Novo radno vrijeme kluba Booksa: utorak - subota od 10 do 18h; nedjelja od 10 do 15h.
Piše: F. B.

Boo Hoo Land

Large mjese ina Mjesečina (foto: Sabbir Ahmed / Flickr )
Četvrtak
02.03.2017.

Književnost je jedan od glavnih sastojaka života žitelja Bookse, no tu je i film – dobrodošla zaprška bez koje bi nam svakodnevica bila prilično jednolična i bljutava. Književnost nam je zakonita žena, a film ljubavnica u čiju ložnicu katkad krišom hitamo.

Kaj se tiče glazbe – tu baš i nismo doma. Slušamo sve, od Adriana Celentana i Jacquesa Houdeka, pa do ranog Gibonnija i skupina kao što su sinjski M.O.R.T. ili vremešni Slayer.

No, pustimo sad tamburanje i vratimo se filmu. Uoči jubilarne 89. dodjele Oscara održane u LA-u prije koji dan, u kombinatu smo upriličili kladionicu. Ovomu su prethodile višednevne žučne rasprave garnirane mnogim ružnim riječima – naročito na relaciji Ana - Nadstojnik Lućano.

Ivan T-bone Tomaševski, naš ljubazni konobar i vrlo oštar, katkad i neugodan književni kritičar, prvi je posegnuo za lisnicom, izvadio 60 kuna i rekao: 'Stavljam ovih 60 kunića na Manchester by the Sea i još 50 na Caseya Afflecka…'

'Kaj? Sva jajca buš stavil u jednu košaru? To ti baš i nije pametno', dometnula je Ana.

'Molim, samo da ja završim, pa ćeš ti poslije. Elem, Manchester je iznimno snažan i emotivan film koji mi je u par navrata natjerao suze na oči, a to se nije dogodilo još od kad sam kao dječarac gledao završni dio LOTR trilogije. Kaj se tiče gospodina Caseya Afflecka – njegova izvedba za koplje nadvisuje konkurenciju i da imam kuću, i kuću bih smio staviti na njega. Inače, za one koji još nisu pogledali film – to je, dakle, priča o pogibelji loženja vatre u kaminu i to još u pripitom stanju.'

Potom je istupio redar Damjan: 'Svojih 12 kuna ulažem na Arrival. Vidjeli smo mnoge filmove o dolasku aliena, ali samo ovaj ukazuje na esencijalnu važnost dobrog prevoditelja. Kako u književnosti – tako i prilikom dolaska vanzemaljaca.'

'Dobro, to je 12 kuna bačenih u bunar', narugala se Ana i uzela riječ, 'ja sam pažljivo pogledala svih devet nominiranih filmova i nemam nikakvih nedoumica. Ovih 100 kn ulažem na Moonlight koji je bez premca film godine i još 100 kn ulažem na to da bu Mahershala Ali dobil Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu.'

'Pa i ti si denula sva jajca u istu košaru!', javio se T-bone.

'Da, dragi, samo kaj je moja košara prava i jajca mi se u konačnici buju pozlatila.'

'Dosta, dosta više', Nadstojnik Lućano odalamio je šakom po stolu, 'nemate pojma, slijepi ste kod očiju ili možda namjerno bezobrazni, pa ignorirate očiglednog slavodobitnika. La La Land proglašavam najboljim filmom desetljeća! Članovi Akademije listom će se složiti sa mnom. Gospođica Stone i posebice gospodin Gosling razgalili su moje srce. La La Land je toliko če-če film, svi plešeju, skačeju, sviraju, pjevaju i plus ta mjesečina i noćno nebo osuto zvijezdama, oh, my god, ne razumijem zakaj nema više takvih supercool filmova. Mirne duše ulažem 170 kn na La La Land i još toliko na multitalentiranog gospodina Goslinga. Hahaha, dobro ću zaraditi na račun vašeg nepoznavanja sedme umjetnosti.'

Prijenos dodjele Oscara, već prema tradiciji, organizirano pratimo u prostorijama kombinata – to je, naime, i jedan od razloga zakaj Booksa ne radi ponedjeljkom.

Odmah na početku Ana je omastila brk - Mahershala Ali uistinu je nagrađen Oscarom za ulogu dobrog dilera u Mjesečini.

Kako je noć odmicala čelo Nadstojnika Lućana bivalo je sve namrštenije. Snažan udarac pretrpio je uvidjevši da kratkovidna Akademija nije prepoznala Goslingovu genijalnost u La Li, a da stvar bude gora – nagrađen je Casey Affleck, pa je i Ivan T-bone Tomaševski omastio brk.

'U zoru se broje mrtvi', promrsio je Nadstojnik.

I zora je već polako svitala kad su ostarjeli Warren Beatty i još jedna gospođa izašli na pozornicu noseći kuvertu s imenom najboljeg filma godine.

'Manchester, Manchester', navijao je T-bone.

'Moonlight, Moonlight', coprala je Ana.

'Možda ipak Arrival…', zdvajao je redar Damjan ni sam više ne vjerujući u pobjedu.

Nadstojnik Lućano nije nikaj rekao. Nije ni morao. Kao pravi Nadstojnik, on je znao, samo je čekao formalnu potvrdu i ona gospođa rekla je: 'La La Land!'

I premda mu to kao ugledniku možda i ne priliči, Nadstojnik si je dao oduška i zaplesao provokativni nadstojnički ples vrlo sličan Haki koju uoči svake tekme izvode novozelandski ragbijaši.

'In your face – bujakaša!', narugao se ozlojeđenoj Ani.

Producenti La La Landa držali su zlatne kipiće u rukama, zahvaljivali se familijama, mudroj Akademiji, Nadstojnik se cerio brojeći zaradu, a onda je nastalo posvemašnje komešanje tamo na pozornici.

Iz nekog, Lućanu neobjašnjivog razloga, jedan od producenata La Le rekao je: 'Moonlight, dođite ovamo, vi ste pobjednici, no, dođite…'

Kakva je ovo gruba zajebancija? La La Land sprda se s Moonlightom? Pa to baš i nije lijepo, ali dobro – dečki si daju oduška na svoj način.

'Moonlight, pobijedili ste, ne šalim se', navaljivao je onaj producent La Le i na koncu uzeo nekakav papir iz ruke gospodina Beattyja i pokazao prema kameri. Tamo je pisalo: Moonlight i Ana iz officea su pobijedili, a La La i Nadstojnik nisu, boo-hoo!

Ana je uzela kešovinu iz Lućanove ukočene, ledene ruke: 'Oprostite, mislim da je na ovim novčanicama ispisano moje ime, o, pa da – evo ga, Ana, Ana, Ana. In your face, bitch!'

Potpuno u šoku Nadstojnik je otklamzao van na jutarnji povjetarac. Sunce se stidljivo nalukavalo daleko negdje iznad crvenih krovova pitoreskne Dubrave, pijetlovi Martićeve složno su kukurikali pozdravljajući novi dan, a i mjesec se još kočoperio na nebu. Polako je blijedio, no ipak – bio je tamo, kao da se želi narugati svim ljubiteljima La La Landa.

F.B., 3. ožujka 2017., Zagreb

Možda će vas zanimati
Književne svilarije
Homepage svila 22.05.2014.

Zašto (ne) čitamo?

Tko čita iz užitka, a tko čita da bi ispao pametan pred prijateljima? I tko uopće danas čita?

Glazbeni dnevnik
Homepage 06 the smiths 16.01.2014.

Glazbeni dnevnik: Fešta mrtvih pjesnika

Morrissey šeta grobljem, budi duhove preminulih pisaca i izmjenjuje cinične komentare sa svojim uzorom, Oscarom Wildeom. 

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 293 06.11.2009.

Dr. Ostojić: Dorian Gray kao prelijepi tupko

Lijepa Nives moli doktora da upozori čitateljstvo na ružnu sliku koja se putem književnosti šalje o lijepim ljudima. Doktor preporuča filozofikamente.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu