Petak
04.05.2018.

Otkazan Nobel 2018.
Extra_large_nobel
Foto: Solis Invicti / Flickr
A+ A-

Nakon velikog razdora u Švedskoj akademiji (o čemu smo pisali ranije), službeno je odlučeno da Nobelova nagrada za književnost neće biti dodijeljena 2018. godine.

Podsjetimo, povod razdoru bila je uloga Švedske akademije u zataškavanju slučaja lokalnog seksualnog zlostavljanja. Zbog tog skandala čak pet članova žirija za dodjelu Nobela napustilo je Švedsku akademiju, što je presedan u povijesti nagrade. Zbog negativnosti događaja i iz praktičnih razloga (jer statut Akademije ne predviđa zamjenu članova), nagađalo se da ove godine Nobel neće biti dodijeljen. To je sada i potvrđeno: nagrada se neće dodijeliti imajući u vidu "trenutnu diskreditaciju Akademije i smanjeno povjerenje javnosti."

Najavljeno je da će 2019. biti dodijeljene dvije nagrade, a Akademija će ove godine "reformirati svoje članstvo i izmijeniti svoje operativne prakse" u što spadaju "moderniziranje statuta, pogotovo mogućnosti članova da daju ostavku" i "strože razmatranje sukoba interesa i vođenje tajnih informacija".

Ovo je prvi put od 1949. da Nobel za književnost neće biti dodijeljen, ukupno osmi put. Dosad je Nobel bio otkazan zbog svjetskih ratova ili iz nikad objavljenih razloga (1935.) Uz to, nagrada sedam puta nije dodijeljena zbog manjka prikladnih kandidata.

Nobelove nagrade u ostalim kategorijama, koje nisu vezane uz Švedsku akademiju, bit će redovno dodijeljene.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.