Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Edo Budiša' za Igora Ivka

Large naslovnica

S naslovnice knjige.

Petak
03.06.2022.

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade Istarske županije 'Edo Budiša' je Igor Ivko za debitantsku zbirku priča Nepovredivo mjesto. 

Žiri u sastavu Vanesa Begić, Zoran Damjanović, Boris Koroman, Ivana Ujčić i Neven Ušumović u obrazloženju navodi:

"Zbirka kratkih priča Igora Ivka Nepovredivo mjesto okuplja deprivilegirane junake: otpuštene radnike, nezaposlene i siromašne bračne parove, besperspektivnu mladost, imigrante, izbjeglice, tražitelje azila… Zatičemo ih u kriznim situacijama kao što su izgaranje na poslu, bračna prevara, autodestrukcija, smrt najbližih, prisilna selidba… Doma nema, a o njemu se neprestano pripovijeda. Junaci neumorno gone, kako čitamo u priči Ein Satz, svoju ‘zvijezdu bez doma’ i traže barem neki ‘otisak stvarnosti’.

Paradoksalno, nesvakidašnju književnu snagu Ivkovoj zbirci daje fokusiranost na ono što njegovim junacima nedostaje: središte života, ‘nepovredivo mjesto’, intimna povezanost s najbližima, iskrena riječ. Od žestoke bujice riječi do, češće, šturih dijaloga i nepovezanih pripovjednih odlomaka koje guta monotonija, praznina i besmisao, Ivkove priče neosporivom literarnom snagom suočavaju nas s temeljnim pitanjem književnog stvaranja: ‘Što je stvarnost?’ Vrijednost Ivkove knjige upravo je u potresnoj neumoljivosti s kojom on to pitanje čini gorućim."

Igor Ivko (Varaždin, 1986.) studirao je filozofiju, diplomirao etnologiju i kulturnu antropologiju. Kratkim pričama ulazio je u šire i uže izbore književnih natječaja, između ostalih bio je i finalist nagrade Lapis Histriae 2018. godine (tema: Azil). Pobijedio na Tportalovu natječaju za kratku priču Svijet je možda stao, ali ne i mi 2020. godine. Radio je kao voditelj zajednice za liječenje ovisnika u Praputnjaku te kao asistent u nastavi. Živi u Varaždinu.

Uz Ivka, u finalu su se našli Saša Guberinić s knjigom O ostalima, Lazar Pavlović s Pričama od Adamu, Dinko Kreho s knjigom Odmor od kulture, Luca Kozina s knjigom Vno je imati hobi i Ivana Miljak Karanfilov s knjigom Danas kada sam došla kući

Nagrada Edo Budiša dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika (1958. – 1984.), a sastoji se od jednomjesečnog boravka u Kući za pisce – Hiži od besid u Pazinu i jednokratne novčane nagrade od 1.000,00 eura. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan SrdićMarko PogačarBojan Krivokapić, Ivana BodrožićLejla KalamujićRumena BužarovskaMiloš K. IlićAna Schnabl, Luiza Bouharaoua i Almin Kaplan.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage untitled design  19 21.11.2023.

'Početnici': Entropija života

Roman Igora Ivka tematizira postepeni rasap, entropiju života: polagano mrvljenje ideala, uvjerenosti u mogućnost njihova ostvarenja, gubitak optimizma, vjere u budućnost i u sebe i svoje mogućnosti.

Piše: Matija Prica

Video
Homepage 4 25.09.2023.

Razgovor o romanu 'Početnici' Igora Ivka

Snimka s predstavljanja romana 'Početnici' Igora Ivka. Ako ste propustili razgovor uživo, evo prilike da to nadoknadite!

Piše: Ivana Dražić

Video
Homepage 291306001 415344740637562 3309032360045307158 n 04.08.2022.

Prvi prozak na vrh jezika: Igor Ivko

Na festivalu Prvi prozak na vrh jezika gostovao je Igor Ivko, autor zbirke priča 'Nepovredivo mjesto'.

Piše: Ivana Dražić

Kritike
Homepage ken loach sorry we missed you 23.11.2021.

Budućnost nikad ne dolazi

Zbirkom priča 'Nepovredivo mjesto' Igora Ivka dobili smo autentičan, aktualan te autorski promišljen književni glas, koji posjeduje izrazitu pripovjedačku kvalitetu te svjetonazorsku zrelost.

Piše: Matija Prica

Video
Homepage untitled design 24.09.2021.

Razgovor o knjizi 'Nepovredivo mjesto' Igora Ivka

U parku ispred Bookse predstavljena je debitantska zbirka priča 'Nepovredivo mjesto' Igora Ivka.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu