Srijeda
13.02.2008.

Začitavanje: 'Ken Parker'
A+ A-

Premalo se šora, ima tu dugu pušku i nož, stalno jedno te isto, nikad ništa novo kod njega -  tako bi mlađi čitatelji mogli opisati Kena Parkera koji, ako se uspoređuje količina tučnjave i krvi, nikako ne može konkurirati karizmatičnom Zagoru ili pomalo sirovom Teksu. Crtež obiluje nijemim sličicama, a dijalozi su često puta ozbiljni, svakako preozbiljni za djecu kojoj nije do zamaranja dilemama što ih nosi život. Može se kazati da je Parker western-inačica Corta Maltesea; obojica su lutalice i pokazuju sklonost prema refleksijama.

Kod Parkera oduševljava pomalo sirovi crtež, društvena angažiranost i postupno, slojevito građenje Parkerovog lika iz epizode u epizodu. Serijal je nastao 1977. godine kao plod suradnje Giancarla Berardija i Ive Milazza. Berardi je, motiviran filmom Jeremiah Johnson, dobio ideju za priču o antijunaku kojeg ne drži mjesto. Zašto antijunak? Junaci su, kao što znamo, u literaturi prikazani kao rijetki pojedinci savršeni u svakom pogledu, uvijek sigurni u sebe i svoje odluke; nikad se ne osvrću iza sebe i bezobzirno gaze naprijed, dok je Ken Parker prikazan kao konkretan čovjek od krvi i mesa, kao čovjek iz susjedstva koji katkad debelo pogriješi i kasnije iskreno žali zbog toga (prikazivanje njegove grešne naravi jedna je od njegovih najboljih osobina), pa se tako čitatelj s njim lako može poistovjetiti. Pustolovine Kena Parkera idealno su štivo za vječnu djecu koja ostaju vjerna svojoj prvoj literaturi. 

Putovanje s Parkerom počinje 29. prosinca 1868. u Montani. Lutajući Divljim zapadom Parker upoznaje živopisne protagoniste 19. stoljeća, često zapada u sukob sa zakonom i još češće mijenja zanimanja (vojni izviđač, šerif, zatvorenik, bjegunac, pisac, glumac), nema vjernog pratitelja, nema životnu družicu (već samo usputne ljubavi koje ga ne uspijevaju zadržati) i ne koristi niti jednu prepoznatljivu psovku. Čitanje Parkera preporučljivo je u prohladnim zimskim večerima, uz toplu peć na drva, dok vani lokalne mačke uživaju u veljači.

Moramo pohvaliti i hrvatska izdanja Kena Parkera (Fibra); tvrdi uvez, prijevod bez gramatičkih i inih grešaka, pristojna cijena (plus dva besplatna downloada!). Nedavno je izašlo drugo izdanje prvih šest brojeva, što samo govori da Ken Parker u vremenima kad se strip rijetko čita (i još rjeđe kupuje) ipak ima svoje mjesto pod suncem.

Miroslav Cmuk

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.