Srijeda
25.05.2016.

Forns, Albert
Extra_large_albert_forns
Forns, Albert
A+ A-
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Da znamo katalonski jezik i da tražimo suvremenu katalonsku književnost, bez problema bismo naišli na ime sveprisutnog Alberta Fornsa.
 
Ali ne znamo katalonski. Ni naši prijatelji ne znaju katalonski. Teško bismo mogli očekivati i prijevod važnih djela, jer se Nagrada EU za književnost (koja pobjedničkim autorima praktički garantira prijevod na druge europske jezike) ne dodjeljuje djelima na manjinskom jeziku. Šteta!
 
Srećom, Albert Forns se našao među deset 'Novih glasova Europe' koje ove godine očekuje prijevod na engleski jezik, a potom i na ostale europske jezike. Što možemo očekivati od ovog mladog Katalonca (1982.), pisca, kulturnog novinara i pokretača web časopisa za književnu kritiku i umjetničke eksperimente?
 
Forns redovito piše o kazalištu, književnosti i vizualnoj umjetnosti za časopise Time Out Barcelona, novine ARA i kulturni centar CCCB. U mladosti je bio među pokretačima portala za književnu kritiku Librofags i umjetničkog portala Projecte Embut koji su, kako Forns kaže, "dobili mnogo nagrada, ali ih nitko nije čitao".
 
Nagrade je nastavio dobivati za svoje knjige, a čitanost raste. Objavio je zbirku poezije Ultracolors (2013.), roman Albert Serra (la novel-la, no el cineasta) za koji je dobio nagradu Documenta (2013.), te roman Jambalaia za koji je dobio nagradu Anagrama (2016.)
 
Jambalaia je roman o malom ribarskom naselju koje se pretvara ('brendira') u raj za hipstere i surfere iz New Yorka. Protagonist i pripovjedač je mladi pisac koji zajedno s drugim umjetnicima živi na napuštenoj farmi u naselju.

Sama forma Jambalaie je možda i najzanimljivija: ovaj 'roman' sadrži dnevničke zapise, rječnik sinonima, eseje o gentrifikaciji, neuromarketingu, debljini i internetskoj pornogafiji, kolekciju razglednica sa psima i papigama, etnološke zapise o životnim običajima književnika, katalog dokumentarnih fotografija, jednu ljubavnu priču i još štošta drugo.
 
Upravo u neobičnom, kreativnom i hrabrom miješanju žanrova krije se razlog zašto je Forns proglašen 'Novim glasom Europe'. Njegov rad na webu i u knjizi pokazuje kako pisci mogu iskoristiti nove uvjete pisanja i čitanja u 21. stoljeću da bi stvorili inovativna književna djela.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.