Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dvije knjige Annie Ernaux u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta!

Large thumbnail dsc 8569r 1024x684

Fotografija: Catherine Helie.

Srijeda
09.06.2021.

Booksa i MaMa u lipnju i srpnju objavljuju dvije knjige francuske spisateljice Annie Ernaux!

O čemu se radi?

Zakučasti su putevi književne recepcije: iako se odavno smatra živućim klasikom svoje domicilne književnosti, izvan Francuske je Annie Ernaux sve donedavno bila dobro čuvana tajna. Tek će međunarodni odjek Povratka u Reims Didiera Eribona, koji se izričito poziva na Ernaux, i sve veći književni značaj tzv. žanra autofikcije 2010-ih ovu autoricu postaviti u žižu interesa svjetske literarne i intelektualne javnosti, pa će prava lavina prijevoda i recepcije, čak i u sredinama gdje je Ernaux bila ranije preveđana, uslijediti tek posljednjih godina.

Ipak, na hrvatski su dosad objavljena samo dva djela: Samo strast i Mjesto, a Booksa i MaMa u srpnju i lipnju 2021. u biblioteci Prijatelji predstavljaju dva naslova: Jedna žena i Događaj.

Jedna žena je rekvijem za majku. U nizu flešbekova Ernaux, na tek nešto više od 45 kartica teksta, skicira život i smrt svoje majke, njene pokušaje da se otme zadatostima i ograničenjima sredine u kojoj je rođena. Osobna pripovijest o majci  i o odnosu majke i kćeri u tekstu Jedne žene postaje dio kolektivne povijesti, čineći ovu potresnu knjigu maestralnim hibridom književnosti, sociologije i historiografije. Na hrvatski ju je preveo Marko Gregorić.

Knjige Annie Ernaux koje izdaju Booksa i MaMa jesu svojevrsna os jedne nove umjetničke i teorijske poetike, koju su u Prijateljima već prezentirali u naslovima Dubravke UgrešićCatherine Malabou, te uskoro u knjigama Ivane Sajko, Inger Christensen i Barbare Cassin.

Više detalja ubrzo, a dotad svakako poslušajte podcast o biblioteci Prijatelji u kojem su gostovali njeni urednici Miljenka Buljević i Petar Milat!

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage dizajn bez naslova  6 19.07.2021.

Booksin podcast: Osobno je političko

O autobiografiji, sjećanju, klasi, osobnom i političkom u djelima 'Jedna žena' i 'Događaj' Annie Ernaux razgovarali smo s kritičarkama i kritičarem iz regije.

Piše: Ivana Dražić

Pisma Pukovniku
Homepage brodovlje 16.07.2021.

Preporuke za ljeto 2021. - friške stvari

U drugom dijelu ljetnih preporuka donosimo friške, kultne i naše (Booksine) probrane naslove. Kako bi rekli u Robnoj kući - za nekoga sve, za svakog ponešto!

Piše: F. B.

Podcast
Homepage dizajn bez naslova  26 25.05.2021.

Carson i Christensen - autorice između eksperimentalnosti i tradicionalnosti

Književni kritičari i kritičarka iz regije razgovarali su o knjigama 'Vježba zvana Albertina' Anne Carson i 'Dolina Leptira' Inger Christensen, objavljenim u biblioteci 'Prijatelji'. 

Piše: Ivana Dražić

Intervju
Homepage pogacar 11.05.2021.

'Pjesma mora biti radikalna uvijek, ili ne treba biti.'

Povodom izlaska zbirke pjesama u prozi 'Knjiga praznika', o knjizi, ali i Svjetskom danu vrabaca, ježevima, idiotizmima i 'pak-kapulama', razgovarali smo s autorom Markom Pogačarom. 

Piše: Tomislav Augustinčić

Podcast
Homepage fotka za podcast 04.12.2020.

Booksin podcast: O "Prijateljima" i knjigama

O Booksinoj i MaMinoj zajedničkoj biblioteci "Prijatelji" razgovarali smo s Miljenkom Buljević i Petrom Milatom, koji je uređuju.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
Homepage napoli 28.02.2017.

Čarolija mučnog odrastanja

Roman 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante neće nas uljuljkati u svoj svijet, već natjerati na razmišljanje i angažman.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu