Page arrow

Brzinski izlet prije godišnjeg

Large dan dumitriu 3w1xbugj4ds unsplash

Dan Dumitriu, 'Unsplash'.

Petak
08.07.2022.

Slatka bezbrižnost, sol na koži, (ne)ostvarena ljubavna romansa... Sve nas to asocira na ljeto i, moramo priznati, mami iz uredskih stolica. Bili smo baš nestrpljivi i, barem nakratko, odlučili otputovati i prije godišnjeg! 

Spakirali smo kofere i na posebnom Google mapsu locirali knjige autorica s kojima ćemo provesti ovaj brzinski književni izlet. Kriterij kojim smo se vodili, koji nas je uostalom i motivirao na ovo putovanje, upravo je ljeto. Dakle, vrijeme radnje: ljeto, a mjesta ćemo otkriti putem.

Vjerujemo da nitko neće imati ništa protiv ako cruising započnemo na francuskoj rivijeri i posjetimo jedan književni klasik. Dobar dan, tugo je kratki roman autorice Françoise Sagan koji je u trenutku objave 1954. godine podigao priličnu prašinu u francuskoj javnosti. Što zbog svoje tematike i provokativnosti, što zbog fenomena snažnog autorskog glasa koji se pojavio niotkuda. Autorica je dotad bila posve anonimna devetnaestogodišnjakinja, a ovaj roman preko noći joj je priskrbio slavu i postao međunarodnim hitom.

Roman je ispripovijedan iz vizure mlade Cécile koja odsjeda u otmjenoj vili u blizini Cannesa s ocem Raymondom. Ljetnu dokolicu uskoro će uzburkati mreža manipulativnih igara koja se zapetljava dolaskom modne dizajnerice Anne, dok je u vili i Elsa, aktualna Raymondova ljubavnica... Mon dieu!

"Djevojku iz 1958." opisuje, problematizira i rastvara još jedna uspješna francuska spisateljica Annie Ernaux u romanu Djevojačke uspomene. U ovoj autobiografskoj prozi autorica rekonstruira spomenuto ljeto koje ju je formativno obilježilo na više načina, a u sebi prožima pitanje ženske i tjelesne slobode, traume, emancipacije, naposljetku i društvenog konteksta jednog vremena. Nećemo spojlati ako kažemo da jedva čekamo svaki prijevod ove vrsne autorice. 

Književni Google potom nas baca u Grčku i ne možemo se žaliti. Slojeviti roman o majčinstvu i teškim odlukama, pitanju slobode i odgovornosti, nabrojimo samo neka, ispisala je Elena Ferrante u romanu Mračna kći. Protagonistica Leda na ljetovanju je u mjestašcu na Jonskom moru. U trenutku kada na plaži primijeti mladu majku Ninu i njezinu veliku napuljsku obitelj, ni ne sluti razorne posljedice koje će na nju ostaviti taj susret. Za konstruktivnu ljetnu raspravu s prijateljima, ovom romanu dodajte i redateljski prvijenac Maggie Gyllenhall s Olivijom Colman u glavnoj ulozi koji je kritika pozitivno ocijenila. 

Naše putovanje dovelo nas je i do nedavno objavljenog romana U kasno ljeto Magdalene Blažević. Roman počinje posvetom Stanovnicima sela Kiseljak u spomen na 16. kolovoza 1993. i iz perspektive djevojčice Ivane progovara o mučnoj temi rata, svakom porazu čovječnosti. U opisu romana stoji da se "čita polako jer njegovi strahovi, patnje, snaga, nadanja i tuga izviru iz svake riječi, čime se Magdalena Blažević svrstava u najbolje današnje spisateljske glasove." Budući da je autoričina prethodna zbirke priča Svetkovina ostvarila zapažen uspjeh, radoznalo ćemo pratiti književnu putanju i ove knjige.

Putovanje smo započeli stranim klasikom, završit ćemo ga domaćim. Palimo žmigavac i skrećemo prema poeziji Andriane Škunca, pjesnikinje koja je na našoj sceni prisutna već četiri desetljeća. Njezino ime postalo je sinonim za tzv. poetiku otočnosti, posebice poeziju ispjevanu otoku Pagu, u kojoj se na različite načine premrežuje pitanje prirode i kozmosa, intimnog i društvenog. Koju god od njezinih zbirki odabrali, nećete pogriješiti, a čak četiri su od vas udaljene samo jedan klik.

Mi smo se osvježili na ovom kratkom putovanju, a vama mašemo do koje slične prigode!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage fabrice villard l04urmsdvgs unsplash 27.09.2023.

'Jutro i večer': Poetičnost života i smrti

'Jutro i večer' je kratko, neobično i intenzivno čitateljsko iskustvo, a Fosse je pisac čija druga djela vrijedi odmah staviti na popis čitateljskih želja, neovisno o temi kojom se bave. 

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage frank flores c2jpzqcubiq unsplash 20.09.2023.

'Osveta je moja': Relativnost krivnje i istine

U knjizi 'Osveta je moja' Marie NDiaye na iznimno vješt način relativizirala je moralne apsolutnosti.

Piše: Sara Kopeczky

Kritike
Homepage untitled design  3 19.09.2023.

'Mrtvi na dodir': Upiranje prstom u suludost života

Ana Marija Grbić piše duhovito i pronicljivo, obične ljude uzdiže do razine epskog, a potvrđuje da se najluđi scenariji odvijaju u nama ili pored nas.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage aurelien romain 6gly8xvvpd8 unsplash 30.08.2023.

'Povratak baruna Wenckheima': Predivan krasznahorkaijevski kaos

'Povratak baruna Wenckheima' mračan je i neizmjerno zabavan roman krcat nevjerojatnim likovima koji pokušavaju održati kakav-takav privid normalnosti u svijetu koji puca po svim šavovima.

Piše: F. B.

Kritike
Homepage 272751427 5055753441101727 6722991057629676392 n 29.08.2023.

'Stripoterapija': Destigmatizacija psihoterapije

'Stripoterapija' je uvjerljiv dokaz da ipak kao društvo idemo prema budućnosti u kojoj je mentalno zdravlje jednako bitno kao i fizičko.

Piše: Luca Kozina

Preporuke
Homepage shelley duvall through the years her film roles her life then and now 9 19.07.2023.

'Max, Mischa & ofenziva Tet': Veliki roman o životu u umjetnosti

'Max, Mischa & ofenziva Tet' sveti je gral za kojim su tragali i tragaju mnogi filmski, ali i stvarni američki pisci – to je veliki američki roman u režiji jednog Norvežanina. 

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu