Booksa je na godišnjem od 18.7. do 30.8.! / Booksa is closed from July 18th until August 30th!
Close
Page arrow

Brzinski izlet prije godišnjeg

Large dan dumitriu 3w1xbugj4ds unsplash

Dan Dumitriu, 'Unsplash'.

Petak
08.07.2022.

Slatka bezbrižnost, sol na koži, (ne)ostvarena ljubavna romansa... Sve nas to asocira na ljeto i, moramo priznati, mami iz uredskih stolica. Bili smo baš nestrpljivi i, barem nakratko, odlučili otputovati i prije godišnjeg! 

Spakirali smo kofere i na posebnom Google mapsu locirali knjige autorica s kojima ćemo provesti ovaj brzinski književni izlet. Kriterij kojim smo se vodili, koji nas je uostalom i motivirao na ovo putovanje, upravo je ljeto. Dakle, vrijeme radnje: ljeto, a mjesta ćemo otkriti putem.

Vjerujemo da nitko neće imati ništa protiv ako cruising započnemo na francuskoj rivijeri i posjetimo jedan književni klasik. Dobar dan, tugo je kratki roman autorice Françoise Sagan koji je u trenutku objave 1954. godine podigao priličnu prašinu u francuskoj javnosti. Što zbog svoje tematike i provokativnosti, što zbog fenomena snažnog autorskog glasa koji se pojavio niotkuda. Autorica je dotad bila posve anonimna devetnaestogodišnjakinja, a ovaj roman preko noći joj je priskrbio slavu i postao međunarodnim hitom.

Roman je ispripovijedan iz vizure mlade Cécile koja odsjeda u otmjenoj vili u blizini Cannesa s ocem Raymondom. Ljetnu dokolicu uskoro će uzburkati mreža manipulativnih igara koja se zapetljava dolaskom modne dizajnerice Anne, dok je u vili i Elsa, aktualna Raymondova ljubavnica... Mon dieu!

"Djevojku iz 1958." opisuje, problematizira i rastvara još jedna uspješna francuska spisateljica Annie Ernaux u romanu Djevojačke uspomene. U ovoj autobiografskoj prozi autorica rekonstruira spomenuto ljeto koje ju je formativno obilježilo na više načina, a u sebi prožima pitanje ženske i tjelesne slobode, traume, emancipacije, naposljetku i društvenog konteksta jednog vremena. Nećemo spojlati ako kažemo da jedva čekamo svaki prijevod ove vrsne autorice. 

Književni Google potom nas baca u Grčku i ne možemo se žaliti. Slojeviti roman o majčinstvu i teškim odlukama, pitanju slobode i odgovornosti, nabrojimo samo neka, ispisala je Elena Ferrante u romanu Mračna kći. Protagonistica Leda na ljetovanju je u mjestašcu na Jonskom moru. U trenutku kada na plaži primijeti mladu majku Ninu i njezinu veliku napuljsku obitelj, ni ne sluti razorne posljedice koje će na nju ostaviti taj susret. Za konstruktivnu ljetnu raspravu s prijateljima, ovom romanu dodajte i redateljski prvijenac Maggie Gyllenhall s Olivijom Colman u glavnoj ulozi koji je kritika pozitivno ocijenila. 

Naše putovanje dovelo nas je i do nedavno objavljenog romana U kasno ljeto Magdalene Blažević. Roman počinje posvetom Stanovnicima sela Kiseljak u spomen na 16. kolovoza 1993. i iz perspektive djevojčice Ivane progovara o mučnoj temi rata, svakom porazu čovječnosti. U opisu romana stoji da se "čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove." Budući da je autoričina prethodna zbirke priča Svetkovina ostvarila zapažen uspjeh, radoznalo ćemo pratiti književnu putanju i ove knjige.

Putovanje smo započeli stranim klasikom, završit ćemo ga domaćim. Palimo žmigavac i skrećemo prema poeziji Andriane Škunca, pjesnikinje koja je na našoj sceni prisutna već četiri desetljeća. Njezino ime postalo je sinonim za tzv. poetiku otočnosti, posebice poeziju ispjevanu otoku Pagu, u kojoj se na različite načine premrežuje pitanje prirode i kozmosa, intimnog i društvenog. Koju god od njezinih zbirki odabrali, nećete pogriješiti, a čak četiri su od vas udaljene samo jedan klik.

Mi smo se osvježili na ovom kratkom putovanju, a vama mašemo do koje slične prigode!

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 290838184 455181139943862 4464188855505262547 n 02.08.2022.

Predstavljanje zbirke pjesama Mary Oliver

Na Booksi u parku predstavljena je zbirka pjesama Mary Oliver, velike američke pjesnikinje.

Video
Homepage 290995952 5273747136042250 5297649233841575822 n 13.07.2022.

Prvi prozak na vrh jezika: Marija Katalinić i Josip Čekolj

Snimka prvog dana festivala 'Prvi prozak na vrh jezika': razgovor s Marijom Katalinić i Josipom Čekoljem.

Preporuke
Homepage untitled design 08.07.2022.

Dijamant književnog nadrealizma

'Solenoid' Mircea Cărtărescua je remek-djelo, književnost koja se pokretana velikim i moćnim magnetskim zavojnicama autorove mašte s lakoćom uzdiže u nebesa. 

Piše: F. B.

Intervju
Homepage img 20220413 120931 27.06.2022.

'Živjela sam, radila i studirala s Minotaurima u labirintu.'

Ususret gostovanju na festivalu 'Prvi prozak na vrh jezika' razgovarali smo s Marijom Katalinić.

Piše: Booksa

Intervju
Homepage patrik gregurec 26.06.2022.

'Htio sam pokazati odnos između stvarnog, materijalnog i unutarnjeg svijeta.'

Na Festivalu 'Prvi prozak na vrh jezika' premijerno će se predstaviti knjiga, poema 'Špaga' dobitnika nagrade Goran Patrika Gregurca.

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 24.06.2022.

Ljetne preporuke: 17 lako-teških

Pet izloga, sedamnaest naslova lako-teške kategorije. Lake – jer s izuzetkom možda dvije ili tri knjige sve ostale su stvarno lagane i mogu se nositi u plažnom ruksaku. Teške – jer nisu sadržajno lagane, katkad teško padaju na dušu i želudac.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu