Petak
13.02.2015.

Ljubav je ovakva, ljubav je onakva
Extra_large_luv
A+ A-

Sutra, 14. veljače, navršit će se 86 godina od prvog uprizorenja Krležine drame Gospoda Glembajevi. Zbilo se to, dakako, 1929. na pozornici zagrebačkog HNK i umjesto da u kombinatu svečarski progovorimo o ovom vrijednom jubileju – što mi činimo i o čemu govorimo?

Pripuštamo u prostorije članove Udruge za promicanje dobrih vibracija u regiji i šire (UZPDVURIŠ), te zajedno s njima promišljamo o ljubavi – sili, kako kažu, moćnijoj od tisuću nuklearnih eksplozija, sili koja će na koncu odnijeti pobjedu nad zlom, pa će u cijelom svemiru zavladati harmonični odnosi među svim živim bićima.

Tijekom rasprave mogli su se čuti i disonantni tonovi, bedastoće i vrlo malo mudrolija. Evo nekoliko izvadaka:

"Generalno gledano, ljubav nije rješenje. U 18. i 19. stoljeću kad nije bilo ničega, u redu, ali danas već ne. Ubrzanim razvojem tehnologije mijenja se način života, pa tako i naše potrebe. Imamo supebrzi internet, društvene mreže i sve ostalo. Ljubav je danas kao nekakav djedica koji se prisjeća slavnih vremena, ali nitko ga ne sluša. Jer je dosadan."

"Moja iskustva su potpuno drugačija. Bila sam u Italiji, zaljubila se i dovela tipa ovdje. Tjedan dana prije zakazanog vjenčanja – pobjegao je. Ostadoh slomljena srca u prohladnom gradu i to je ljubav. Zato ja kažem: Ne trči za bikom kojeg ne možeš stići, ali s druge strane kad pogledaš, nije dobro ni kad bik trči za tobom."

"Za Valentinovo nećemo si ništa poklanjati, ženo. I držim se toga, no dan ili dva prije – pokleknem. Ne mogu izdržati pritisak. Posvuda su srca i kaj, kupujem rojžice, jastučić u obliku srca, bombonjeru i cd od Cetinskog. Glupo je, Valentinovo je bez veze, ali ja sam preslab čovjek."

"Imala sam mnogo tipova. Nijednog ne voljeh, osim Žabela. On je bio tvrd orah. I danas, dvadeset godina poslije, padne mi na um. Proklet bio, Žabel!"

Istina je, naučili smo iz književnosti i filmova, da sve prave ljubavi završe tužno, nerijetko i tragično. U stvarnom životu najbolje je ne upuštati se u takve aranžmane. Prerizično je, a opet, bolji običaji nalažu nam da podržimo ljubav što nevoljko i činimo.

Upoznajte nekoga, zaljubite se, proživite neko vrijeme zajedno, a onda se lijepo raziđite! Ako ste u braku, podnesite zahtjev za razvod i prijateljski to privedite kraju.

Louie, koji je prošao cijeli proces, lijepo kaže – razvod je najbolje što vam se može dogoditi. Ljubav se s vremenom osuši i presuši, pretvori se u nešto drugo i nestane. Tako to ide, sve ima svoj vijek trajanja.

Proučili smo i izračunali – u prosjeku prave ljubavi traju šest godina.

Sretno Valentinovo!

foto: Daniela Hartmann

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.