućem tjednu u planu su panel diskusije, okrugli stolovi i predstavljanja domaćih i stranih friških izdanja. 

U tijeku je i ciklus U traganju za izgubljenom poezijom koji svakog ponedjeljka (sve do 1. srpnja) na YouTube kanalu Teatra Rugantino objavljuje jednu od epizoda iz ovog ciklusa. Prošli ponedjeljak započeo je s moderatoricom Ivanom Bodrožić koja je odabrala pjesme Wisławe Szymborske, Mary Oliver i Lidije Dimkovske, a pjesme su čitale Nina Violić, Asja Jovanović, Gordana Gadžić, Dajana Čuljak i Marija Kolb.

O knjigama razgovaramo i o njima razmišljamo i do idućeg petka!

Možda će vas zanimati
Preporuke
24.07.2024.

Feministička čitaonica: Pogled unatrag i preporuke

Izvještaj o prvoj sezoni Feminističke čitaonice i preporuke članova i članica kluba!

Piše: Mirela Dakić

Preporuke
10.07.2024.

'U Elvisovoj sobi': Čudesno vrijeme odrastanja

Sebastijan Pregelj rutinski zaobilazi mnoge zamke koje pripovijesti o odrastanju kriju, primjerice – nepotrebne izljeve patetike, pretjerano moraliziranje i propovijedi.

Piše: F. B.

Preporuke
03.07.2024.

'Lucy Crown': Žrtve vremena i društvenih okolnosti

Likovi u romanu Irwina Shawa su žrtve vremena i društvenih okolnosti u kojima žive, kreću se unutar nametnutih rodnih uloga nesvjesni nezadovoljstva koje im to izaziva. Piše: Ivona Novosel.

Pisma Pukovniku
31.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (2)

Uz novih 25 naslova probranih iz Začitavanja, donosimo i popis svih autora koji su čitali i pisali o knjigama u jednoj od naših najdugovječnijih rubrika.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike 'Kritike' koja je stresna i u kojoj zna biti svega, u 'Začitavanju' se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu