Petak
04.03.2016.

Dobitnice Goranovog proljeća

booksaExtra_large_1200px-lukovdol_u_proljece
Lukovdol (Foto: Wikipedia)
A+ A-
Objavljene su dobitnice godišnje pjesničke nagrade koja se dodjeljuje na Goranovom proljeću.

Dobitnica Goranovog vijenca za cjelokupni pjesnički opus i doprinos hrvatskoj književnosti je pjesnikinja Sonja Manojlović. Prvu je knjigu poezije objavila 1965. Pjesme su joj nagrađivane, uvrštavane u antologije i prevođene na dvadesetak jezika (albanski, bengalski, danski, engleski, esperanto, francuski, grčki, japanski, katalonski, kineski, mađarski, makedonski, njemački, poljski, rumunjski, ruski, slovenski, španjolski, švedski, talijanski, ukrajinski), uključujući i knjige izabranih pjesama na engleskom, francuskom, poljskom i rumunjskom jeziku.

Dobitnica Gorana za mlade pjesnike je Mateja Jurčević za rukopis Paranoja. Na natječaj je pristiglo 37 radova, a žiri (u sastavu: Kemal Mujičić Artnam, Olja Savičević Ivančević, Ivica Prtenjača) jednoglasno je odabrao dobitnicu. Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
 
Nagrade će biti uručene na središnjoj manifestaciji Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu. Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija ove godine bilježi svoje 53. međunarodno izdanje, a programi će se odvijati u Zagrebu, Lukovdolu i Splitu.

Razgovor Nevena Svilara sa Sonjom Manojlović možete pročitati ovdje.

***

info: SKUD Ivan Goran Kovačić
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.