Utorak
03.07.2018.

Nagrada protiv Nobela
Extra_large_nobel-2166136_1280
A+ A-
Nobelova nagrada za književnost ove se godine, znamo već svi, neće dodijeliti zbog skandala u Švedskoj akademiji. Očekuje se da će 2019. biti dodijeljene dvije Nobelove nagrade, no to još nije potvrđeno. Međutim, na upražnjeno mjesto ove će godine uskočiti nova nagrada koja služi kao dopuna Nobelu, ali i prosvjedna poruka Akademiji. 
 
Više od sto švedskih pisaca i spisateljica, glumaca i glumica, novinara i novinarki, te ostalih kulturnih djelatnik/ca osnovalo je Novu Akademiju koja će ove jeseni dodijeliti književnu nagradu u terminu kad se inače dodjeljuje Nobel. U priopćenju navode: "Osnovali smo Novu Akademiju da bismo podsjetili ljude da književnost i kultura trebaju poticati demokraciju, transparentnost, empatiju i poštovanje, bez privilegiranosti, arogancije i seksizma."
 
U vezi nove nagrade, navode: "U vrijeme kad ljudske vrijednosti sve više dolaze pod upitnik, književnost postaje još važnija sila protiv kulture šutnje i opresije. Nova Akademija stoga smatra da se najveća svjetska književna nagrada ipak treba dodijeliti 2018. godine."
 
Nova Akademija pozvala je sve švedske knjižnice da nominiraju autorice i autore za nagradu. Nominirana osoba može biti iz bilo koje zemlje svijeta, a mora imati objavljene najmanje dvije knjige, od kojih je jedna objavljena u posljednjih 10 godina. Nagradu će dobiti autor koji je ispričao "priču o ljudima u svijetu", dok se Nobelova nagrada dodjeljuje po općenitijem ključu za "najbolje djelo u idealnom smjeru". 
 
Kad zaprimi nominacije, Nova Akademija otvorit će javno glasanje i odabrati četvero pisaca s najviše glasova. Potom će žiri odlučiti o najboljem autori ili autorici te dodijeliti nagradu 11. prosinca. Dodjelom nagrade Nova Akademija će se rasformirati.
 
"Ovom nagradom uprizorit ćemo protest. Želimo pokazati ljudima da se ozbiljan kulturni rad ne mora odvijati u okviru nasilnog jezika, nepravilnosti i zlostavljanja", zaključuje priopćenje Nove Akademije.

izvor: The Guardian
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.